Eis selber machen: der große Guide. Eis wird auf einem Teller und in der Schale präsentiert.

Domáca zmrzlina: Ako na osviežujúce potešenie?

Už ste si niekedy pripravovali domácu zmrzlinu? Či už nanuky, nicecream, sorbet, diétnu zmrzlinu alebo klasická zmrzlina: domáca zmrzlina má v našich srdciach špeciálne miesto pretože vždy presne vieme, z akých surovín je.

Poznať suroviny a používať tie kvalitné – to je dôvod prečo sa oplatí robiť si jedlo a dobroty doma. Naviac, je to zábava! Pripravili sme pre vás veľkého sprievodcu domácou zmrzlinou. Od základného receptu, cez použitie, či nepoužitie zmrzlinovača, až po recepty a vegánske zmrzliny, sme zhrnuli všetko dôležité a potrebné. Ak teda chcete začať leto s lahodnou domácou zmrzlinou, pridajte sa k nám práve teraz!

Obsah článku

Domáca zmrzlina – prečo si ju vôbec pripravovať?

Nie je nič jednoduchšie, ako si kúpiť zmrzlinu v supermarkete alebo vo vašom obľúbenom stánku. Prečo si ju potom vyrábať doma? Domáca zmrzlina ponúka hneď niekoľko dôvodov, prečo sa oplatí kvôli nej stráviť nejaký čas v kuchyni.

  • Čerstvé a prírodné ingrediencie: Pri výrobe vlastnej zmrzliny máte presne viete, čo ste použili. Môžete rozhodnúť, čo sa do zmrzliny pridá, a vždy sa uistiť, že všetko je čerstvé a kvalitné. To môže byť veľkou výhodou, najmä ak máte alergie alebo intolerancie.
  • Obľúbené príchute: Môžete si vybrať príchute a chute, ktoré máte radi, a vytvoriť si vlastnú príchuť zmrzliny, ktorá je v obchode ťažko dostupná, alebo ju aj vôbec nemajú. Experimentovanie s novými prísadami je zábavné.
  • Nižší obsah cukru: Máte vo svojich rukách, koľko cukru, a či ho vôbec, bude zmrzlina obsahovať. Môžete použiť klasický cukor alebo iné sladidlo, ktoré má menej kalórií alebo ho lepšie znášate.
  • Ušetríte: Ak zmrzlinu naozaj milujete a doprajete si pri každej vhodnej príležitosti, potom ste si istotne všimli, že táto vaša láska vie z peňaženky vytiahnuť dosť peňazí. Domáca zmrzlina vám umožní použiť lacnejšie ingrediencie alebo si pripraviť si viac zmrzliny v jednej várke.
  • Zábava pre celú rodinu: Usporiadali ste niekedy zmrzlinovú párty? Spoločná výroba domácej zmrzliny, experimentovanie a testovanie nových chutí môže byť skvelou aktivitou pre rodinu a priateľov. Najmä deti sa môžu veľa naučiť a vyskúšať.

Domáca zmrzlina rozhodne stojí za čas, ktorý strávite jej prípravou. Aj keď ho teda skutočne nie je veľa. Dostali ste chuť? Potom neváhajte vyskúšať náš základný recept, či niektorý z tých pokročilejších.

Aké druhy zmrzliny poznáme a čím sa líšia?

Než začnete vykladať ingrediencie na stôl, pozrime sa trošku bližšie na zmrzlinu ako takú. Tejto osviežujúcej pochúťky je totiž veľa druhov. V každej krajine ju vyrábajú inak, každý si výrobu a ingrediencie prispôsobuje aj v rámci regiónu. U nás je s najväčšou pravdepodobnosťou najpopulárnejšia zmrzlina z mlieka a smotany, v popularite však nezaostávajú ani nanuky, či sorbety alebo mrazený jogurt. Toto je základné rozdelenie zmrzlín:

