Domáca focaccia

Upečte si domácu foccacia – taliansky chlieb

Tajomstvo domácej focaccia? Tento jedinečný chlebík s pôvabom starobylých talianskych dedín je nielen lahodným jedlom, ale aj fascinujúcim kúskom histórie. Predtým, než sa pustíme do pečenia, pozrime sa na pôvod a cestu tohto vynikajúceho talianskeho chleba.

Prejsť na recept

Focaccia, toto jednoduché, no zároveň ohromujúce jedlo, má svoje korene v starovekých časoch. Pôvodne sa piekla v domácnostiach a malých pekárňach po celom Taliansku. Preslávila ju jej jedinečná chuť a textúra. Dnes je ikonou talianskej kuchyne.

Tento chlieb sa vyznačuje hrubou a chrumkavou kôrkou, mäkkým a vláčnym vnútrom a výraznou chuťou olivového oleja a byliniek. Je ideálnou prílohou k rôznym pokrmom, od polievok a šalátov až po hlavné jedlá. Okrem toho sa focaccia dá prispôsobiť na rôzne pridaním rôznych ingrediencií ako bylinky, syry, olivy alebo paradajky.

Cesta tradičnými talianskymi chuťami

História focaccie siaha až do starovekého Ríma, kde bola považovaná za jednoduchý a chutný spôsob využitia prebytočného cesta. Od tej doby sa recept na focacciu postupne vyvíjal a prispôsoboval miestnym chutiam a ingredienciám. V rôznych regiónoch Talianska sa dokonca vytvorili rôzne varianty focaccie, ktoré sa líšia podľa použitých ingrediencií a techník pečenia.

Talianska focaccia je tiež úzko spojená s kultúrou talianskych reštaurácií a trhov, kde sa predáva ako obľúbená príloha alebo ako samostatné jedlo. Často sa podáva s olivovým olejom a octom balzamiko alebo sa používa na prípravu rôznych sendvičov. Focaccia je jednoducho neodmysliteľnou súčasťou talianskej kuchyne a je obľúbená medzi domácimi aj profesionálnymi kuchármi.

Focaccia je viac ako len chlieb

Okrem tradičnej verzie ako samostatného jedla alebo príloha sa focaccia dá tiež použiť ako základ pre pizzu. Tento výnimočný chlebík ponúka ideálnu základňu pre vytvorenie šťavnatej a chrumkavej pizze, ktorá okúzli každého milovníka talianskych špecialít. Stačí pridať svoje obľúbené ingrediencie ako paradajky, syry, bylinky alebo šunku a vytvoriť tak unikátnu kombináciu chutí a textúr.

Takže prečo si nevyskúšať domácu focacciu a objaviť kúzlo talianskej kuchyne priamo v pohodlí vášho domova? S jej bohatou históriou a jedinečnými chuťami je focaccia viac než len chlebík – je to kúsok talianskej kultúry a tradície, ktorý si zaslúži miesto na vašom jedálnom lístku.

Ešte viac lákavých receptov nájdete v našom archíve. Mimochodom, je pizza naozaj z Talianska? To sa dozviete v našom článku.

Ohodnoťte náš recept!
Domáca focaccia Foccacia je jeden z pilierov talianskej gastronómie. Vyskúšajte ju!
4 1 5 2
4

Suroviny

Vyberte počet porcií
1 kg pšeničnej múky typ 00 alebo 405
750 ml vody
20 g soli
1PL cukru
4PL olivového oleja
Na dochutenie
150 g sušených paradajok
1PL sušenej bazalky
1PL vločiek morskej soli
1PL čierneho korenia
Pomôcky
Kuchynský robot voliteľné

Nutričné hodnoty

355 Kalórie
62 g Sacharidy
7 g Tuky
9 g Bielkoviny

Klarstein kuchynskí hrdinovia

Postup

1.

Príprava cesta

Zmiešajte vlažnú vodu, 100 g múky, cukor a droždie. Prikryte a nechajte pri izbovej teplote 10 minút kysnúť. Pridajte zvyšnú múku a soľ a vypracujte hladké, mierne lepivé cesto (môžete to urobiť v kuchynskom robote alebo ručne).
Hotovo
2.

Rozťahovanie a skladanie

Cesto potrieme 2 lyžicami olivového oleja a necháme kysnúť v mise dve hodiny. Každých 30 minút si navlhčite ruky vodou a cesto naťahujte a skladajte: Roztiahnite približne 1/4 cesta a preložte ho smerom nahor a zopakujte to na všetkých 4 stranách.
Hotovo
3.

Nechajte cesto vykysnúť

Na plech alebo veľkú nádobu na pečenie nalejte 2 lyžice olivového oleja, rozotrite ho, vložte doň cesto a mierne ho pritlačte. Potrite poslednou lyžicou olivového oleja, prikryte potravinárskou fóliou a nechajte kysnúť pri izbovej teplote aspoň 3 hodiny.
Hotovo
4.

Predhrejte rúru

Predhrejte rúru na 220 °C horný/spodný ohrev.
Hotovo
5.

Upečte focaccia

Nakrájajte sušené paradajky. Rozložte paradajky, bazalku, soľ a korenie na celú focacciu a mokrými rukami vytlačte do cesta typické jamky. V cestíčku by mali byť viditeľné malé bublinky. Focacciu pečte približne 20 minút.
Hotovo
 Uložiť ako PDF