Ako naplno využiť teplovzdušnú fritézu?

Zdravšie varenie? Teplovzdušná fritéza toho dokáže veľa. Ako vyčistiť fritézu a aké tipy a triky by ste mali poznať?

AirFryer, alebo teda teplovzdušná fritéza, je perfektný pomocník. Pomôže vám pripraviť obľúbené jedlá zdravšie, pričom chutiť budú takmer rovnako. A nemusí ísť nutne len o vyprážané dobroty. V tejto fritéze upečiete aj koláč.

Obsah:

Čo je to teplovzdušná fritéza?

Ak ste sa s takýmto druhom fritézy zatiaľ nestretli, mali by ste vedieť, ako vlastne funguje. Každá teplovzdušná fritéza má výhrevné teleso, najčastejšie špirálu, ktorá sa zahrieva na vysoké teploty. Vyprodukované teplo vo fritéze rozvíri vstavaný ventilátor. Jedlo sa tak upravuje víriacim sa horúcim vzduchom.

V skutočnosti teplovzdušná fritéza nepotrebuje žiaden olej, ten sa zväčša pridáva len kvôli chuti jedla. Skúsení šéfkuchári dokonca odporúčajú pri príprave prirodzene mastných jedál, napríklad bravčový bôčik, použiť miesto oleja jednu či dve lyžice čistej vody.

V mnohých prípadoch skutočne stačí suroviny podliať vodou a dochutiť bylinkami. Týmto spôsobom pripravíte jedlá, ktoré sa hodia na akékoľvek príležitosti. Od mlsania pri filme, až po honosné oslavy.

Ako vybrať tú správnu?

Šikovným tipom je tiež jedlo počas vyprážania aspoň raz otočiť, či premiešať. Samozrejme, ak na prípravu nepoužívate doplnok, ktorý jedlo automaticky obracia. Napríklad grilovací rošt či rotujúcu klietku.  

Teplovzdušná fritéza vás láka, no neviete, ako sa pustiť do výberu  správneho modelu zo širokej ponuky? Pripravili sme pre vás sprievodcu výberom teplovzdušnej fritézy, ktorý vám pomôže pri výbere.

Prečo by ste mali vymeniť klasickú fritézu za tu teplovzdušnú? V prvom rade sú to zdravšie pripravené jedlá. Teda bez oleja. Výhod je však viac:

  • Napriek vyššej obstarávacej cene je vyprážanie lacnejšie (nepotrebuje litre oleja).
  • Počas prípravy nie je cítiť spálený olej, či spálené jedlo.
  • Vyprážanie je bezpečnejšie, nakoľko nepoužívate vriaci olej.
  • Nevyprodukujete toľko odpadu, ako pri klasickom vyprážaní.
  • Teplovzdušná fritéza dokáže tiež piecť, dusiť, grilovať, zapekať, či rozmrazovať.
  • Ušetríte miesto, nakoľko jeden prístroj nahradí viacero iných.

Fritézu nepredhrievajte

Po použití vyžaduje teplovzdušná fritéza čistenie.

Príprava jedla v teplovzdušnej fritéze je zdravšia, neznamená to však, že váš jedálniček môže obsahovať čokoľvek a vy nepriberiete. Myslite na to, že bravčový bôčik bude stále plný tukov a kukurica bude stále obsahovať veľké množstvo sacharidov.  

Jednou z výhod teplovzdušnej fritézy je tiež to, že nemusíte čakať, kým sa rozohreje. Suroviny do nej môžete vložiť tesne predtým, než fritézu zapnete. Toto však neplatí pri mäse. Pred prípravou mäsa by ste mali fritézu približne 5 minút rozohriať.

Vďaka tomu, že fritézu nemusíte predhrievať môže poslúžiť aj ako náhrada mikrovlnnej rúry. Obzvlášť pizza sa takýmto spôsobom obzvlášť dobre zohrieva. Ostane príjemne šťavnatá.

Príslušenstvo uľahčí varenie aj čistenie

Teplovzdušné fritézy majú tradične množstvo príslušenstva, ktoré vám uľahčuje pečenie, grilovanie či varenie. Ide o rôzne panvičky, rošty, grilovacie špízy, klietky na hranolky, mriežky a iné vychytávky.

