Tekvice sú symbol jesene, vyznáte sa v nich?
Nie je tekvica ako tekvica. Poznať všetky druhy tekvíc môže byť náročné, no počas jesene sa vám prehľad istotne hodí. Dôvod? Budete presne vedieť, ktoré tekvice je vhodná na varenie, ktorá na pečenie, alebo z ktorej vyrezávať dekorácie. Tiež sme z nášho archívu vybrali inšpiratívne recepty, ktoré my najradšej pripravujeme.
Ak sa chcete hneď vrhnúť do varenia, určite si pozrite náš článok o tekvicových receptoch. Je plný inšpirácie a dobrôt, verte nám.
Obsah
- Čo je tekvica?
- Jedlé druhy tekvíc
- Nejedlé odrody tekvíc
- Ozdobné tekvice
- Druhy tekvíc podľa prípravy jedál
- Toto ste o tekvici nevedeli
- Dobrú chuť!
Čo je tekvica?
Tekvice sú bohato pestované rastliny, ktoré patria do čeľade tekvicovitých (Cucurbitaceae). Sú jedny z najstarších kultúrnych plodín na svete a primárne sa pestujú pre jedlé plody. Toto sú najdôležitejšie charakteristiky a informácie o tekviciach:
Rastlinný druh: Tekvica patrí do druhu Cucurbita, ktorý zahŕňa niekoľko rôznych druhov a odrôd. Medzi najznámejšie druhy patria Cucurbita pepo (napr. cuketa a tekvica), Cucurbita maxima (napr. tekvica hokkaido a tekvica maslová) a Cucurbita moschata (napr. tekvica muškátová).
Plody: Jedlé časti tekvicových rastlín sú plody, ktoré sú z botanického hľadiska bobule. Tieto plody sa líšia tvarom, veľkosťou, farbou a chuťou v závislosti od odrody tekvice.
Pestovanie: Tekvice sa pestujú na celom svete a sú rozšírené najmä v miernom podnebí. Na to, aby sa im darilo, potrebujú dostatok slnečného svetla a vysoké teploty.
Použitie: Tekvica sa v kuchyni používa na prípravu rôznych jedál. Dajú sa z nich pripraviť polievky, dusené jedlá, pyré, nákypy, dezerty a dokonca aj chlieb a koláče.
Benefity pre zdravie: Tekvica je bohatá na dôležité živiny, ako sú vitamíny (napr. vitamíny A a C), vláknina a antioxidanty. Majú nízky obsah kalórií.
Všestrannosť: Okrem váry sa tekvice používajú pre svoje rôzne tvary a bohaté sfarbenie aj na dekoráciu. Najznámejšie dekoračné použitie je na sviatok Halloween, strašideľne vyrezané tekvcie sa nazývajú “Jack-o’-Lanterns“.
Celkovo sú tekvice veľmi všestranné a výživné plodiny, ktoré sú cenené naprieč kultúrami a ich gastronómiou po celom svete.
Jedlé tekvice
- Tekvica Hokkaido:
- Malá až stredne veľká tekvica.
- Oranžová dužina so sladkou orechovou chuťou.
- Môže sa jesť so šupkou.
- Ideálna do polievok, pyré a pečiva.
- Maslová tekvica:
- Hruškovitého tvaru.
- Krémová, oranžová dužina s mierne sladkou chuťou.
- Univerzálna, napr. na polievky, pyré, fašírky a zapekané jedlá.
- Špagetová tekvica:
- Podlhovasté žlté plody.
- Dužina sa po uvarení mení na podlhovasté vlákna, podobné špagetám.
- Vhodná ako zdravá alternatíva cestovín alebo ako príloha.
- Muškátová tekvica:
- Guľatá, stredne veľká tekvica.
- Intenzívne sladká a pikantná dužina.
- Často sa používa do koláčov, džemov a dezertov.
