husacie hody s husou a prílohami na bielom stole

Husacie hody sú stále populárnejšou tradíciou

Jeseň je obľúbenou sezónou gurmánov. Okrem tekvíc a vína sú to aj husacie hody, ktoré robia toto obdobie doslova magické. Čo o husacích hodoch viete? Možno nie dosť. Preto sme pre vás pripravili malého génia husacích hodov.

Obsah:

Tradícia husacích hodov sa spája so svätým Martinom Tourským. Syn rímskeho dôstojníka sa vzpriečil predurčenému osudu a miesto vojenskej kariéry sa stal mníchom, neskôr dokonca biskupom. S jeho životom sa spája viacero zázrakov. Patrí medzi najobľúbenejších svätcov rímskokatolíckej cirkvi a jeho meno nesie viac ako 4-tisíc kostolov. Spojitosť s husacími hodmi?

Legendy hovoria, že husi Martina Tourskeho rušili pri kázni, preto teraz trpia na pekáči. Iná legenda hovorí, že sa sv. Martin skrýval medzi husami, keď po neho otec poslal vojakov, aby nastúpil do vojenskej služby. Husi mladíka prezradili gagotom a on putoval do väzenia.

Prečo práve Slovenský Grob?

História husacích hodov vo vyhlásenom slovenskom Slovenskom Grobe sa viaže s hospodárskou krízou na začiatku 20. storočia. Územie obce bolo pokryté jazierkami a močariskami, čo je pre husi a kačky dokonalé prostredie. Kríza donútila miestne gazdiné začať piecť husi a kačice nie len pre domácu spotrebu, ale aj na predaj.

Každý piatok sa tak piekli husi v hlinených nádobách určených na pečenie chleba. Takto gazdiné dokázali vypiecť operenca do krásnej zlatohnedej farby a gurmánsky chrumkavej kože. Pečené husi a kačice sa stali tak vyhlásenými, že si postupne gazdiné museli zaobstarať vlastné pece, pôvodne piekli u pekára. Začali hostiť mlsných záujemcov vo vlastných obývačkách, postupne vyčlenili špeciálnu miestnosť len pre hostí. Správne tušíte, že sa táto tradícia pretransformovala do reštaurácií.

Význam a obľúbenosť husacích hodov v súčasnosti

Dnes sú husacie hody najmä o udržiavaní tradícií. A sú skutočne populárne. Jesenný gurmánsky zážitok si každoročne užívajú všetky generácie. Tiež ide o udalosť, ktorá je populárna vo forme firemných večierkov a posedení.

Zaujímavosťou je, že sa husacie a kačacie hody stali tak vyhlásenými, že zahraniční turisti považujú husacinu za Slovenské národné jedlo. Je to z toho dôvodu, že sa na jeseň pečú husi z južného Slovenska tradičnými spôsobmi a výsledná chuť je absolútne odlišná od tej, ktorú majú husi či kačky zo supermarketov. Dokonca sa stále častejšie skloňuje pojem husacia turistika, čo naznačuje podporu lokálneho gastroturizmu.

Hus alebo kačka?

Jesenné tradičné hodovanie sa síce nazýva husacie, no bežne sa rozhodujeme medzi husou a kačkou. Aké sú rozdiely v mäse týchto dvoch operencov?

 HusKačica
ChuťMäso je menej mastné a má charakteristickú výraznejšiu chuť než kačica. Mäso je tmavšie a môže byť suchšie.Toto mäso je šťavnatejšie, mastnejšie a mäkšie s mierne sladkastým nádychom. Je známe svojou jemnou a lahodnou chuťou.
VeľkosťJe väčšia, teda má aj viac mäsa. Vďaka tomu je voľbou pre väčšie skupiny hodujúcich.Je menšia a ideálna pre menšie skupiny hodujúcich.
PrípravaVzhľadom k nižšiemu obsahu tuku môže byť jej príprava náročnejšia na dosiahnutie šťavnatosti. Každá časť je ideálne šťavená v inú dobu pečenia.Má vyšší obsah tuku, čo môže zabezpečiť šťavnatejšie a mäkšie mäso. Kačacie mäso sa často smaží alebo pečie s kožou, aby sa zachovala jej šťavnatosť. Kačice z veľkovýkrmu zvyknú po upečení stratiť na objeme.

