Osterbrunch: festlich eingedeckter Tisch

Veľká noc: Užite si sviatočné hodovanie s našimi receptami

Veľkonočný zajačik je na ceste a počas dlhého voľného víkendu chcete pozvať svojich blízkych na skvelý veľkonočný brunch? Vynikajúci nápad! Od sladkých vaflí a slaných rolád až po malé jedlá na obed – tak môžete s rodinou a priateľmi hodovať so svetovými veľkonočnými receptami. Takto bude každý sýty a určite spokojný. V našom sprievodcovi veľkonočným brunchom nájdete naše obľúbené nápady na recepty, tipy a triky na servírovanie dobrôt, produkty, ktoré vám uľahčia prípravu, a mnoho ďalšieho pre váš veľkonočný brunch! Užite si čítanie a objavovanie.

Obsah: Veľkonočný brunch od A do Z

Nápady na recepty: Všetko čo potrebujete pre úspešný veľkonočný brunch

  • Sladké recepty
  • Výdatné recepty
  • Chlieb a rožky
  • Nápoje

Príprava: nákup a drobnosti okolo neho

Do kuchyne: Aké jedlá viete dobre pripraviť?

Je čas pripraviť stôl: tu je návod, ako dokonale pripraviť brunch

A potom? Prípitok, sladkosti a pod.

Kopec zvyškov? Naše tipy pre menej plytvania potravinami

Nápady na recepty: Všetko čo potrebujete pre úspešný veľkonočný brunch

Aby ste mohli nakúpiť a pripraviť brunch, musíte najprv naplánovať všetky chutné veci, ktoré budete podávať. V Klarsteine milujeme jar, veľkonočné obdobie a predovšetkým výdatné raňajky až do poludnia. Preto sme v našich sprievodcoch začali výberom našich obľúbených receptov na veľkonočný brunch. Od klasických raňajok až po teplé hody a sladké pokušenia – každý si tu nájde niečo pre seba. Vyberte si a pripravte si brunch podľa svojich predstáv a predstáv svojich hostí!

Sladké recepty

Lahodný bobuľový crumble, jogurt s lahodnými posýpkami, doma upečené veľkonočné hniezdo alebo šťavnatý koláčik (voliteľne na popoludnie). Naše recepty vám a vašim hosťom osladia brunch. Samozrejme, každý recept si môžete prispôsobiť podľa svojich želaní a preferencií. Buďte kreatívni!

Výdatné recepty

Na brunchi musia byť niektoré jedlá naozaj výdatné. Na raňajky a obed môžete svojim hosťom ponúknuť vafle s vajíčkom, chutné domáce nátierky, panini, quiche, wrapy a mnoho ďalšieho.

Chlieb a rožky

Samozrejme, chlieb, rožky a sladké pečivo si môžete kúpiť aj ráno v deň brunchu. Ak máte čas, chuť a chcete na svojich hostí urobiť skutočný dojem, môžete si niektoré z nich upiecť aj sami! Nechajte sa inšpirovať našimi pekárenskými výtvormi.

Nápoje

Pri neskorých raňajkách je tiež potrebné pripraviť niečo na pitie. Čaj a káva sú samozrejme vždy vítané. Ak chcete, môžete pripraviť brunch so šumivým vínom alebo šampanským. Ale domáce džúsy, limonády a podobne sa tiež vždy výborne hodia. Pripravili sme pre vás niekoľko našich obľúbených:

Príprava: nákup a drobnosti okolo neho

Skôr ako sa v kuchyni začne skutočná akcia, musíte najprv nakúpiť všetko, čo budete na brunch potrebovať. Najlepšie je to urobiť jeden alebo dokonca dva dni vopred. Najmä ak si chcete pripraviť nejaké dobroty sami, ušetrí vám to veľa času a stresu. Premyslite si, či sa chcete zamerať na raňajky alebo obed, ktoré recepty sa k sebe hodia a ako môžete každému hosťovi priniesť na stôl niečo zaujímavé. Vyberte si z našich nápadov na recepty, buďte kreatívni alebo použite klasické recepty, ktoré si pamätáte z detstva. Po stanovení variantov a nápadov môžete začať.

Odporúčame: Vopred sa rozhodnite, čo presne chcete pripraviť a aké ingrediencie budete potrebovať. V závislosti od vašich stravovacích návykov a počtu hostí môže nakupovanie vyzerať veľmi odlišne. Napíšte si nákupný zoznam, aby ste na nič nezabudli, a naplánujte si trochu väčšie množstvo surovín na recepty, ktoré ste ešte nikdy neskúšali. Ak niečo nezafunguje na prvý pokus, môžete to skúsiť znova.