- Tekvica Delicata:
- Malá, podlhovastá tekvica so zeleno-žltým pruhovaným vzorom.
- Jemná, krémová dužina s mierne sladkou chuťou.
- Ideálna na plnenie, pečenie alebo vyprážanie.
- Patizón:
- Ploché tekvice v tvare kotúča v rôznych farbách.
- Mäkká, jemná dužina.
- Často sa používa na plnené tekvicové lodičky alebo ako príloha.
- Tekvica obrovská:
- Veľká okrúhla tekvica s hladkou oranžovou šupkou.
- Jemná, šťavnatá dužina.
- Vynikajúca na polievky, dusené jedlá a tekvicové hranolky.
- Cuketa (Tekvicový kvet)
- Nie je to tekvica, ale jej kvet..
- Jemná, mierne korenistá chuť.
- Často sa používa v stredomorskej kuchyni ako náplň alebo sa smaží v cestíčku tempura.
Náš zoznam poskytuje prehľad niektorých jedlých odrôd tekvice a ich vlastností. Naprieč svetom však existuje oveľa viac odrôd tekvíc vhodných na váru.
Nejedlé odrody tekvíc
- Tekvice, ktoré bežne nájdete v supermarkete, lokálnom obchode, či na trhu sú takmer vždy jedlé. Sú však aj výnimky. Ako spoznať tie, ktoré nie sú vhodné na konzumáciu? Tekvice s horkou chuťou: Ak tekvica rastie v strese (napríklad v extrémnych horúčavách) alebo sa náhodne skríži s okrasnou tekvicou, produkuje takzvaný cucurbitacín. Ten má mimoriadne horkú chuť a vo veľkých množstvách je pre človeka nebezpečný. Pre tekvicu je to ochranná látka.
- Okrasné tekvice: Ako už názov napovedá, tieto tekvice nie sú vhodné na konzumáciu. Dôvodom je opäť cucurbitacín, ktorý môže spôsobiť vážne žalúdočné a črevné problémy.
- Divoké tekvice: Niektoré môžu obsahovať toxické zložky v semenách a listoch.
Aby ste si vychutnali tekvicu vo vašej najobľúbenejšej podobe, kupujte ju vždy z overeného zdroja a vyhnite sa divokým tekviciam, či druhom, ktoré na vás pôsobia nedôveryhodne.
Ozdobné tekvice
Dekoračné tekvice majú svoje špecifiká. Hladký povrch a pomerne duté vnútro, čo je ideálna kombinácia na vyrezávanie. Tieto tekvice majú tiež rôzne farby a zaujímavejšie tvary, ako jedlé tekvice.
- Halloweenska tekvica (Cucurbita pepo): Klasická tekvica na halloweenske vyrezávanie, známa svojou hladkou oranžovou šupkou a dutým vnútrom.
- Okrasné tekvice (Cucurbita pepo var. ovifera): Malé dekoratívne tekvice rôznych farieb a tvarov, ideálne na remeselné práce a stolové dekorácie.
- Obrovská tekvica (Cucurbita maxima): Veľké tekvice, ktoré sa hodia na pôsobivé vyrezávanie a súťaže.
- Tekvica Lumina (Cucurbita pepo ‘Lumina’): Biela tekvica, ktorá sa hodí na kontrastné a kreatívne vyrezávanie.
- Tekvica Jack Be Little (Cucurbita pepo ‘Jack Be Little’): Malá oranžová tekvica, ktorá sa dá použiť ako stolová dekorácia alebo malá ručne vyrezávaná tekvica.
- Tekvica Baby Boo (Cucurbita pepo ‘Baby Boo’): Malé biele tekvičky ideálne na miniatúrne dekorácie a remeselné projekty.
