![Weihnachtsessen wird auf einem schön eingedeckten Tisch gezeigt.](https://magazin.klarstein.sk/wp-content/uploads/2023/12/KS_Christmas-dinner_1300x800.jpg)
Vianočné recepty: Doprajte si kulinárske Vianoce
Vianoce sú o tradíciách. Neznamená to však, že zemiakový šalát musíte jesť celé sviatky od raňajok až po večeru. Stačí v štedrý deň na večeru. Pripravili sme pre vás vianočné recepty, ktoré vaše sviatky obohatia o kulinárske zážitky. Nemusíte sa však báť, že by ste najkrajšie sviatky v roku strávili v kuchyni varením. Ak vás to baví, samozrejme môžete, no naše recepty sú rýchle a jednoduché. Teda ideálne aj pre tých, ktorí radšej vychutnávajú, než varia. Budete vianočným hostiteľom? Potom inšpiráciu určite privítate. O to viac, ak medzi vašimi hosťami budú vegetariáni, či dokonca vegáni.
Samozrejme, v našich tipoch nájdete zaujímavé recepty s lahodným mäsom, no aj bez neho. Dali sme si záležať, bezmäsité a vegánske recepty budú chutiť aj zarytým mäsožravcom. Máme všetko, od predjedla, cez hlavných chod až po dezerty a nápoje, ktoré zahrejú, ale aj vytvoria atmosféru a spríjemnia posedenie po spoločnej večeri. Či obede? Je to na vás. Prajeme vám príjemné chvíle s milými ľuďmi a chutným jedlom.
Obsah Vianočné recepty: Doprajte si kulinárske Vianoce
- Predjedlá a chuťovky
- Vianočná večera
- Vianočné poklady pre vegetariánov a vegánov
- Najchutnejšie prílohy
- Vianočné dezerty
- Nápoje k vianočnej večery, či na večierok
- Ako prestrieť stôl
Predjedlá a chuťovky
Začnime úplne od začiatku. Vaši hostia prídu, chcú si sadnúť a vy chcete hneď začať. To je ideálny čas na servírovanie malých, chutných predjedál alebo chuťoviek. Prvý veľký apetít je uspokojený a vy môžete ľahko prejsť k hlavnému chodu.
![Cviklový šalát je zobrazený vo veľkej šalátovej mise, kým sa na ňu naleje dresing.](https://magazin.klarstein.sk/wp-content/uploads/2022/09/KS_Magazine_0822_Rote-Bete-Salat_1300x1300px-1024x1024.jpg)
![Plnené kvety cukety sú na podnose](https://magazin.klarstein.sk/wp-content/uploads/2021/12/gefullte-Zucchinibluten_1300px-1-1024x1024.jpg)
![Pečená paradajková polievka v malej miske s bazalkou.](https://magazin.klarstein.sk/wp-content/uploads/2023/01/KS_Magazine_0123_Gerostete-Tomatensuppe_1300x1300px-1024x1024.jpg)
![Vegánska cícerová polievka sa podáva v tmavej miske na drevenej doske.](https://magazin.klarstein.sk/wp-content/uploads/2022/04/KS_Magazine_0322_vegane-Kichererbsensuppe_1300x1300px-1024x1024.jpg)
![Lososové crostiny sa podávajú na bridlicovom tanieri s vianočnými ozdobami.](https://magazin.klarstein.sk/wp-content/uploads/2022/12/KS_Magazine_1122_Lachs-Crostini_1300x1300px-1024x1024.jpg)
Vianočná večera
Klasické vianočné večere sú o hojnosti, teda sú tradične s mäsom. Radi kombinujeme hlavné jedlá s mäsom s vegetariánskymi alebo vegánskymi jedlami, či so šalátom, aby si každý našiel niečo pre seba. Samozrejme, radi vám poskytneme inšpiráciu:
![Saltimbocca počas vyprážania na panvici.](https://magazin.klarstein.sk/wp-content/uploads/2022/12/KS_Magazine_1122_Saltimbocca_1300x1300px-1024x1024.jpg)
![Sous-vide hovädzie mäso je nakrájané na plátky na drevenej doštičke.](https://magazin.klarstein.sk/wp-content/uploads/2022/03/KS_Magazine_0222_Roastbeff-Sous-Vide_1300x1300px-1024x1024.jpg)
