Zapekaný karfiol s brokolicou

Populárny zapekaný karfiol trochu inak

Zapekaný karfiol je naším dnešným hviezdnym receptom. Zjednocuje zdravú zeleninu s krémovou omáčkou a syrom – dokonalá kombinácia. Karfiolu bude robiť spoločnosť brokolica a pór. So smotanou a syrom toto jedlo naozaj krémové. Ani sa nenazdáte a máte hotovo! Na večeru, po práci, je to skvelý recept, ktorý vám poskytne rozhodne viac ako mrazená pizza. Máte radi karfiol? Potom by ste rozhodne mali vyskúšať našu karfiolovo-pórovú polievku!

Preskočiť k receptu!

Ak ste zvyknutí karfiol v supermarketoch obchádzať alebo si ho asociovať len s nevábnymi diétami, mali by ste svoj postoj prehodnotiť a dať tejto zelenine šancu. Ponúka totiž množstvo benefitov. Karfiol je plný vitamínov a minerálov, medzi inými napríklad C, K, B6 alebo folát, tiež obsahuje vlákninu, bielkoviny, či draslík. Tiež má nízky obsah kalórií a sacharidov, obsahuje antioxidanty a protizápalové látky, či podporuje trávenie. V kuchyni sa dá využiť na množstvo spôsobov.

Aby sa vám s karfiolom dobre pracovalo, určite sa vám zídu aj šikovní kuchynskí pomocníci. Prezrite si ponuku našich kuchynských robotov, s ktorými karfiol spracujete bez akejkoľvek námahy.

Brokolica rovnako ponúka celú plejádu dôvodov, prečo by ste ju mali zaradiť do vášho jedálničku. V prvom rade je to doslova vitamínová bomba. O brokolici sa tiež hovorí ako o bojovníkovi proti rakovine, pomáha detoxikovať organizmus, podporuje zdravie kostí a, podobne ako karfiol, podporuje zdravé trávenie. Napriek nevábnej zelenej farbe dajte tejto zelenine šancu. Menšia obeta sa vám vráti späť vo forme zdravotných benefitov.

Hľadáte tipy a triky do kuchyne, ktoré vám spríjemnia varenie, či recepty na unikátne príležitosti? nenechajte si ujsť našu rubriku Ako na to, je plná skutočne užitočných tipov!

Ohodnoťte náš recept!
0

Suroviny

Vyberte počet porcií
1 karfiol
300 g brokolice
1 pór
1 cibuľa
100 ml bieleho vína
200 ml zeleninového vývaru
100 ml smotany na šľahanie
100 g goudy
50 g parmezánu
1PL rastlinného oleja
1ČL muškátového orieška
soľ a korenie podľa chuti
Pomôcky
Zapekacia misa

Nutričné hodnoty

317 Kalórie
9 g Sacharidy
20 g Tuky
18 g Bielkoviny

Postup

1.

Príprava karfiolu a brokolice

Karfiol a brokolicu umyte, v prípade potreby odstráňte listy a nakrájajte ich na malé ružičky. Varte v mierne posolenej vode približne 10 minút, kým nebude zelenina na zhryz.
Hotovo
2.

Príprava cibule a póru

Cibuľu ošúpte a nasekajte nadrobno. Pór umyte a nakrájajte na tenké kolieska.
Hotovo
3.

Restovanie

Na panvici rozohrejte rastlinný olej a 2 minúty na ňom restujte cibuľu. Pridajte pór a opekajte ďalšie 3 minúty. Zalejte bielym vínom.
Hotovo
4.

Premiešanie omáčky

Biele víno zredukujte na 1/3, pridajte šľahačku a zeleninový vývar a nechajte dusiť na miernom ohni. Dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom.
Hotovo
5.

Rozohriatie rúry

Nastrúhajte goudu a parmezán. Rúru predhrejte na 180 °C pri hornom a spodnom ohreve.
Hotovo
6.

Pečenie nákypu

Brokolicu a karfiol vložte do formy na pečenie. Prelejte omáčkou a posypte syrom. Pečte 25 minút, kým syr nezhnedne a zelenina nie je dobre upečená.
Hotovo

Poznámky

Nutričné hodnoty sú približné, v skutočnosti sa môžu líšiť.
 Uložiť ako PDF