Zemiakový chlieb so slaninou

Zemiakový chlieb so slaninou: Kombinácia tradície a výnimočnej chuti

Chlieb, to základné jedlo našich predkov, má mnoho podôb a variant. Jedna verzia medzi nimi však vyniká svojou jedinečnou textúrou a chutným charakterom – zemiakový chlieb. Pridanie slaniny do receptu prináša nový rozmer tejto tradičnej pochúťky, čím z nášho klasického zemiakového chleba vytvára kulinársky zážitok.

Prejsť na recept

Zemiakový chlieb je známy svojou vláčnou a mäkkou textúrou. Hlavnou ingredienciou, ako názov napovedá, sú zemiaky. Vďaka nim má tento chlieb nižší obsah gluténu a je bohatší na vitamíny a minerály, najmä na draslík a vitamín C. Konzumácia zemiakového chleba môže byť výhodná pre ľudí, ktorí hľadajú chutné a výživné alternatívy bežného chleba.

História zemiakového chleba

Historické korene tohto druhu chleba siahajú hlboko do európskej kuchyne. Najmä v oblastiach, kde boli zemiaky hlavnou potravinou, sa začali vyvíjať rôzne varianty tohto chleba. V časoch nedostatku múky alebo ako spôsob, ako diverzifikovať dennú stravu, sa zemiaky stali základom mnohých receptov na chlieb. Dnes je tento chlieb obľúbený nielen vďaka svojej histórii, ale hlavne vďaka svojej jedinečnej chuti a textúre.

Slanina – dokonalý doplnok k zemiakovému chlebu

Aj keď zemiakový chlieb sám o sebe je lahôdkou, pridanie slaniny tomuto receptu dodáva nový rozmer. Slanina prináša chuťový kontrast, ktorý vynikne proti jemnosti zemiakov. Jej chrumkavosť a slaná chuť perfektne dopĺňajú vláčnosť chleba, čím vytvára harmonický a chutný celok.

Chlieb zo zemiakov so slaninou je viac než len jedlo. Je to spojenie tradície, výživy a vynikajúcej chuti. Či už hľadáte alternatívu k bežnému chlebu alebo chcete vyskúšať niečo nové a vzrušujúce, tento chlieb je tou správnou voľbou.

Ako zemiakový chlieb skladovať?

Jedným z kľúčov k uchovaniu čerstvosti a lahodnosti zemiakového chleba so slaninou je jeho správne skladovanie. Chlebovnica je tým najlepším miestom. Táto tradičná nádoba, navrhnutá špeciálne pre skladovanie chleba, udržuje optimálnu vlhkosť, čím predlžuje jeho trvanlivosť a zabraňuje tvorbe plesní. Keď skladujete zemiakový chlieb v chlebovnici, jeho vnútro zostáva vláčne a vonkajšia kôrka chrumkavá, akurát tak ako má byť. Toto malé tajomstvo zabezpečí, že váš domáci zemiakový chlieb so slaninou bude vždy v najlepšej forme, pripravený na konzumáciu.

Viac tipov na recepty netradičných chlebov nájdete v našom archíve receptov.

Ohodnoťte náš recept!
0

Suroviny

Vyberte počet porcií
200 g zemiakov
400 g múky (typ 1050)
100 ml mlieka
200 ml vody
20 g medu
1/2balíčka sušeného droždia
1lyžička soli
50 g slaniny nakrájanej na kocky
Pomôcky
pekáreň na chlieb

Nutričné hodnoty

151 Kalórie
27 g Sacharidy
2 g Tuky
5 g Bielkoviny

Postup

1.

Pripravte si ingrediencie

Zemiaky ošúpeme a uvaríme v osolenej vode približne 20 minút. Scedíme, roztlačíme a necháme vychladnúť. Slaninu opečte na panvici na miernom ohni asi 10 minút.
Hotovo
2.

Zmiešajte ingrediencie

Vložte všetky prísady do pekárne a nastavte štandardný program.
Hotovo
3.

Upečte chlieb

Po upečení môžete podľa potreby meniť stupeň zhnednutia.
Hotovo

Poznámky

Porcia zodpovedá krajcu chleba.
Nutričné hodnoty sú približné, v skutočnosti sa môžu líšiť.
 Uložiť ako PDF