![Bravčové karé zabalené v slaninke v bielej zapekacej miske.](https://magazin.klarstein.sk/wp-content/uploads/2022/12/KS_Magazine_1122_Schweinelendchen-im-Speckmantel_1300x1300px-1024x1024.jpg)
![Pečená hus v celku z rúry](https://magazin.klarstein.sk/wp-content/uploads/2023/10/baked-goose-recipe-1300x1300-1-1024x1024.jpg)
![Kačacie prsia s pomarančovou a bylinkovou kôrkou sú rezané na modrom tanieri.](https://magazin.klarstein.sk/wp-content/uploads/2022/12/KS_Magazine_1122_Entenbrust_1300x1300px-1024x1024.jpg)
![Kura s citrónom je zobrazené v medenej rúre.](https://magazin.klarstein.sk/wp-content/uploads/2022/05/KS_Magazine_0422_Zitronenhahnchen_1300x1300px-1024x1024.jpg)
![Bravčová panenka z teplovzdušnej fritézy je nakrájaná na drevenej doske.](https://magazin.klarstein.sk/wp-content/uploads/2023/12/KS_Prokfilet-airfryer_1300x1300_04-1024x1024.jpg)
![Pečené hovädzie mäso sa podáva s omáčkou.](https://magazin.klarstein.sk/wp-content/uploads/2023/12/KS_Classic-Beef-roast_1300x1300_02-1024x1024.jpg)
Vianočné poklady pre vegetariánov a vegánov
Ak sa chcete vyhnúť mäsu alebo živočíšnym produktom vo všeobecnosti, stále máte na výber z mnohých chutných hlavných jedál. Samozrejme, existuje celá paleta chutných hotových výrobkov, ktoré si môžete kúpiť. Nechceme vás však ochudobniť o naše domáce vegetariánske hlavné jedlá:
![Vegánske kapustové závitky sú zobrazené na tmavom tanieri s petržlenovou vňaťou.](https://magazin.klarstein.sk/wp-content/uploads/2023/11/KS_Cabbage-rolls_magazine-title-pic-02-1024x1024.jpg)
![Tofu steaky sa podávajú na dlhom tanieri s petržlenovou vňaťou.](https://magazin.klarstein.sk/wp-content/uploads/2023/07/KS_Magazine_0723_Tofu-Steaks_1300x1300px-1024x1024.jpg)
![Tofu nugetky sa podávajú na tanieri s cibuľovým dipom.](https://magazin.klarstein.sk/wp-content/uploads/2023/04/KS_Magazine_0423_Tofu-Sticks_1300x1300px-1024x1024.jpg)
![Orechová pečené je zobrazené nakrájané veľmi blízko s brusnicovou omáčkou.](https://magazin.klarstein.sk/wp-content/uploads/2022/11/KS_Magazine_1122_Nussbraten_1300x1300px-1024x1024.jpg)
![Falafel na drevenej doske.](https://magazin.klarstein.sk/wp-content/uploads/2022/03/KS_Magazine_0322_Falafel_1300x1300px-1024x1024.jpg)
![Grilované baklažány prelejeme jogurtovou omáčkou a semienkami z granátového jablka.](https://magazin.klarstein.sk/wp-content/uploads/2022/03/KS_Magazine_0222_Aubergine-grillen_1300x1300px-1024x1024.jpg)
![Placky z prosa sa podávajú na tanieri s dipom.](https://magazin.klarstein.sk/wp-content/uploads/2022/06/KS_Magazine_0622_Hirse-Bratlinge_1300x1300px-1024x1024.jpg)
![Quinoové guľky s paradajkovou omáčkou a špargľovým šalátom.](https://magazin.klarstein.sk/wp-content/uploads/2022/04/KS_Magazine_0322_Quinoa-Ballchen_1300x1300px-1022x1024.jpg)
![Parasolový rezeň sa podáva na tanieri so šalátom.](https://magazin.klarstein.sk/wp-content/uploads/2022/03/KS_Magazine_0322_Parasol-Schnitzel_1300x1300px-1024x1024.jpg)
Najchutnejšie prílohy
Čo by to bolo za hodovanie bez príloh? Ako milovníci kombinovania tradičných receptov z rôznych kútov sveta sa nevyhneme ani červenej kapuste a zemiakom. V našom fonde však máme aj niekoľko ďalších menej tradičných nápadov. Ktorý z receptov vám padol do oka?
