Krájanie je neefektívne, trhajte!

Niektorí šéfkuchári by pri sledovaní bežného varenia hromžili. Pre chyby pri varení nie len že zničíte pôžitok z jedla, ale zbytočne strácate čas aj energiu. Efektívne varenie je o zjednodušovaní a zefektívnení. Krájanie často prináša presný opak.

Krájaním strácame množstvo času. Áno, bez neho to veľmi často nejde, ale sú veci, ktoré by sa krájať nemali alebo nemuseli. Príkladom je cibuľa. Ak ju potrebujete nakrájať naozaj na drobno, siahnite radšej po mixéri.

Môžete použiť napríklad malé slabšie verzie, ktoré si našli na kuchynských linkách mnohých domácností čestné miesto, prípadne použite klasické mixéry ako Luca či Herakles 5G.

Efektívne varenie = trhanie

Pozor si treba dávať pri listovej zelenine. Šalát by sa naozaj krájať nemal. Trhajte ho rukami. Ušetríte si čas aj námahu a navyše, takto pripravený šalát si zachová lepšiu kvalitu. Ak by ste ho totiž pokrájali, veľmi rýchlo začne hnednúť. Práve ručným trhaním docielite, že nezvädne tak rýchlo.

Krájanie rozumne

Efektívne varenie je zábava.
zdroj: shutterstock.com

Ak ste si upiekli či uvarili mäso, nekrájajte ho hneď. Mäso by malo trochu vychladnúť. Tým, že ho začnete krájať ešte horúce, znehodnotíte jeho chuť. Vytečie z neho totiž množstvo šťavy, ktorá by v ňom mala ostať. Tiež môžete skúsiť svetoznámy pulled pork, teda dlho varené mäso, ktoré naporciujete trhaním.

Recepty pre efektívne varenie

Aby ste nemuseli vyberať nôž zo stojanu, stačí použiť už spomenutý mixér. Napríklad v našom recepte na Karfiolovo-pórovú polievku nemusíte karfiol krájať, stačí ružičky odtrhnúť a hodiť do mixéru. Strúčik cesnaku rozpučte, stiahnite šupku a šup s ním do mixéru.

Mohlo by vás zaujímať: Ako urýchliť varenie? Stačí vám zopár trikov

Bez krájania sa zaobídete aj pri príprave niektorých omáčok. Najmä tej paradajkovej. Paradajky do nej nekrájajte. Ideálnym spôsobom je ich rozmixovať. Ešte lepším variantom je však odšťaviť ich. Vykúzli to oveľa jemnejšiu konzistenciu a intenzívnejšiu chuť.

Možno trochu prekvapivo, no k príprave obľúbeného guacamole nebudete potrebovať nôž. Opäť si vystačíte s mixérom. stačí len pri nákupe surovín myslieť na to, že sa chcete nožu vyhnúť a vyberať trochu menšie suroviny. Napríklad malú až stredne veľkú cibuľu.