  • Smotanová zmrzlina: krémová zmrzlina na báze mlieka, ktorá sa často ochucuje ovocím alebo čokoládovými kúskami.
  • Mliečna zmrzlina: Zvyčajne pozostáva z najmenej 70 % mlieka a je ochutená cukrom, ovocnou dužinou a inými prísadami.  
  • Gelato: taliansky druh zmrzliny, ktorý sa dôslednejšie mieša, čím sa zo zmrzlinovej zmesi vytlačí maximum vzduchu a zmrzlina je potom hustejšia a krémovejšia.  
  • Mäkká zmrzlina / Točená: ľahká a nadýchaná zmrzlina, ktorá sa často vyrába zo zmesi mlieka, smotany, cukru a aróm.   
  • Šerbet: druh zmrzliny, ktorá sa zvyčajne vyrába z mlieka, ovocnej šťavy, cukru a aróm. Je veľmi podobná sorbetu – rozdiel je v pridaní mlieka.  
  • Parfait: Tradične sa pripravuje zo zmesi žĺtkov, cukru a smotany, ktoré sa šľahajú vo vodnom kúpeli do krémovej konzistencie. Táto zmes sa potom zmieša s ďalšími prísadami, ako je rozpustená čokoláda alebo ovocné pyré, a zmrazí sa v mrazničke do tuha.
  • Mrazený jogurt: Mrazený jogurt je dezert vyrobený z jogurtu. Je podobný zmrzline, ale má menej tuku a kalórií. Môžu sa doň pridávať rôzne príchute a prísady.
  • Sorbet: ľadový ovocný dezert, ktorý je zvyčajne vegánsky a neobsahuje mliečne výrobky.
  • Granita: ľadový nápoj vyrobený zo zmrazenej vody, cukru a príchute.  
  • Nanuky: mrazené dezerty zvyčajne na paličke. 
  • Nicecream: Základom je krém zo zrelých banánov, ktoré sa nakrájajú na menšie kúsky a potom sa zmrazia. Následne sa mixujú až do krémovej konzistencie. Na spestrenie chuti sa často pridávajú ďalšie prísady, ako napríklad ovocie, orechy, čokoláda alebo koreniny.
Klarstein Snowberry & Choc zmrzlinovač
Klarstein Snowberry & Choc zmrzlinovač
233,90 €
339,90 €
Klarstein Sweet Sundae zmrzlinovač
Klarstein Sweet Sundae zmrzlinovač
322,90 €
459,90 €
Klarstein Vanilla Sky zmrzlinovač
Klarstein Vanilla Sky zmrzlinovač
291,90 €
419,90 €
Klarstein Vanilly Sky Family zmrzlinovač
Klarstein Vanilly Sky Family zmrzlinovač
339,50 €
449,90 €

Domáca zmrzlina – so zmrzlinovačom alebo bez neho?

Zmrzlinovač vám uľahčí výrobu mliečnej, smotanovej aj ovocnej zmrzliny, pomôže pripraviť domáci sorbet alebo mrazený jogurt. Na výrobu zmrzliny, ako sú parfait, nanuky, granita alebo nicecream, zvyčajne potrebujete len mixér alebo vhodnú formu. Avšak, na výrobu skutočne krémovej zmrzliny, akú dostanete v zmrzlinárni, to môže byť trochu zložitejšie. Vysvetlíme vám, ako si môžete vyrobiť vlastnú zmrzlinu so zmrzlinovačom, ale aj bez neho, a aké sú výhody a nevýhody. Na začiatok je dôležité osvojiť si základný recept. Ingrediencie sú rovnaké, či sa rozhodnete použiť zmrzlinovač, alebo budete zmrzlinu robiť bez neho. Rozdiely sú len v postupe.

Základný recept na domácu zmrzlinu

Suroviny:

500 ml smotany (alebo mlieka)
1 ČL vanilkového extraktu alebo vanilkového cukru
150 g cukru
5 vaječných žĺtkov

Postup:

  1. Smotanu zohrievajte v hrnci, nesmie však zovrieť. Ak máte kuchynský teplomer, maximálna teplota je 80 °C.
  2. Pridajte vanilkový extrakt alebo vanilkový cukor a dobre premiešajte. Nechajte lúhovať 15 minút pri teplote približne 80 °C.
  3. Žĺtky a cukor dajte do samostatnej misky a za stáleho miešania ich ručným mixérom alebo šľahačom vyšľahajte do peny.
  4. Do žĺtkovej a cukrovej zmesi pomaly a za stáleho miešania prilievajte horúcu smotanu.
  5. Vráťte zmes do hrnca a za stáleho miešania ju zahrievajte na miernom ohni, kým nezhustne a nezačne sa lepiť na chrbát lyžice. Je to skúška, ktorou zistíte, či má zmrzlinová zmes správnu konzistenciu.
  6. Zmes vložte do ľadového kúpeľa a za stáleho miešania ochladzujte, kým nebude mať izbovú teplotu.

Tipy k základnému receptu:

  • Môžete použiť aj zmes smotany a mlieka. V podstate je to otázka chuti. Dá sa však povedať, že čím vyšší je obsah tuku (t. j. podiel smotany), tým krémovejšia bude vaša zmrzlina.
  • Môžete použiť aj zmes bežného cukru a napríklad dextrózy, práškového cukru alebo iných jemných cukrov. Čím jemnejší cukor, tým menšie kryštáliky ľadu sa v zmesi vytvoria a tým bude zmrzlina krémovejšia.
  • Namiesto ľadového kúpeľa môžete zmes chladiť aj v chladničke. Miešanie v ľadovom kúpeli však udržiava zmes v pohybe, čím ju prevzdušňuje.