Všetky vám pomôžu pripraviť perfektné dobroty, no zopár ich dokáže fritézu poriadne zašpiniť. Najmä grilovanie na rotačnom špíze, ak sa jedlo drobí, či z neho steká marináda.

Znečisteniu sa však dá v takomto prípade predísť jednoduchým trikom. Na dno fritézy položte panvičku či mriežku a na ňu papier na pečenie. Všetok neporiadok by mal zostať na papieri, ktorý ľahko vyhodíte. Dajte však pozor, aby ste nezakryli otvory, z ktorých prúdi vzduch.

Ako predĺžiť životnosť teplovzdušnej fritézy?

Tak ako každý pomocník, nie len v kuchyni, aj teplovzdušná fritéza vám bude dlhšie slúžiť, ak sa o ňu budete patrične starať. Čo to znamená?

V prvom rade si treba pamätať, že akákoľvek manipulácia a práca s teplovzdušnou fritézou po varení musí byť bezpečná. Preto fritézu vypojte z elektriny a počkajte, kým úplne vychladne.

Tá najjednoduchšia starostlivosť a zároveň povinnosť, ktorú musíte dodržať je, že po každom použití fritézu vytriete papierovou servítkou. Predídete tak zašpineniu, ktoré sa ťažko čistí.

Použiť môžete aj mäkkú kuchynskú hubku. Fritézu však nikdy nečistite niečím, čo by ju mohlo poškriabať alebo inak poškodiť jej povrch.

Fritézu dôkladne vyčistite, prospeje jej to

Čistenie teplovzdušnej fritézy jemnou handrou.

Ak sa rozhodnete fritézu vyčistiť dôkladnejšie, tak ako prvé z nej odstráňte všetky zvyšky jedla. Rovnako tak z nadstavcov, mís a iných častí fritézy.

Hrubú špinu spravidla ľahko stiahnete papierovými vreckovkami, či obrúskami, ktoré môžete navlhčiť vodou. Ak zvyšky jedla odolávajú, použite jemnú kefu, dávajte však pozor, aby ste nepoškodili povrch žiadneho z komponentov.

Výrobcovia uvádzajú, že niektoré časti teplovzdušných fritéz, najčastejšie príslušenstvo, môžete čistiť aj v umývačke riadu. Tomuto spôsobu sa však radšej vyhnite. Nikdy nevkladajte do umývačky riadu tie časti teplovzdušnej fritézy, ktoré obsahujú elektroniku.

Na ručné umývanie použite tradičnú kuchynskú hubku a čistiaci prostriedok. Ak je to potrebné, nechajte časti teplovzdušnej fritézy cez noc odmočiť v kúpeli z vody a čistiaceho prostriedku.  

Teplovzdušná fritéza je tiež dizajnovka, myslite na to

Plášť alebo telo teplovzdušnej fritézy si zaslúži osobitú pozornosť. Dôvod? Dnes sú fritézy dizajnovými kúskami, ktoré si radi vystavíme v kuchyni.

Moderné tvary a príjemné farby vedia dotvoriť celkový dojem z interiéru kuchyne. Preto si fritéza zaslúži údržbu aj z vonku.

Okrem toho, že fritézu vždy pretrite aspoň papierovou utierkou hneď potom, ako sa zašpiní, pri veľkom čistení použite navlhčenú hubku a čistiaci prostriedok. Nepoužívajte však veľmi agresívne čistiace prostriedky. Hubka, handrička, či kefka by mali byť jemné, aby vám nepoškriabali povrch fritézy.

Čistenie ohrevného telesa

Ako vyčistiť vnútornú časť teplovzdušnej fritézy? Opäť skontrolujte, či fritéza nie je zapojená v elektrine a vyberte všetky odnímateľné časti. Výhrevný článok zvykne byť umiestnený v hornej časti fritézy. Je to tá časť pripomínajúca hadicu stočenú do kruhu.

