Tekvicové rizoto
Super jednoduché
Vegetariánske sezónne tekvicové rizoto
Spolu s hubovým rizotom je tekvicové rizoto absolútnou klasikou. Dlho dusené a s ovocnou tekvicou vás na jeseň a v zime zahreje zvnútra. Rizoto je pre nás absolútnym Soulfood. Ďalšou výhodou je, že ak si kúpite parmezán vo vegánskej verzii, je vhodné aj pre vegánov. Chcete si to vyskúšať? Potom sa chopte nášho rýchleho a jednoduchého receptu a pustite sa do varenia!
Suroviny
Vyberte počet porcií
500 g tekvice Hokkaido | |
400 g ryže arborio alebo inej ryže na rizoto | |
2 šalotky | |
1 l zeleninového vývaru | |
200 ml bieleho vína | |
80 g parmezánu v prípade potreby použite vegetariánsky alebo vegánsky syr | |
1lyžička muškátového orieška | |
1PL tekvicového oleja | |
1/4zväzku petržlenovej vňate | |
soľ a korenie podľa chuti |
Nutričné hodnoty
395
Kalórie
62 g
Sacharidy
6 g
Tuky
16 g
Bielkoviny
Postup
1.
Príprava prísad
Hokkaido rozkrojte, ošúpte a zbavte jadierok. Nakrájajte na kocky. Šalotku ošúpte a nakrájajte nadrobno.
Hotovo
2.
Ingrediencie poduste
Tekvicový olej, tekvicu a šalotku restujte približne 5 minút. Zároveň v druhom hrnci zohrejte zeleninový vývar.
Hotovo
3.
Vlejte rizoto
Do hrnca pridajte rizotovú ryžu a duste ju asi 1 minútu. Zjemnite bielym vínom a zredukujte na tretinu. Postupne prilievajte zeleninový vývar, nechajte ho zovrieť a prilievajte ďalší vývar, kým sa ryža na rizoto neuvarí.
Hotovo
4.
Ochutenie rizota
rizoto ochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom a nastrúhajte parmezán. Petržlenovú vňať umyte, osušte a nadrobno pokrájajte. Rizoto ním ozdobte.
Hotovo
Poznámky
Nutričné hodnoty sú odhadované podľa surovín. V skutočnosti sa môžu líšiť.