Ktoré mäso je obľúbenejšie? Vzhľadom na väčšie množstvo tuku, jednoduchšiu prípravu a veľkosti operenca preferujeme skôr kačicu než hus. Ide však primárne o praktické dôvody, než o preferenciu na základe čisto gurmánskeho zážitku.

Ktoré plemená sú najchutnejšie?

Pri výbere husi alebo kačky na pečenie vám pomôže, ak sa budete vedieť zorientovať aj podľa plemena. Každé môže mať inú chuť mäsa, veľkosť a obsahovať iné množstvo tuku. Toto sú niektoré z najobľúbenejších plemien husí a kačíc na pečenie.  

Husi:

  • Toulouská hus: Je to tradičné francúzske plemeno známe pre svoje lahodne chutné mäso. Často sa chová pre najmä pre foie gras.
  • Ebbw Vale (či Upland): Toto plemeno je obľúbené v Británii a je známe svojim mäkkým a šťavnatým mäsom.
  • Biele husi Embden: Sú veľké a majú výborné mäso, ktoré je menej mastné v porovnaní s inými plemenami hús.

Kačice:

  • Pekinská kačica: Je asi najznámejšie plemeno kačice na pečenie, s jemným a mäkkým mäsom. Toto plemeno je základom svetoznámej “Pečenej pekinskej kačice”.
  • Mallardská kačica: Má tmavé, hutné mäso, ktoré je obzvlášť vhodné na tradičné metódy varenia.
  • Kačica Rouen: Toto plemeno má mäso podobné mallardskej kačici, no kačice sú väčšie a majú viac tuku. Mäso je preto šťavnatejšie aj o niečo chutnejšie.
  • Kačica Barbarie (alebo pižmovka): Je menej mastná v porovnaní s inými plemenami kačíc a má pevnejšiu textúru mäsa. Je obľúbená v niektorých európskych kuchyniach.

Pri výbere husi alebo kačice na pečenie je dobré zohľadniť množstvo tuku, pretože niektoré plemená môžu byť mastnejšie ako iné. Husacie a kačacie mäso má sklon byť mastnejšie ako iné druhy hydiny. Správnou prípravou môže minimalizovať nadmerný tuk a zabezpečiť, aby mäso bolo šťavnaté a chutné.

Ako pripraviť hus – krok po kroku

Hus je v kulinárskom svete považovaná za jedno z najluxusnejších mäsitých pokrmov. Buďme však úprimní, upiecť hus si vyžaduje skúsenosti a poznať zopár tikov. Nenechajte však odradiť, objavovať gastronómiu je aj o metóde „pokus-omyl.“ Čo by ste mali vedieť, keď sa rozhodnete upiecť si hus svojpomocne?

Upiecť si hus v štýle husacích hodov v prvom rade znamená zabudnúť na hus zo supermarketu. Musíte si dať tú námahu a vyhľadať lokálneho farmára. Vyhlásene husi sú na južnom Slovensku, z tejto lokality kupujú husi aj majstri zo Slovenského Grobu. Ideálna hus má šesť až osem kíl.

Toto je náš základný recept na pečenú hus v celku na spôsob husacích hodov:

Pečená hus v pekači
Pečená hus v celku z rúry

Skúsení šéfkuchári odporúčajú ako hus tak kačicu piecť skôr po častiach. Dôvod je ten, že rôzne časti operenca sú dokonale upečené v rôzny čas. Tajným trikom je hlinený pekáč, ktorý vytvorí dokonalí klímu pre upečenie, alebo aj naloženie mäsa do mlieka.

Prílohy – dôležitá časť skladačky

Husacie hody sú veľkolepé hodovanie. Samotná hus alebo kačka je hlavné jedlo, čo však predjedlo a prílohy?

