Domáci ovocný chlebíček

Domáci ovocný chlebíček: Sladká tradícia v modernom šate

Kto by nepoznal vôňu čerstvo upečeného chlebíčka, ktorá sa rozlieha po celej domácnosti? A ešte viac, keď je to ovocný chlebíček, ktorý v sebe ukrýva chuťové tajomstvá sušeného ovocia, orechov a špeciálnych korenín. Tento skvost z domácej pekárne patrí medzi tradičné lahôdky, ktoré si však stále držia svoje pevné miesto v srdciach mnohých gurmánov.

Prejsť na recept

História ovocného chlebíčka siaha do čias, keď sa sušené ovocie a orechy začali používať ako prísady do pečiva. Časom si tento druh chleba získal popularitu najmä v stredoeurópskych krajinách, kde sa stal súčasťou tradičných sviatkov a rodinných osláv. Piecť sladký chlebíček sa zvyklo predovšetkým na Vianoce, ale i pri iných príležitostiach, keď chceli ľudia svojim blízkym ukázať, ich dôležitosť.

Prečo je domáci ovocný chlebíček najlepší?

Upečte si ovocný chlebíček tak, ako ho máte radi. V komerčnej ponuke často nájdeme varianty, ktoré môžu obsahovať prídavné látky alebo menej kvalitné ingrediencie. Ale domáci ovocný chlebíček? Ten je vždy úplne čerstvý, pripravený z kvalitných surovín a presne podľa vašich predstáv. Sušené ovocie, chrumkavé orechy, kvalitná múka – všetko je vo vašich rukách. A to je práve kúzlo domáceho pečenia – univerzálnosť a možnosť prispôsobenia chuti podľa vlastných predstáv. Vyskúšajte ho a nájdite si svojho osobného favorita!

Varianty a možnosti domáceho ovocného chlebíčka

Ako už bolo spomenuté, táto dobrota je mimoriadne univerzálna. Môžete experimentovať s rôznymi druhmi sušeného ovocia – hrozienka, marhule, figy alebo čerešne. Môžete pridať aj orechy, ako sú vlašské, lieskové alebo dokonca makadamové. Možnosti sú nekonečné. Každý variant vám prinesie iný chuťový zážitok, a preto je skvelé experimentovať a objavovať nové kombinácie. Nechajte svoju fantáziu pracovať a vytvorte svoj vlastný, jedinečný ovocný chlebíček!

Aby ste si pečenie čo najviac uľahčili a urýchlili, nemal by vo vašej kuchyni chýbať kuchynský robot. Ten za vás spraví veľa nepopulárnej práce a vy sa môžete sústrediť na to zaujímavé. Máte chlebík upečený? Potom neváhajte preskúmať náš archív receptov, v ktorom nájdete inšpiráciu na najrôznejšie sviatočné stolovania.

Ohodnoťte náš recept!
0

Suroviny

Vyberte počet porcií
75 g sušeného ovocia podľa vlastného výberu (odporúčame sultánky, marhule a sušené slivky)
75 g orechov podľa vlastného výberu (odporúčame vlašské orechy, mandle a makadamové orechy)
1 ČL perníkového korenia
30 g medu
1balenie sušeného droždia
500 g múky
300 ml vody
30 g masla
1štipka soli
Príslušenstvo
1 automatická pekáreň na chlieb

Nutričné hodnoty

234 kalórie
36 g sacharidy
7 g tuk
6 g bielkoviny

Postup

1.

Všetky prísady vložte do pekárne.
Hotovo
2.

Vyberte štandardný program stroja.
Hotovo
3.

Po upečení môžete podľa potreby meniť stupeň zhnednutia.
Hotovo

Poznámky

Nutričné ​​informácie sú približným vodítkom na základe uvedených zložiek. Odchýlky sú možné.
 Uložiť ako PDF
Značky