Pre dôkladné a pohodlné čistenie ohrevného článku otočte fritézu hore nohami, aby ste sa  k nemu ľahšie dostali. Použite čistiaci prostriedok a podľa stavu znečistenia kefku s jemnými alebo stredne tuhými štetinami. Vyhýbajte sa tvrdým štetinám, najmä však drátenkovým pomôckam. Nesmiete totiž poškodiť povrch ohrevného telesa.

Priestor za ohrevným telesom vyčistíte ohybnou kefkou. Nepoužívajte zbytočne veľa vody, resp. vyhnite sa tomu, aby voda počas čistenia vo fritéze stála. Ak by zatiekla, môže fritéza skratovať, najmä však môžete ohroziť svoje zdravie.

Teplovzdušná fritéza: slepé vyprážanie a automatické čistenie

Po dôkladnom vyčistení vnútornej časti teplovzdušnej fritézy ju nechajte pár minút v prevádzke bez vloženia potravín. Odparia sa tak prípadné zbytky čistiaceho prostriedku. Naviac, ak boli vo fritéze zvyšky jedla, ktoré ste nevedeli odstrániť, po chvíľke ich jednoducho zotriete z dna panvice.

Niektoré modely teplovzdušných fritéz ponúkajú tiež samočistiaci režim. V prípade, že ho má aj vaša fritéza, nasledujte tejto postup:

  1. Do panvice vo fritéze dajte trochu vody s čistiacim prostriedkom a zavrite veko.
  2. Vyberte režim samočistenia, alebo zvoľte teplotu 60 °C a časovač nastavte na približne 15 minút.
  3. Nečistoty vo fritéze zmäknú a ľahko ich zotriete, napríklad papierovou utierkou.
  4. Nezabudnite však pre vytieraním fritézu odpojiť z elektriny a nechať ju vychladnúť.

Inšpirujte sa našimi receptami

Zostáva už len fritézu vyutierať do sucha, zložiť a vrhnúť sa na nové chutné a zdravé recepty. Inšpiráciu, samozrejme nájdete na našom magazíne, stačí na chvíľu pozrieť na svoj telefón. Tiež sme vybrali zopár obľúbených receptov priamo sem, do článku.  S teplovzdušnou fritézou si môžete pripraviť od mäsa, cez vegásnke dobroty až po dezerty doslova všetko.

Ďalšie tipy pre teplovzdušnú fritézu?

Čo ďalej okrem čistenia predlžuje životnosť teplovzdušnej fritézy? Samozrejme, vhodné zaobchádzanie. Zatvárajte veko primeranou silou, nevystavujte fritézu zbytočným teplotným šokom, a ako inak, netrieskajte po nej.

Rozmery a objemy jednotlivých modelov fritéz sú prispôsobené jej výkonu. Inými slovami to znamená, že by ste mali v jednej dávke vyprážať naozaj len také množstvo potravín, aké sa vojde do panvičky, košíku, či na rošt.

Ak to budete s množstvom jedla preháňať, nebude dostatočne teplotne upravené a takmer vôbec chrumkavé. Veľa ľudí v takomto prípade opätovne pomocníka zapína, či neprirodzene predlžuje prednastavené programy. Z dlhodobého hľadiska je to spôsob, ako znížite životnosť vašej fritézy.

Môže sa stať, že vám počas varenia bude vo fritéze kolísať teplota. V takom prípade ju vypnite, nechajte trochu vychladnúť a následne opäť nastavte parametre varenia. Ak by sa problém opakoval, určite kontaktujte predajcu alebo servis.

Použiť správne množstvo oleja, je tiež spôsob, ako predĺžiť životnosť vašej mašinky. Ak ho pridávať veľa, fritéza sa zbytočne zanáša. Tiež prichádzate o benefit zdravšieho jedla.

V modeloch, ktoré sú určené na varenie úplne bez oleja, sa použitie oleja rovná zničeniu teplovzdušnej fritézy. Ak si chcete z času na čas dopriať niečo menej zdravé, radšej vyberajte teplovzdušnú fritézu, ktorá na prípravu vyžaduje aspoň nejaký olej.

Pridajte komentár