Domáce zemiakové halušky

Domáce zemiakové halušky: Tradičná slovenská pochúťka

Zemiakové halušky sú súčasťou slovenskej kuchyne už po stáročia a predstavujú chutné jedlo, ktoré vás nasýti a zahreje v chladných dňoch. Každá slovenská domácnosť má svoj obľúbený recept a spôsob prípravy, ale princíp zostáva rovnaký: jednoduché ingrediencie spojené v lahodnom celku.

Prejsť na recept

Zemiakové halušky, známe hlavne v strednej a východnej Európe, majú bohatú históriu. Na Slovensku sú nerozlučnou súčasťou národných kulinárskych tradícií. V minulosti, keď zemiaky boli jednou z hlavných potravín chudobnejších vrstiev obyvateľstva, halušky zabezpečovali výživné a lacné jedlo. Dnes sú milované nielen doma, ale aj v mnohých reštauráciách po celom Slovensku.

Vo svete sú alternatívou k haluškám nemecké spätzle alebo talianske gnocchi. Každá krajina a región má však svoj osobitý spôsob prípravy a servírovania.

Výhody a variácie haluškových receptov

Jednou z hlavných výhod zemiakových halušiek je ich variabilita. Základný recept je jednoduchý a rýchly, ochutiť sa dajú rovnako rýchlo. Naviac s haluškami môžete experimentovať. Zatiaľ čo tradičné halušky s bryndzou a slaninou sú medzi Slovákmi veľmi obľúbené, možností je oveľa viac. Čo tak vyskúšať sladkú variantu s makom alebo tvarohom? Z talianska sa môžete inšpirovať pridaním masla a parmezánu.

Zemiakové halušky v sebe skrývajú bohatú históriu a tradíciu, ale súčasne ponúkajú priestor na kulinárske experimenty a inovácie. Či už ste tradičným gurmánom alebo odvážnym kuchárom, halušky vám vždy ponúknu možnosť vytvoriť niečo výnimočné.

V našom archíve receptov nájdete inšpiráciu aj na ďalšie tradičné jedlá z rôznych kútov sveta. Nechajte sa inšpirovať a staňte sa gastronautom.

Ohodnoťte náš recept!
0

Suroviny

Vyberte počet porcií
1 kg zemiakov
300 g múky typ T530
soľ podľa chuti

Nutričné hodnoty

370 Kalórie
80 g Sacharidy
1 g Tuky
10 g Bielkoviny

Postup

1.

Pripravte zemiaky

Zemiaky ošúpte, umyte a postrúhajte na čo najtenšie pásiky.
Hotovo
2.

Pridajte múku

Do zemiakov pridajte múku a soľ. Vymiešajte na cesto. Bude mierne lepivé, no musí sa oddelovať od misky.
Hotovo
3.

Uvarte halušky

V hlbšom hrnci nechajte zovrieť vodu. Keď bude voda vrieť, vhadzujte do nej malé kúsky cesta, mali by mať približne rovnakú veľkosť
Hotovo
4.

Dobrú chuť

Keď halušky vyplávajú na hladinu sú hotové. Sceďte ich. Halušky môžete použiť ako prílohu alebo ich ochutiť podľa želania. Napríklad môžete pridať maslo, pomletý mak a práškový cukor. Populárne halušky sú s bryndzou (typickým slovenským syrom) a upečenou slaninkou.
Hotovo

Poznámky

Nutričné hodnoty sú uvedené na porciu 250 gramov a v skutočnosti sa môžu líšiť.
 Uložiť ako PDF