Husacie hody bez husacej pečene, by neboli husacie hody. Táto svetová delikatesa sa servíruje ako predjedlo. Má bohatú krémovú chuť a dokonale sa hodí s čerstvo upečenému chlebu.  

Pečeň musí byť dôkladne zbavená žiliek a tepelne sa upravuje ponorená do husacieho tuku. Zvykne sa servírovať nakrájaná na plátky spolu s jablkami, ktoré jej dodávajú šťavnatosť.

Ako príloha k hlavnému chodu môže byť už spomenutý chlieb, no populárnejšie sú zemiakové lokše. Ako inak, omastené tukom z husi alebo kačice.

Nesmie chýbať nakladaná zelenina, uhorky, kapusta alma papriky, či baranie rohy. Ako teplá príloha sa servíruje červená dusená kapusta, ktorá je pripravená na sladko. Knedľa je tradíciou skôr v Čechách.

Husacie hody a štrúdľa sú nerozlučná dvojka

Sladkou bodkou sú štrúdle. Tradične podáva jablková štrúdľa, ktorá je výborným doplnkom k bohato ochuteným husacím jedlám, pretože kyselkavosť jabĺk dokáže krásne vyvážiť tučnosť husaciny.

Zvyk podávať jablkovú štrúdľu na husacích hodoch pravdepodobne pochádza z kombinácie kulinárskych tradícií strednej Európy. Husacie hody sa konajú na jeseň, čo je tiež sezóna zberu jabĺk. Kombinácia dostupnosti čerstvých jabĺk a potreby sladkého a kyslého kontrastu k tučnej husacine viedla k tomu, že jablková štrúdľa je ideálnou voľbou na zakončenie husacích hodov.

Nemusí to byť celá hus

Samozrejme, užiť si husacie hody nie je podmienené pečením celého operenca. Ostatne, je to skutočne porcia pre skupinu ľudí. Ak si chcete jesennú tradíciu dopriať v pohodlí domova alebo v komornejšej atmosfére, môžete si vychutnať husacie či kačacie stehná alebo prsia.

Tie sú veľmi populárne pre svoju unikátnu štruktúru a chuť. Tradične sa servírujú s lokšami a dusenou červenou kapustou, no zo sveta k nám prenikli aj ďalšie recepty. Vďaka nim si môžeme toto hodovanie užiť počas sezóny aj opakovane a vždy zažijeme iný gastronomický výlet. Ako sa najčastejšie stehná a prsia pripravujú?

Husacie hody nemusia byť len o celej husi. Servírovať môžete aj kačacie prasia na drevenej doske.
  • Stehná v portskom víne: Stehná sa marinujú v marináde z portského vína, cesnaku, čerstvého rozmarínu a korenia. následne sa pečú v rúre.
  • Ázijské kačacie stehná: Stehná sa marinujú v sójovej omáčke, mede, cesnaku, zázvore a chilli. Pečú sa v rúre a podávajú s ryžou alebo rezancami. Zaujímavý twist je s lokšami a červenou kapustou.
  • Prsia na pomarančoch (Canard à l’orange): Kačacie prsia sa pečú do chrumkava, omáčka sa pripravuje z pomarančov, cukru, octu a vývaru. Prsia sa nakrájajú na tenké plátky a na tanieri sa prelejú omáčkou.
  • Prsia s čerešňovou omáčkou: Chrumkavé prsia podávané s omáčkou z čerstvých alebo konzervovaných čerešní, červeného vína, cukru a korenia.
  • Prsia v teriyaki omáčke: Kačacie prsia sa marinujú v teriyaki omáčke a grilujú alebo smažia na panvici.

Husokačka?

Stretli ste sa už so slovom husokačka? Ak nie, pravdepodobne vám na um prišlo akési kríženie husí a kačíc. Doktor Frankeinstein v tomto prípade nevytvoril nevšedné zviera. Ide o kačicu, ktorá však vo svojej rodovej línii nemá žiadne husi. Názov má skôr naznačiť, že mäso je lahodné, akoby bolo husacie. Avšak je menej mastné.