![Karfiol z fritézy sa podáva na tanieri s dipom.](https://magazin.klarstein.sk/wp-content/uploads/2023/11/KS_Magazine_Cauliflower-Air-Fryer_1300X1300_02-1024x1024.jpg)
![Rozmarínové zemiaky sú zobrazené v miske na tmavom pozadí.](https://magazin.klarstein.sk/wp-content/uploads/2023/11/KS_Rosemary-Potatoes_title-image-01-1024x1024.jpg)
![Mrkva s fetou sa podáva v bielej rúre na lyžičke.](https://magazin.klarstein.sk/wp-content/uploads/2022/12/KS_Magazine_1222_Mohren-mit-Feta_1300x1300px-1024x1024.jpg)
![Červená kapusta je zobrazená v malej miske na tanieri.](https://magazin.klarstein.sk/wp-content/uploads/2022/12/KS_Magazine_1122_Rotkohl_1300x1300px-1024x1024.jpg)
![Ružičkový kel s parmezánom je zobrazený v malej žltej miske.](https://magazin.klarstein.sk/wp-content/uploads/2022/09/KS_Magazine_0922_Rosenkohl-mit-Parmesan_1300x1300px-1024x1024.jpg)
![Zelenina v rúre s tekvicou je zobrazená na plechu na pečenie.](https://magazin.klarstein.sk/wp-content/uploads/2023/10/KS_Winter-veggies-Magazine__1300x1300_03-1024x1024.jpg)
Vianočné dezerty
Chutnému a sladkému dezertu sa jednoducho nevyhneme. Nič nepokazíte sušeným ovocím, no lahodný dezert je vždy vynikajúcou voľbou, však? Či už je to pena, puding alebo tiramisu – tieto dezerty doplnia vaše vianočné menu!
![Perníkový mousse je vytvorená v dezertnom pohári.](https://magazin.klarstein.sk/wp-content/uploads/2023/12/KS_Ginger-bread-mousse_1300x1300_03-1024x1024.jpg)
![V nádobe na zmrzlinu je zobrazená vaječná likérová zmrzlina. Boli vytvarované 3 kopčeky.](https://magazin.klarstein.sk/wp-content/uploads/2023/04/KS_Magazine_0423_Eierlikoreis_1300x1300px-1024x1024.jpg)
![“Pripálený” baskický tvarohový koláč sa podáva s čokoládovou omáčkou.](https://magazin.klarstein.sk/wp-content/uploads/2023/09/KS_Magazine_0923_Burnt-Basque-Cheesecake_1300x1300px-1024x1024.jpg)
![Apple Pie: jednotlivé plátky koláča vystavené na mriežke.](https://magazin.klarstein.sk/wp-content/uploads/2022/08/KS_Magazine_0822_Versunkener-Apfelkuchen_1300x1300px-1024x1024.jpg)
![Spekulatius Cheesecake je zobrazený celý.](https://magazin.klarstein.sk/wp-content/uploads/2023/12/KS_Specalous-cake_1300x1300_01-1024x1024.jpg)
![Na bridlicovej doske je zobrazený pečený mandľový zákusok](https://magazin.klarstein.sk/wp-content/uploads/2023/12/KS_Winterly-Almond-Cake_1300x1300_06-1024x1024.jpg)
Nápoje k vianočnej večery, či na večierok
Okrem chutného jedla by pri štedrovečernej večeri samozrejme nemali chýbať ani nápoje. Vždy by mala byť po ruke voda. Mnohí ľudia si k jedlu radi doprajú pohár vína. Výnimočnú atmosféru však môžete vytvoriť aj lahodným kokteilom, aperitívom a zabudnúť nesmieme ani na digestívum.
