Essbare Blüten: Infos, Tipps und Rezepte

Jedlé kvety: Spoznajte nastupujúci trend

Poznáte jedlé kvety? Sú hitom tohto leta! Väčšina kvetov je skutočne jedlá, majú rôznorodé chute a môžu byť vzrušujúcim obohatením vašich kuchárskych a pekárskych výtvorov. Pozreli sme sa na gastro vychytávku bližšie a podrobnejšie. Ktoré sú jedlé? Ktoré rozhodne nie? A čo vlastne s nimi môžete robiť?

Upozornenie: Nie všetky kvety sú jedlé! Ani do nášho článku nebolo možné zahrnúť všetky jedlé kvety. Preto si pred konzumáciou vždy overte, či sú kvety, ktoré chcete použiť, naozaj vhodné na konzumáciu.

Obsah článku

Ktoré kvety sú jedlé?

Pripravili sme pre vás základný prehľad kvetov vhodných na konzumáciu. Zďaleka však nie je konečný. Táto kategória je takmer nekonečná a preto budete stále objavovať nové. My sme náš základný prehľad rozdelili do štyroch kategórií pre lepšiu prehľadnosť.

Bylinky

  • tymian
  • bazalka
  • rozmarín
  • majorán
  • šalvia
  • pažítka

Zelenina

  • nasturtium
  • púpava
  • cuketa

Ovocie a bobuľoviny

  • kvety bazy
  • čerešňové kvety

Kvety

  • sedmokráska
  • nechtík
  • okvetné lístky ruží
  • fialka
  • levanduľa
  • slnečnica
  • pelargónia
  • ibištek
  • klinčeky
  • chrpa
  • slez
  • nezábudka
  • borák
  • rumanček
  • mäta
  • rebríček
  • krokus
  • ľalia
  • kvety magnólie
  • kvety pivonky

Jedlé kvety – čo s nimi môžete robiť?

Essbare Blüten werden mit einer Pinzette genommen.

Kvety sa dajú v kuchyni použiť na množstvo spôsobov. Základným pravidlom je, že tu žiadne pravidlá nie sú. Všetko je o vašej fantázií a kreativite. Používajte kvety tak, ako sa to páči vám. My sme ich napríklad dali do kociek ľadu, osvedčilo sa nám tiež vyzdobiť nimi torty, či iné pekárenské dobroty. Hodia sa aj do nápojov, čajov či limonád. Jedlé kvety vaše jedlá zvárania nielen vizuálne, ale aj chuťovo.

Vedeli ste, že sa používajú aj v tradičných jedlách z rôznych regiónov?

Stredomorská kuchyňa: V stredomorskej kuchyni sa bylinky ako tymian, bazalka, rozmarín a šalvia často používajú ako korenie a ich kvety nájdete napríklad v šalátoch.
Ázijská kuchyňa: V ázijskej kuchyni sa kvety, ako sú chryzantémy, ľalie a lotosové kvety, používajú do čaju a iných nápojov. Kvety čerešní sú obľúbené v japonskej kuchyni.
Indická kuchyňa: V indickej kuchyni sa ruže, koriander alebo kvety ibišteka používajú do karí, čatní a ďalších jedál.
Francúzska kuchyňa: Vo francúzskej kuchyni sa kvety, ako fialky, levanduľa či okvetné lístky ruží používajú do dezertov a sladkých jedál. Napríklad do macaroniek a crème brûlée.
Mexická kuchyňa: V mexickej kuchyni nájdete v šalátoch a salsách kvety nasturcie, ibišteka alebo nechtíka.

Kvety a ich špeciálne vlastnosti

Jedlé kvety majú nielen dekoratívny účinok. V jedlách môžu zohrávať aj špecifiku úlohu. Vybrali sme pre vás zopár príkladov.

  1. Aróma: Mnohé jedlé kvety majú jedinečnú vôňu, ktorá môže byť sladká, korenistá či dokonca pálivá, v závislosti od druhu kvetu. Kvety môžu prirodzeným spôsobom aromatizovať pokrmy a dodať im zvláštnu chuť.
  2. Farba: Jedlé kvety sú často farebné a môžu prirodzene skrášliť jedlá. Sú dobrými ozdobami a dokážu premeniť jednoduchý pokrm na niečo výnimočné.
  3. Živiny: Niektoré jedlé kvety, ako napríklad nasturtie a fialky, obsahujú živiny, napríklad vitamín C a antioxidanty, ktoré môžu mať pozitívny vplyv na zdravie.
  4. Pozitívny vplyv na zdravie: Niektoré jedlé kvety, ako napríklad levanduľa, sa používajú pre svoj upokojujúci účinok na nervový systém, zatiaľ čo nechtík lekársky sa môže vďaka svojim protizápalovým vlastnostiam používať na zmiernenie bolesti a zápalu.