Pomenovanie Mulard, čo je skutočný názov husokačky, je kačica vyšľachtená vo Francúzsku. Miestni gurmáni sa do šľachtenia pustili, aby získali väčšiu pečeň operenca. Lahodné mäso je doslova vedľajší produkt. Rodičmi sú kačica Barbarie a kačica pekinská. Vynikajúci gastronomický a chovateľský efekt si však vyžiadal svoju daň. Mulard nedokáže vysedieť vajcia teda sa nevie ani ďalej rozmnožovať.

Recepty

Chcete okrem klasík husacích hodov pripraviť aj niečo menej všedné? Možno trochu prekvapivé? Nechajte sa inšpirovať našimi receptami.

Víno a husacie hody

Dokonalá hostina? Nesmie chýbať zladenie jedla s nápojmi. Taktika pre výber je jednoduchá. Nápoje musia vyvážiť chodový profil jedál. Keďže husacie hody sú o mastných ťažkých jedlách musíme zvoliť niečo ľahké, sladšie, kyselkavé a svieže.

K predjedlám, teda najmä k husacej pečeni, sa hodia dezertné vína. Samotná pečeň má mierne sladkastú chuť, preto takýto výber. Víno by malo mať vysoký zvyškový cukor a primeraný obsah kyseliniek. Siahnuť môžete po ľadových vínach alebo sa spoľahnúť na overený Tokaj.  

K samotnej husi či kačke? Dnes sa striktným pravidlom o výbere vína podľa farby mäsa riadi len málo kto. Ak preferujete biele víno, dajte si biele, ak červené, nech je vo vašom pohári krásne rubínový mok.

Myslite však na to, že husacie hody sú aj o „ťažkých jedlách“ preto skôr vyberajte svieže vína, možno trochu viac kyselkavé. Z bielych vín nespravíte chybu s rizlingom alebo chardonnay, z tých červených bude dobrou voľbou Pinot Noir, teda Rulanské modré, alebo merlot.  

Nealko nápoje na husacie hody:

  • Jablkový mušt: Svojou prirodzenou kyslosťou a ovocnými tónmi dobre vyváži tučnosť husacieho mäsa. Môžete si vybrať aj iné ovocné mušty, napr. hroznový.
  • Zázvorová limonáda: Zázvor má pikantné a osviežujúce tóny, ktoré môžu byť skvelým doplnkom k husacine.
  • Minerálna voda s citrónom: Bublinková minerálna voda s čerstvo vytlačeným citrónom môže pomôcť tráveniu a pridať sviežosť k bohatému jedlu.
  • Voda s mätou: Osviežujúca mäta v kombinácii s ľadovou vodou môže byť skvelým sprievodcom k husacím hodom.

Ste hostiteľom na husacích hodoch?

Husacie hody si môžete vychutnať s priateľmi alebo kolegami v niektorej z reštaurácií, ktoré ponúkajú jesenné menu. Alebo si môžete toto hodovanie spraviť presne podľa seba. Doma, na chate alebo kdekoľvek, kde sa budete vedieť realizovať a bude dostatok miesta pre početnejšiu skupinu. Čo vás ako organizátora čaká?

Pripravte sa: Ako sme už v časti o tom, ako sa hus pečie spomenuli, upiecť hus trvá dva dni. Myslite na to. Lokše sú hotové skôr, no sú pomerné prácné, kapusta udusíte rýchlo. Náš tip však je, mať všetky prílohy aj štrúdľu hotové už deň vopred. Hus dopečte tak, aby ste ju z rúry mohli položiť rovno na stôl.   

Prehľadné pozvánky: Ak rozposielate pozvánky, uveďte všetky dôležité informácie. Buďte struční a všetko komunikujte jasne. Aby hostia nemuseli premýšľať kedy vlastne majú prísť. Počítajte s tým, že hostia budú postupne prichádzať približne hodinu od času uvedeného na pozvánke. Pripravte na ten čas welcome drink.   