Pri nákupoch na veľkonočný brunch hľadajte čerstvé, rozmanité a podľa možnosti regionálne produkty. Niekedy sa tak zaujímate o hlavné zložky, že ľahko zabudnete na drobnosti okolo nich. Preto vám prinášame zoznam vecí, na ktoré by ste mali myslieť:

  • Prísady na recepty
  • Prísady na občerstvenie (nátierky, údeniny, zelenina, ovocie)
  • Základné suroviny (soľ, korenie, iné korenie, olej)
  • Prísady do nápojov (káva, čaj, džúsy, limonády)
  • Dekorácie (obrúsky, kvety, sviečky)
  • Prísady na zdobenie a podávanie (slamky, reďkovky, paradajky, trochu šalátu)
  • Sladkosti (veľkonočné zajačiky, čokoládové vajíčka a pod.)

Ak máte veľký počet hostí, mali by ste sa tiež uistiť, že máte doma dostatok tanierov, misiek, príborov atď., aby ste mohli stôl krásne a harmonicky prestrieť.

Do kuchyne: Aké jedlá viete dobre pripraviť?

Pre takýto brunch, ktorý si samozrejme chcete aj vychutnať, je kľúčová príprava. Dipy, nátierky, domáce pečivo, veľkonočné vajíčka a podobne, to všetko si žiada pripraviť deň vopred. Takto ich stačí v deň obeda položiť na stôl a vyzerajú skvele. Pri príprave sa uistite, že viete, ako najlepšie skladovať dobroty cez noc. Väčšina vecí treba pravdepodobne uložiť do chladničky. Tu si musíte položiť otázku: Bude sa tam všetko zmestiť?

Ponúkame vám zoznam vecí, ktoré si môžete pripraviť deň vopred:

  • Kysnuté pečivo Pri kysnutom ceste si ho môžete pripraviť deň vopred a upiecť ho hneď. Alebo môžete cesto vytvarovať do požadovaného tvaru a nechať ho vykysnúť (namiesto niekoľkých hodín pri izbovej teplote) cez noc v chladničke. Cesto sa tak pomaly a rovnomerne rozťahuje. Na druhý deň ho nechajte asi 1 hodinu pri izbovej teplote a potom ho vložte do rúry.
  • Chlieb, rožky a veľkonočné vence Či už s droždím alebo bez neho, čerstvé pečivo môžete upiecť deň vopred a nechať ho cez noc, kým ho na druhý deň nebudete potrebovať. Chlebníky sú napríklad ideálne uskladnenie chleba a rožkov.
  • Zelenina a ovocie Áno, surovú stravu si môžete pripraviť aj deň vopred. Dôležité je správne ukladanie. Mrkvu, uhorky, kaleráb a inú zeleninu môžete jednoducho uložiť do plechoviek alebo pohárov a naplniť ich vodou. Takto sa nevysušia a sú pripravené na občerstvenie na druhý deň.
  • Dipy a nátierky Domáce dipy a nátierky vyzerajú vždy dobre. Krémy si môžete pripraviť aj deň vopred a uskladniť ich vo vzduchotesnej nádobe v chladničke.
  • Sladké pečivo Či už ide o koláč, muffiny, crumble alebo iné pečivo. Platí tu to isté: Upečte deň vopred a úplne vychladnutý ho uložte pod tortový poklop, sladké pokušenie tak ľahko vydrží aj cez noc. Ak chcete podávať niektoré z nich teplé (napríklad crumble), môžete ich jednoducho ohriať v rúre tesne pred podávaním.
  • Nápoje Šťavy, ľadové čaje a mnohé iné si môžete pripraviť deň vopred a nechať ich v chladničke. Na prípravu sýtených limonád si môžete pripraviť základné ingrediencie, ale vodu alebo iné sýtené nápoje by ste mali podávať čerstvé.

Okrem všetkých vecí, ktoré môžete veľmi dobre pripraviť, sú samozrejme aj jedlá a časti veľkonočného obeda, ktoré by ste mali priniesť na stôl čerstvé. Patria sem napríklad vafle, teplé vaječné jedlá, ako sú miešané a pošírované vajcia, volské oká, panini a sendviče. Údeniny a syry by ste mali pripraviť maximálne niekoľko hodín vopred a nechať ich v chladničke.