Vyrobte si vlastnú zmrzlinu bez zmrzlinovača

Rozhodli ste sa pripraviť si zmrzlinu bez zmrzlinovača? Postup je potom takýto:

  1. Zmrzlinovú zmes vložte do podlhovastej, plytkej nádoby a vložte do mrazničky.
  2. Po 30 minútach vyberte a premiešajte vidličkou alebo metličkou.
  3. Tento postup opakujte, kým zmrzlina úplne nezmrzne a nezíska krémovú konzistenciu.
  4. Opakovaným miešaním zmrzliny rozbijete ľadové kryštáliky, ktoré sa v zmrzline tvoria. Tým sa zabezpečí, že zmrzlina bude krémová. Bez miešania sa vytvoria veľké kryštáliky ľadu a zmrzlina bude tvrdá.

Vyrobte si vlastnú zmrzlinu pomocou zmrzlinovača

Ak máte doma zmrzlinovač a chcete ho použiť na výrobu zmrzliny, postupujte takto:

  1. Zmrzlinovú zmes vložte do zmrzlinovača.
  2. Miešajte 30 až 40 minút.
  3. Zmrzlinu si môžete vychutnať hneď alebo si ju dajte do nádoby na zmrzlinu a vložte do mrazničky. Pred podávaním nechajte zmrzlinu približne 10 minút rozmraziť.

Výrobník zmrzliny v podstate mieša za vás. Vďaka chladeniu zvonku, teda zo stien nádoby, a neustálemu miešaniu sa do zmrzlinovej hmoty dostáva veľa vzduchu. Vďaka tomu je zmrzlina objemnejšia a krémovejšia.

Aké sú výhody a nevýhody prípravy zmrzliny so zmrzlinovačom a aké bez neho?

Neviete sa rozhodnúť, či si zaobstarať zmrzlinovač? Pozreli sme sa na výhody a nevýhody tohto kuchynského pomocníka. V skratke. Ak si chcete stroj na výrobu zmrzliny „posvietiť“ viac, určite si pozrite našu stránku, na ktorej sme sa zmrzlinovačom venovali veľmi podrobne. Dozviete sa napríklad aj to, aký je rozdiel medzi strojom na zmrzlinu s kompresorom a bez neho.

Eis selber machen mit Eismaschine: Unser großes Sortiment!
Zmrzlinovače Klarstein

Vyrobte si vlastnú zmrzlinu bez zmrzlinovača

Výhody:

  • Ak si robíte zmrzlinu len zriedka, ušetríte.
  • V skutočnosti vám stačí nádoba niečo na miešanie.
  • Ušetríte miesto, zmrzlinovače sú pomerne veľké.

Nevýhody:

  • Výrobou zmrzliny strávite veľa času, minimálne 4 hodiny.
  • Pre skutočne krémovú zmrzlinu musíte zmes pravidelne ručne miešať.

Vyrobte si vlastnú zmrzlinu pomocou zmrzlinovača

Výhody:

  • Zmrzlina je v podľa druhu a prípravy hotová aj za menej ako hodinu.
  • Žiadne miešanie. Keď je zmrzlina v prístroji, máte čas na iné veci.
  • Zmrzlina ako zo zmrzlinárne!

Nevýhody:

  • Stroj na výrobu zmrzliny je investícia.
  • Zariadenie potrebuje miesto v kuchyni.

Ako na skutočne krémovú zmrzlinu?

Vyrobili ste si zmrzlinu, no je tvrdá ako kameň? Môže to mať niekoľko príčin! Vzájomné pôsobenie zložiek v domácej zmrzline je totiž vždy iné. Existuje niekoľko faktorov, ktoré môžete ovplyvniť, aby bola vaša zmrzlina pri ďalšom pokuse krémovejšia:

  • Vďaka vyššiemu obsahu tuku je konzistencia krémovejšia. Tuk do zmrzliny pridáte tak, že skombinujete mlieko a smotanu.
  • Neustále miešanie počas mrazenia umožňuje zmrzline vytvoriť hladkú a krémovú štruktúru. Na dosiahnutie rovnomernej a vzdušnej štruktúry použite zmrzlinovač.
  • Použite vaječný žĺtok ako emulgátor na spojenie surovín a dosiahnutie hladkej štruktúry. Žĺtok obsahuje lecitín, ktorý pôsobí ako spojivo. To drží molekuly vody a tuku v zmrzline pohromade. Ďalšími emulgátormi, ktoré sú tiež vhodné do vegánskych zmrzlín, sú napríklad karobová guma alebo guarová guma. Obe si môžete kúpiť v bio supermarketoch alebo na internete.
  • Cukor sa používa na spomalenie zmrazovania a zabránenie tvorbe kryštálikov ľadu, ktoré môžu spôsobiť zrnitú štruktúru. Čím jemnejší je cukor, tým menšie sú kryštáliky ľadu. Preto môžete použiť napríklad aj práškový cukor alebo dextrózou. Alebo vyskúšajte náhradu cukru, napríklad Môžete však vyskúšať aj náhrady cukru, napríklad erytritol. Neváhajte, experimentujte.
  • Pridajte alkohol, opatrne! Tento tip sa samozrejme neodporúča pri každom type zmrzliny, ale ani oň vás nechceme pripraviť. Alkohol tuhne pri nižších teplotách ako väčšina ostatných surovín zmrzliny. To znamená, že po zmrazení nebude zmrzlina taká tvrdá. Dbajte však na to, aby obsah alkoholu nepresiahol 20 %.