Pozor: Tieto kvety NIE sú jedlé!

Napriek krásnym žiarivým farbám a prijemnej vôni – nie každý kvet je jedlý. Zrejme vás ani neprekvapí, že množstvo kvetov je až smrteľne nebezpečných. A nie je ich práve málo. Dokonca až toľko, že na severe Anglicka, pri mestečku Alnwick, nájdete Poison garden. Botanickú záhradu plnú jedovatých až smrteľne nebezpečných rastlín. My sme vybrali tie nejedlé kvety, s ktorými sa môžete stretnúť v našich končinách.

  1. Oleander – obsahuje glykozid, ktorý môžu viesť k srdcovej arytmii a otrave.
  2. Anjelská trúba – obsahuje vysoko psychoaktívne alkaloidy, ktoré môžu spôsobiť halucinácie a otravu.
  3. Konvalinka – obsahuje kardioaktívne glykozidy, ktoré môžu spôsobiť srdcovú arytmiu a otravu.
  4. Šafran lúčny – obsahuje jed kolchicín, ktorý môže spôsobiť ťažkú otravu s nevoľnosťou, zvracaním a zlyhaním krvného obehu.
  5. Durman obyčajný – obsahuje psychoaktívne alkaloidy, ktoré môžu spôsobiť halucinácie a otravu.
  6. Náprstník červený – obsahuje glykozidy, ktoré môžu spôsobiť srdcovú arytmiu a otravu.
  7. Vianočná ruža – obsahuje jed Helleborin, ktorý môže spôsobiť ťažkú otravu s nevoľnosťou, zvracaním a kŕčmi.
  8. Delfínia – obsahuje jed, ktorý môže viesť k nevoľnosti, zvracaniu a kŕčom.
  9. Krokusy – môžu spôsobiť žalúdočné problémy, hnačku a zvracanie.
  10. Cyklámen – obsahuje jed, ktorý môže spôsobiť nevoľnosť, zvracanie a kŕče.
  11. Ľuľkovec zlomocný – obsahuje jed atropín, ktorý môže viesť k otrave s príznakmi, ako sú poruchy videnia, sucho v ústach a zvýšený tep.

Kde kúpite jedlé kvety

Stavíme sa, že vás táto vychytávka začala lákať. Najmä, ak v kuchyni radi experimentujete. Otázka však znie, kde ich kúpiť? Poradíme vám!

Supermarket: Niektoré supermarkety a potraviny so zameraním na nie úplne bežne dostupné potraviny majú v ponuke aj kvety. Často sú to ruže, fialky, nasturcie a jedlé kvetinové zmesi. Hľadajte v oddelení ovocie a zelenina.

Sobotný trh: Na trhoch, či trhoviskách sú pomerne bežné stánky, ktoré sa špecializujú na predaj byliniek a korenín. Tu si môžete kúpiť aj jedlé kvety. Sú čerstvé a výber závisí od sezóny.

Internet: Ako inak, na internete kúpite vždy všetko. Aj jedlé kvety. Existujú špecializovaní dodávatelia s bohatou ponukou, ktorí vám zásielku doručia priamo pred dvere.

Nazbierajte si ich: Napríklad v záhrade alebo na lúke. Pozor, toto je rada len pre tých, ktorí sa naozaj vyznajú. Je veľa druhov, ktoré sa na seba veľmi podobajú a často si ich ľudia zamieňajú. Môže sa vám stať, že si namiesto tých jedlých pozbierate práve tie nejedlé. Ak kvety zbierate, vždy ich pred použitím poriadne umyte.

Jedlé kvety v našich receptoch

Essbar Blüten in Eiswürfeln
Kocky ľadu s jedlými kvetmi

Navnadili sme vás natoľko, že už googlite, kde kvety kúpiť a ako ich pripraviť. Tešíme sa, že sme vás inšpirovali. Pomôžeme vám aj s výberom receptov.

Naším tohtoročným letným hitom sú určite ľadové kocky so zmrazenými kvetmi. Stačí vziať formu na kocky ľadu, naplniť ju vodou a opatrne do nej vtlačiť kvety. Tip: Ak formu umiestnite do veľkej nádoby a prikryjete ju alobalom, kocky ľadu zmrznú rovnomernejšie a budú priehľadnejšie. Takto si efektné ľadové kocky užijete ešte viac!

Written by:

Svenja sa v kuchyni rada zameriava na najmenšie detaily. Od občerstvenia a rýchlych receptov až po viacchodové menu testuje všetko, kým to nebude dokonalé.