Je čas pripraviť stôl: tu je návod, ako dokonale pripraviť brunch

Pripravte stôl na veľkonočný brunch

Keďže brunch je kombináciou malých jedál z raňajok a obeda, je toho pomerne veľa. Všetko by sa malo zmestiť na stôl a pritom vyzerať elegantne? Niekedy to nie je také jednoduché. Podľa toho, koľko hostí ste na brunch pozvali, môžete všetko umiestniť na stôl, zvoliť bufetové riešenie – alebo niečo medzi tým.

Na stôl môžete umiestniť napríklad základné veci, ako sú rožky, chlieb, údeniny a podobne, ale nápoje, špeciálne a väčšie jedlá a pokrmy z vajec môžete umiestniť na vedľajší stôl. Takto môže každý dostať to, čo chce, alebo môžete naďalej ponúkať veci, ktoré môžu medzitým chýbať.

Pri prestieraní stola dbajte na to, aby mal každý hosť dostatok miesta. Pre každého by mal byť pripravený veľký tanier, prípadne malá miska (na šaláty, surovú zeleninu, dipy a podobne), pohár, príbor a obrúsky. Ak pripravujete bufetový stôl, môžete sem umiestniť viac riadu a obrúskov, aby si hostia mohli v prípade potreby vymeniť špinavé taniere.

A potom? Prípitok, sladkosti a pod.

Zdržia sa vaši hostia po obede o niečo dlhšie? Potom sa môže stať, že každý bude spočiatku veľmi plný a letargický. Preto po neskorom brunchi ponúknite ľahké a osviežujúce nápoje. Dokonca aj malý pohárik pálenky alebo espresso (pre tých, ktorí to majú povolené) môžu prinavrátiť dynamiku do kola a (údajne) vyčistiť žalúdok. Ak máte so sebou menšie deti, môžete sa v záhrade zahrať na lovenie vajíčok s veľkonočnými vajíčkami a drobnými sladkosťami. Aj dlhá prechádzka vám teraz môže zdvihnúť náladu, takže popoludní sa chuť na sušienky a koláčiky opäť vráti. Takto vám zostane menej zvyškov a vaši hostia budú cítiť, že je o nich dobre postarané.

Kopec zvyškov? Naše tipy pre menej plytvania potravinami

Brunch sa skončil, všetci sú sýti a spokojní. Čo zostáva: Farebné zvyšky. Zostalo vám zo všetkého trochu a premýšľate, čo s tým? Máme pre vás niekoľko tipov!

  • Rozdeľte to, čo ide Spýtajte sa hostí, či si chcú niečo vziať so sebou domov. Či už ide o rožok, chlieb, kúsok koláča alebo panini na dlhú cestu domov, zvyčajne tu môžete urobiť radosť niekomu inému.
  • Buďte kreatívni a kombinujte Mnohé veci sa dajú na druhý deň opäť skombinovať a pripraviť z nich nové jedlá. Vafle sa dajú obložiť a v rúre z nich urobiť pizza vafle mnohé dipy sú vynikajúce aj ako dresingy na šaláty a niektoré dokonca ako omáčky na cestoviny a pod. Ovocie a zelenina sa dajú skombinovať do zaujímavých šalátov a chlieb a rožky sa dajú obložiť a upiecť, aby sa stali skutočným gastronomickým stropom alebo lahodnými krutónami. Vašej kreativite sa medze nekladú.
  • Konzervovanie zložiek Jednoduché, ale dômyselné: napríklad zmrazením chleba alebo rožkov ich môžete uchovať, kým ich nebudete opäť potrebovať. Na prípravu chutných lupienkov môžete sušiť ovocie a zeleninu. Sušená zelenina sa dá tiež spracovať na prášok a slúži ako domáci zeleninový vývar. Pomocou našich sušičiek môžete aktívne bojovať proti plytvaniu potravinami a vychutnávať si svoje chutné ingrediencie oveľa dlhšie!

A tým sa dostávame na koniec nášho sprievodcu veľkonočným brunchom. Dúfame, že sme vám pomohli naplánovať brunch alebo že sa teraz cítite naozaj motivovaní zorganizovať ho znova. Prajeme vám veľa zábavy a môžeme vám len poradiť: Ak chcete získať nové a zaujímavé recepty, nahliadnite do nášho časopisu a nájdite presne to, na čo máte chuť. Okrem mnohých veľkonočných receptov máme pre vás v rukáve aj produkty, ktoré vám prípravu ešte viac uľahčia. Pozrite si ich na našej stránke Klarstein Easter Menu. V tejto súvislosti vám prajem šťastnú Veľkú noc a veselé hodovanie!

Written by:

Svenja sa v kuchyni rada zameriava na najmenšie detaily. Od občerstvenia a rýchlych receptov až po viacchodové menu testuje všetko, kým to nebude dokonalé.