zeleninový vývar

Príprava vlastného zeleninového vývaru je skutočne veľmi jednoduchá. Okrem toho ti slúži ako základ mnohých chutných jedál, od polievok a omáčok až po celé slávnostné jedlá s lahodným pečeným mäsom a podobne. Ďalšia výhoda varenia vývaru vlastnými rukami: Môžeš sa vyhnúť plytvaniu potravinami tým, že nasekanú zeleninu jednoducho uvaríš a nemusíš vyhodiť. Chcel by si mať svoj vývar ako prášok ako zo supermarketu? Aj na to máme ten správny recept!

Bez hodnotenia

Suroviny

Vyberte počet porcií
4 mrkvy
1/2 koreň zeleru
1stonka póru
3 cibule
2 strúčiky cesnaku
1zväzok petržlenu
1PL rastlinného oleja
10 zrnká čierneho korenia
2vetvičky tymiánu
1 bobkových listov
6 borievky
soľ na dochutenie
Potrebné pomôcky
jemné sitko

Nutričné hodnoty

20 Kalórie
0 g Sacharidy
3 g Tuky
0 g Bielkoviny

Postup

1.

Pripravíme si zeleninu

Mrkvu, zeler, cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame na veľké kúsky. Pór a petržlenovú vňať umyjeme a oboje nasekáme nahrubo.
Hotovo
2.

Orestujeme zeleninu

Vo veľkom hrnci orestujeme cibuľu a cesnak s rastlinným olejom. Pridáme zvyšnú zeleninu a dusíme 5 minút.
Hotovo
3.

Pridáme korenie

Pridáme tymian, bobkový list, zrnká čierneho korenia a borievky a zalejeme 3 litrami vody, dochutíme soľou.
Hotovo
4.

Zeleninový vývar necháme zovrieť

Prikrytý vývar necháme variť aspoň 90 minút na miernom ohni a potom precedíme cez jemné sitko. Použijeme ihneď alebo skladujeme vo vzduchotesných nádobách v chladničke po dobu až 2 týždňov.
Hotovo

Poznámky

Jedna porcia zodpovedá cca 500 ml vývaru. Z receptu získaš cca 2 litre zeleninového vývaru, teda 4 porcie s príslušnými nutričnými hodnotami.
Nutričné ​​informácie sú približné údaje na základe uvedených zložiek. Odchýlky sú možné.

Pridajte komentár