Druhy tekvíc podľa prípravy jedál
Jednoznačným favoritom na prípravu jedál je tekvica Hokkaido. Môžete ju piecť, ale aj variť. Prečo je najpoužívanejšia? Pretože ju nemusíte šúpať a príprava je tak veľmi rýchla a jednoduchá. My sme sa pozreli na to, na aký spôsob prípravy sa hodia aj ďalšie odrody tekvíc:
1. Maslová tekvica:
- Ideálna na krémové polievky, pyré a rizota.
- Hodí sa k výdatným jedlám.
2. tekvica Hokkaido (červená tekvica):
- Vynikajúca na polievky, dusené jedlá a karí.
- Šupka je jedlá, čo uľahčuje prípravu.
3. Špagetová tekvica:
- Vhodné ako zdravá alternatíva cestovín s nízkym obsahom sacharidov.
- Dužinu po uvarení veľmi jednoducho naškriabete na špagety.
4. Muškátová tekvica:
- Je ideálna na koláče, muffiny a dezerty so slanou chuťou.
- Môže sa použiť aj na džemy a čatní.
5. tekvica Delicata:
- Upečte ju alebo ju naplňte a pripravte z nej chutnú prílohu.
- Šupka je jedlá. Pečením získa krásnu chrumkavosť.
6. Patizón:
- Ideálna na plnenie, dusenie alebo pečenie ako príloha.
- Vďaka jemnej štruktúre je ideálna na plnené tekvicové lodičky.
7. Červená tekvica Centner:
- Vhodná na polievky, dusené jedlá a pyré.
- Môže sa použiť aj do slaných jedál, ako sú tekvicové hranolky.
8. Cuketa:
- Vynikajúca na plnenie a vyprážanie. Hodí sa ako predjedlo alebo príloha.
Tekvice – čo ste o nich nevedeli
Tekvice sú zábavné! Znie to trochu šialene? Možno. Avšak okrem toho, že z nich pripravíte kulinársky zážitok alebo ich premeníte na príjemnú dekoráciu, sú dobrou témou na začatie rozhovoru. Napríklad na halloweenskej párty. Toto ste o tekvici možno nevedeli.
1. Najväčšia tekvica na svete, aká sa kedy vypestovala, vážila viac ako 1 000 kg. Pestovatelia tekvíc na celom svete súťažia v pestovaní stále väčších a väčších tekvíc.
2. Vyrezávanie strašidelných tekvíc vraj odháňa zlých duchov. Tento zvyk pochádza z írskej legendy. Muž menom Jack bol tak zlý, že ho nepustili do neba a dokonca ho vyhnali aj z pekla. Od Diabla dostal uhlíky, aby si mal pri blúdení medzi živými čím svietiť. Jack nemal kam uhlíky odložiť a tak si vydlabal repu, do ktorej uhlíky vložil. Íri túto legendu so sebou preniesli do USA, kde sa repu nahradila tekvice. Pre jej väčšiu dostupnosť.
3. Najmenšiu tekvicu na svete vypestoval v roku 2019 pestovateľ Travis Gienger z Minnesoty v USA a vážila len 15,36 gramu (0,54 unce). Táto maličká tekvica vzbudila pozornosť a bola uznaná Guinnessovou knihou rekordov ako najmenšia tekvica na svete.
4. Slovo pumkin, teda tekvica po anglicky, má etymologické kotene v starovekej gréčtine. Grécke peopon, v preklade veľký melón, sa vyvinulo do tvaru pompon vo francúzštine a pumpion v angličtine. Súčasnú modernú podobu slova, teda pumkin, prvýkrát použil Charles Perrault v klasickej rozprávke Popoluška, kde sa tekvica premenila na honosný kočiar.
Dobrú chuť!
Náš komplexný sprievodca svetom tekvíc je na konci, veríme, že ste sa dozvedeli všetko dôležité a zaujímavé. Mimochodom, aj vám sa začali zbiehať slinky na nejakú tekvicovú dobrotu? Čo tak tekvicový koláč? Užite si jeseň plnú chutných a kreatívnych tekvíc.