ryža prekvapuje svojou rôznorodosťou

Ryža – tajomstvo Ázie?

Ikonická príloha aj hlavné jedlo vzdialenej Ázie – ryža – sa udomácnila aj v slovenskej kuchyni. Pripraviť chutnú sypkú, trochu lepivú a ,,al dente“ ryžu však nie je až také jednoduché, ako sa môže zdať.

Každý, kto už ryžu varil, vie, že jej varenie je niekedy poriadne trápenie. Občas ju vytiahnete zlepenú a rozvarenú, niekedy prihorí a inokedy je tvrdá a nedovarená.

Ryža nie je veda, no musíte mať grif

Či už basmati, obyčajná, jazmínová, čierna, biela alebo červená, každá ryža je bohatá na škrob. A práve preto je dôležité pred varením ryžu poriadne premyť. Zbavíte ju tak špiny a odstránite aj značnú časť nadbytočného škrobu. Pri príprave ryže si môžete pomôcť obyčajným pohárom. Platí, že na jeden hrnček ryže pripadajú dva – dva a pol hrnčeka.

Mohlo by vás zaujímať: Ako si pripraviť domáci olivový olej?

Predtým, ako ryžu vložíte spolu s vodou do hrnca, opražte maslo alebo olej. Ryža vám neprihorí a navyše získa lahodnú a jemnú chuť.

Dusená alebo varená?

Výber je len na vás a na vašich chuťových pohárikoch. Rozdiel je však samozrejme v príprave. Pri dusenej ryži ju zalejte vodou v správnom pomere. Ak sa rozhodnete pre varenú, postup je podobný ako pri cestovinách. Musíte ju zaliať väčším množstvom, po uvarení scediť a prepláchnuť.

Ryža je výborná aj pražená

Rozmaznajte mlsné jazýčky

Aj dochutenie ryže je veľmi dôležité. Hoci ide o prílohu, ktorá by mala byť neutrálna, môžete ju vždy niečím ozvláštniť. Okrem masla sú dôležité samozrejme aj soľ a korenie. Ak máte radi výraznejšie chute, skvelou voľbou je napríklad karí. Okrem korenín ju ale môžete obohatiť aj o varenú cibuľku či hrášok.

Ryža má eso v rukáve, jednoduchosť

Ak si stále nad dokonalou ryžou lámete hlavu, siahnite po praktických ryžovaroch. Tie vám pripravia perfektnú prílohu bez zbytočného trápenia. Vybrať si môžete napríklad ryžovar Osaka, vhodnou alternatívou je aj Osaka Premium. Tento hrniec vám pripraví nielen perfektnú ryžu, ale zároveň na jedno varenie aj dusenú zeleninu.