Ako na rýchle varenie? Stačí vám zopár trikov
Či varenie milujete alebo preklínate, tipy ako urýchliť varenie sa vám istotne zídu. Jedna skupina toho stihne viac, druhá môže tráviť ušetrený čas niečím iným. Stačí vám pritom rýchlovarná kanvica, ostrý nôž, sóda bikarbóna alebo trochu plánovania.
Nie len zúfalé situácie si žiadajú efektívne riešenia. Uponáhľaná doba si žiada ešte rýchlejšie varenie. Nikto nechce stráviť svoju mladosť večným pobytom v kuchyni. Obzvlášť nie počas leta. Preto, ak hľadáte užitočné rady, ako si varenie ešte viac urýchliť, niekoľko sme ich pre vás našli.
Rýchlovarná kanvica – najlepší priateľ varenia
Či už cestoviny alebo zemiaky, použiť na ne vriacu vodu z rýchlovarnej kanvice je ten najefektívnejší spôsob, ako si ich prípravu ešte viac urýchliť. Hoci sú cestoviny všetkého druhu už samé o sebe ,,rýchlovečkou“, ich čas prípravy môžete ešte viac skrátiť práve týmto spôsobom. Naopak, pri zemiakoch to zvykne byť niekedy naozaj nekonečný príbeh. Ak ich však predtým zalejete vriacou vodou, ich čas varenia sa skráti takmer na polovicu.
Tvrdé maslo – najväčší nepriateľ
Ak potrebujete rozpustiť rýchlo maslo, ale zabudli ste ho v dostatočnom predstihu vybrať z chladničky, aby zmäklo, nezúfajte. Je niekoľko spôsobov, ako sa tento nepriaznivý scenár dá ešte zvrátiť. Jedným z nich je, samozrejme, nakrájanie masla na menšie kúsky. Môžete ho však aj nastrúhať strúhadlom či škrabkou na zeleninu. No a v neposlednom rade treba dať do pozornosti aj spôsob, keď maslo vložíte napríklad do vrecúška a ponoríte ho do teplej vody.
Rýchle varenie mäsa?
Mohlo by vás zaujímať: Tina Szaboo: Švédske pletence na chvíle pohody
Áno, aj varenie mäsa sa dá urýchliť, aj keď to nie je až také rýchle varenie, ako pri cestovinách. Ak sa vám však nechce pol dňa postávať nad sporákom, skúste prácu prenechať tlakovému hrncu. Ušetríte si nielen čas, ale aj námahu a energie, pretože tlakové hrnce sú, vďaka rôznym funkciám, veľmi samostatné.
Strukoviny, ktoré naháňajú strach
Ak ste si pred varením fazuľu zabudli namočiť do vody, nemusíte sa jedla z nej hneď vzdávať. Aj na tento problém existuje šikovné riešenie. Do hrnca, kde fazuľu varíte, pridajte lyžičku sódy bikarbóny. Nielen že zmäkne aj bez toho, aby bola predtým dlhší čas vo vode, ale jej prípravu to urýchli.