Kyslá sudová kapusta
Sudová kapusta: Stará tradícia v modernej gastronómii
Kapusta, ktorá si vybudovala reputáciu ako jedna z najpopulárnejších zelenín v strednej Európe, je základným kameňom mnohých tradičných receptov. Jej fermentovaná verzia, známa ako sudová kapusta, je tou pravou výnimočnou delikatesou. Jej príprava je jednoduchá a výsledok je plný chuti a výhod pre naše zdravie. Vyskúšajte náš recept len s dvoma surovinami. Avšak, zacvičíte si!
Kapusta sa pestovala a konzumovala už v dávnych civilizáciách. Kde má korene jej fermentovaná verzia, ktorú dnes poznáme ako sudovú kapustu? Spomína sa staroveká Čína, Grécko, ale aj stredná a východná Európa. Historické záznamy svedčia o tom, že kyslá kapusta sa v týchto regiónoch vyrábala už pred stáročiami ako spôsob konzervácie tejto zeleniny. Cieľom bolo najmä zaistiť jej dostupnosť počas dlhých zimných mesiacov.
Kvasenie kapusty nielenže predĺžilo jej trvanlivosť, ale tiež zmenilo jej chuťový profil a pridalo jej mnoho zdravotných výhod.
Výhody kyslej kapusty a jej využitie v kuchyni
Kyslá kapusta je bohatá na vitamíny, minerály a, predovšetkým, probiotiká. Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré prispievajú k zdravému črevnému mikrobiómu a podporujú trávenie. Okrem toho, vďaka vysokému obsahu vitamínu C, pomáha posilňovať imunitný systém a bojovať proti voľným radikálom.
Ako príloha je sudová kapusta neuveriteľne univerzálna. Skvele sa hodí k mäsovým pokrmom, najmä k pečenému mäsu a klobásam. V strednej Európe je často súčasťou tradičných pokrmov, ako sú halušky s kapustou alebo kapustové placky. Mnoho kultúr tiež vytvára vlastné variácie kyslej kapusty. Pridávajú sa rôzne koreniny a iné ingrediencie, čo rozširuje jej chuťovú paletu a využitie.
Sudová kapusta je teda nielen skvostom tradičnej kuchyne, ale aj funkčnou potravinou s množstvom zdravotných benefitov. Jej pripravenie doma vám umožní mať stále po ruke skvostnú prílohu, ktorá obohatí každý stôl a poteší vaše chuťové bunky.
Nenechajte si ujsť náš archív receptov, kde nájdete veľa inšpirácie na jedlá, ku ktorým sa kyslá sudová kapusta ako príloha hodí. Chcete vedieť viac o kyslej kapuste? Potom by vám nemal ujsť náš článok Kyslá kapusta je super potravina!
Suroviny
Vyberte počet porcií
8 kg nastrúhanej bielej zimnej kapusty | |
200 g soli | |
4 kapustové listy |