![Zimný mocktail sa podáva v dvoch pohároch so škoricovými tyčinkami a rozmarínom.](https://magazin.klarstein.sk/wp-content/uploads/2023/11/KS_Winter-mocktail_Reel-cover-03-1024x1024.jpg)
![Granátová limonáda je zobrazená v pohári s plátkom citróna.](https://magazin.klarstein.sk/wp-content/uploads/2023/06/KS_Magazine_0623_Granatapfel-Limonade_1300x1300px-1024x1024.jpg)
![Jablkový a hruškový punč sa podáva v pohároch so škoricovými tyčinkami.](https://magazin.klarstein.sk/wp-content/uploads/2022/03/KS_Magazine_0322_Apfel-Birnen-Punsch_1300x1300px-1024x1024.jpg)
![Espresso Tonic je zobrazený na žltom pozadí.](https://magazin.klarstein.sk/wp-content/uploads/2022/03/KS_Magazine_0322_Espresso-Tonic_1300x1300px-1024x1024.jpg)
![Hot Aperol je prezentovaný v dvojstennom pohári s pomarančom a tymianom.](https://magazin.klarstein.sk/wp-content/uploads/2022/12/KS_Magazine_1122_Hot-Aperol_1300x1300px-1024x1024.jpg)
![Hot Lillet je zobrazený v dvoch pohároch s rozmarínom a bobuľami.](https://magazin.klarstein.sk/wp-content/uploads/2022/12/KS_Magazine_1122_Hot-Lillet_1300x1300px-1024x1024.jpg)
Ako prestrieť vianočný stôl
Vianoce sú časom radosti, pokoja a spoločne strávených chvíľ. Srdcom týchto sviatkov je bezpochyby štedrovečerný stôl, ktorý spája rodinu a priateľov. Aby ste tento rok prestierali stôl, ktorý odráža vianočnú atmosféru a vrúcnu pohostinnosť, ponúkame vám niekoľko tipov ako na to.
Vyberte správnu farbu a dekorácie
Vianočný stôl by mal odrážať sviatočnú náladu a zároveň ladiť s celkovým dekorom vášho domova. Klasické farby ako červená, zelená, zlatá a strieborná nikdy nesklamú. Nebojte sa experimentovať aj s netradičnými odtieňmi ako je ľadovo modrá alebo pastelová ružová, ktoré môžu vniesť čerstvosť do vášho vianočného aranžmánu.
Výber riadu a príboru
Kvalitný a štýlový riad zvýrazní krásu vášho vianočného stola. Zvoľte taký, ktorý doplní váš vianočný dekor. Nezabudnite ani na príbor, ktorý by mal byť lesklý a čistý. Detaily ako sú servítky a ich skladanie môžu výrazne prispieť k celkovému vzhľadu stola.
Dekorácie a kvety
Dekorácie sú kľúčové pre vytvorenie sviatočnej atmosféry. Využite vianočné gule, sviečky, prírodné materiály ako sú šišky a vetvičky. Nemusíte ich aranžovať len do stredu stola, nesmú však zavadzať pri hostine. Nezabudnite na živé kvety, ktoré dodajú stolu čerstvosť a eleganciu.
Osvetlenie a sviečky
Správne osvetlenie vytvára na vianočnom stole domácku a pohodovú atmosféru. Sviečky sú ideálnym riešením, ako docieliť tento efekt. Rozmiestnite ich rovnomerne po celom stole a doplňte ich LED svetielkami pre jemný lesk.
Inspirovali sme vás? Alebo hľadáte niečo iné? Vianočné recepty si môžete vytvoriť aj vy. Často z tých tradičných. V našom archíve receptov nájdete stovky receptov, ktoré vás môžu inšpirovať. Pripravujeme pre vás tiež článok s tipmi na silvestrovské dobroty! Zostaňte preto naladení, aby ste aj v budúcom roku, hneď v prvý deň 2024, boli príjemne sýti.