Domáca zmrzlina – tipy a triky

Každý profík má vždy v rukáve zopár tipov a trikov, ktoré mu pomôžu vylepšiť jeho výtvor. My sme zozbierali tie, ktoré vám pomôžu vašu domácu zmrzlinu vylepšiť ešte viac. Takže pozor!

  • Trik s naberačkou na zmrzlinu: Podobne ako pri krájaní torty je veľmi užitočné, ak pred porciovaním vložíte naberačkou na zmrzlinu do horúcej vody. Keď je zohriata, lepšie kĺže po zmrzlinovej zmesi a môžete tvoriť dokonalé kopčeky.
  • Oškriabte primrznutú zmes: Keďže zmrzlinové stroje chladia zmrzlinu zvonka dovnútra, často sa stáva, že časť zmrzlinovej hmoty zamrzne na stene chladiacej nádoby. Na dosiahnutie dokonalej konzistencie pomáha zmrznutú hmotu 2-3 krát oškrabať stierkou. Nezabudnite vždy vypnúť miešanie zmrzliny.
  • Dokonalý vír: Chcete fantastickú zmrzlinu s ovocným vírom? Pri vrstvení zmrzliny a pyré dávajte pozor, aby ste ich príliš nepremiešali. Platí tu pravidlo: menej je viac. Takto dosiahnete charakteristický vír pri porciovaní kopčekov.
  • Pridajte lahodné a chrumkavé kúsky: Chcete do zmrzliny pridať kúsky čokolády, ovocia alebo sušienok? Žiadny problém! Väčšina zmrzlinovačov má vo veku malú klapku, ktorá vám umožní pridať prísady približne 5 minút pred tým, ako je zmrzlina hotová. Takto úplne nezamrznú a vy si môžete zmrzlinu dokonale vychutnať.

Vegánska zmrzlina – je to možné?

Neexistuje nič, čo by sa nedalo! Samozrejme, to platí aj pre vegánsku zmrzlinu. Niektoré druhy zmrzliny, ako napríklad väčšina nanukov alebo sorbetov, sú vegánske už zo svojej podstaty, pretože sa vyrábajú prevažne z ovocia. Mliečnu a smotanovú zmrzlinu však môžete vyrobiť aj bez živočíšnych prísad.

Mlieko a smotanu môžete jednoducho nahradiť rastlinnými alternatívami. Často sa používa kokosové alebo mandľové mlieko, ktoré už majú vlastnú sladkú chuť. Ak chcete zvýšiť obsah tuku, aby bola zmrzlina krémovejšia, ako sme už v článku spomínali, môžete použiť kokosový olej.

Tiež sme v článku spomínali náhradu za vaječný žĺtok. Karobová guma a guarová guma sú rastlinné emulgátory, ktoré viažu molekuly tuku a vody, takže sa zložky neoddeľujú.

Na zjemnenie zmrzliny môžete použiť čokoľvek, čo sa vám páči: Ovocie, ovocné pyré, vegánsku čokoládu, sušienky, ochucovadlá a mnoho ďalšieho. Váš výber, vaše ingrediencie, vaša vegánska zmrzlina – je to jednoduché, však?

Naše obľúbené zmrzlinové recepty

Ako inak uzavrieť výdatný gastro článok, než sladkou bodkou? Vybrali sme ich pre vás hneď niekoľko. Toto sú naše najobľúbenejšie recepty na zmrzlinu z našich Klarstein receptov.

Ak ich chcete spoznať, či rovno vyskúšať viac, stačí si v rubrike recepty použiť filter receptov a vybrať kategórií zmrzlina a zmrzlinovač. vybrať časť zmrzlina. Dobrú sladkú a osviežujúcu chuť prajeme!

Written by:

Svenja sa v kuchyni rada zameriava na najmenšie detaily. Od občerstvenia a rýchlych receptov až po viacchodové menu testuje všetko, kým to nebude dokonalé.