Mohlo by vás zaujímať: Kyslá kapusta je super potravina!

Stolujte neformálne: Husacie hody si najviac vychutnáte, keď sa pri jedle uvoľníte. Inými slovami, pokojne povzbuďte hostí, nech jedia rukami. Musíte preto okrem tradičného stolovania pripraviť aj misky s citrónovou vodou na umývanie a dostatok utierok. Myslite ekologicky, zvoľte radšej tie látkové.

Neplytvajte: Rovnako riad a poháre by nemali byť jednorazové. Okrem toho, že nechcete produkovať zbytočný odpad, chcete hosťom ponúknuť istú úroveň pohodlia a noblesy. Matný papierový tanier je v poriadku, keď si užívate fast food, nie keď sedíte pri stole.

Pitný režim pre všetkých: Myslite aj na šoférov. Okrem dostatku vína zabezpečte aj dostatok nealka. Dokonca aj milovníci vína, si počas večere radi doprajú pár pohárov vody. Ideálne je mať všetko pripravené v džbánoch, aby si každý mohol obslúžiť, keď bude smädný.

Extra zábava: Samotné hodovanie je veľmi príjemné, no netrvá večne a vy chcete svojich hostí zabávať celý večer. Zabezpečte preto hudbu, spoločenské hry, či ak robíte väčšiu akciu aj foto kútik. Tematické plátno a pár rekvizít sa dajú dnes jednoducho aj požičať.      

Ako zužitkovať to, čo zostalo?

Po husacích hodoch môže ostať veľa zvyškov. Môžete ich vynaliezavo využiť, aby ste minimalizovali odpad a maximálne zužitkovali to, čo ste pripravili. Toto sú naše návrhy, ako zužitkovať to, čo ostane po husacích hodoch:

Husacia polievka: Zvyšky mäsa a kosti môžete využiť na prípravu výdatnej polievky. Pridajte zeleninu, bylinky a prípadne cestoviny alebo ryžu.

Sendviče s husacinou: Tenké plátky husacieho mäsa môžete pridať do sendvičov spolu so zvyškami omáčok, kapusty alebo iných príloh, ktoré ste mali na hodoch.

Šaláty s husacinou: Nakrájajte zvyšné mäso na tenšie prúžky a pridajte do zeleninových alebo ovocných šalátov. Kombinácia husacieho mäsa napríklad s rukolou, granátovým jablkom a orechmi môže byť vynikajúca.

Pirohy s husacinou: Zvyšné mäso môžete nakrájať na drobno a použiť ako náplň do pirohov alebo z nich urobiť fašírky.

Husacia paštéta: Zmiešajte zvyšky husacieho mäsa s maslom, bylinkami a inými prísadami a vytvorte tak lahodnú paštétu, ktorú môžete podávať na toastoch alebo pečive.

Mrazenie: Ak máte veľa zvyškov, môžete časť jednoducho zmraziť a vytiahnuť, keď budete mať chuť.

Husací tuk: Tuk, ktorý zostane po pečení husi, je vynikajúci na varenie a pečenie. Môžete ho uskladniť v chladničke a použiť na osmaženie zemiakov alebo prípravu omáčok.

Kompostovanie: Ak máte kompostér doma alebo v záhrade, zvyšky zeleniny alebo iných organických materiálov môžete skompostovať a využiť na obohatenie pôdy.

Málokedy musíte niečo vyhodiť. So správnym plánovaním a trochou kreativity môžete zvyšky z husacích hodov premeniť na ďalšie vynikajúce jedlá!

Dobrú chuť!

Istotne sa aj vám už zbiehajú slinky. Nám rozhodne. Teraz, keď už o husacích hodoch viete takmer všetko je čas užiť si príjemné hodovanie v kruhu priateľov, kolegov alebo rodiny. Doprajte si husacie hody aj viackrát za sezónu.