Teplovzdušná fritéza si zaslúži starostlivosť

Správnou starostlivosťou sa prirodzene predlžuje životnosť akýchkoľvek pomocníkov. Tí kuchynskí vyžadujú obzvlášť pozornosť, keďže si v nich pripravujeme jedlo. Pozreli sme sa preto na to, ako sa správne čistí teplovzdušná fritéza a ako sa o ňu starať, aby vydržala čo najdlhšie.

Sem tam vám niekde niečo kvapne, prirodzene zostanú zvyšky jedla, občas sa niečo aj pripáli. Zašpiniť kuchynského pomocníka je samozrejmá súčasť varenia.

Niekedy je čistenie a starostlivosť otázkou pár minút, inokedy trvá dlhšie. A niekedy si mašinka zaslúži „generálnu údržbu.“ Ako čistiť teplovzdušnú fritézu?

Nie len nadšenci zdravého stravovania si obľúbili air fryer, teda teplovzdušnú fritézu. Tohto pomocníka môžete použiť na prípravu doslova akéhokoľvek jedla, či už tradičným spôsobom, alebo tým kreatívnym. To, že bude jedlo zdravšie, na chutí ani nespoznáte. Všetky dobroty chutia rovnako, dokonca aj lepšie.

Vybavená príslušenstvom, nepotrebuje olej, no starostlivosť áno

Teplovzdušné fritézy majú tradične množstvo príslušenstva, ktoré vám umožňuje piecť, grilovať alebo aj variť. Často úplne bez oleja.

V mnohých prípadoch stačí suroviny podliať vodou a dochutiť bylinkami. Týmto spôsobom pripravíte jedlá, ktoré sa hodia na akékoľvek príležitosti. Od mlsania pri filme, až po honosné oslavy.

Teplovzdušná fritéza si rovnako z času na čas zaslúži viac, ako len prepláchnuť misu, podstavec alebo rošt. Keď sa rozhodne, že nadišiel ten čas, tak ako prvé určite odpojte fritézu z elektriny a buďte si istý, že je po poslednom varení vychladla. Čistota-nečisto, vaša bezpečnosť je prvoradá.

Preč so zvyškami jedla

Druhý krok je odstrániť všetky zvyšky jedla. Ako zo samotnej fritézy, tak s nadstavcov, mís a iných súčastí fritézy. Hrubú špinu spravidla ľahko stiahnete papierovými vreckovkami, či obrúskami, ktoré môžete navlhčiť vodou. Ak zvyšky jedla odolávajú, môžete použiť jemnú kefu, dávajte však pozor, aby ste nepoškodili povrch žiadneho z komponentov.

Teplovzdušná fritéza má kôš, ktorý sa čistí jemnou handrou.

Poriadne vyčistiť misu, kôš a mriežky môžete rôznymi spôsobmi, ktorými čistíte riady. Nie zriedka sú odnímateľné komponenty vhodné aj do umývačky riadu. Či aj tie z vášho modelu sa dozviete v priloženom návode. Do umývačky nikdy nevkladajte tie časti, ktoré obsahujú elektroniku alebo sú priveľmi jemné.

Na ručné umývanie použite tradičnú kuchynskú hubku a čistiaci prostriedok. Ak je to potrebné, nechajte časti teplovzdušnej fritézy cez noc odmočiť v kúpeli z vody a čistiaceho prostriedku.  

Teplovzdušná fritéza má jemný povrch, nepoškriabte ho

Plášť alebo telo teplovzdušnej fritézy si zaslúži osobitú pozornosť. Dôvod? Dnes sú fritézy dizajnovými kúskami, ktoré si radi vystavíme v kuchyni.

Moderné tvary a príjemné farby vedia dotvoriť celkový dojem z interiéru kuchyne. Preto si fritéza zaslúži údržbu aj z vonku.

Okrem toho, že fritézu vždy pretrite aspoň papierovou utierkou hneď potom, ako sa zašpiní, pri veľkom čistení použite navlhčenú hubku a čistiaci prostriedok. Potom, nepoužívajte veľmi agresívne čistiace prostriedky. Hubka, handrička, či kefka by mali byť jemné, aby vám nepoškriabali povrch fritéz.

Mohlo by vás zaujímať: Veľký sprievodca: Kuchynské nože

Ako vyčistiť vnútornú časť teplovzdušnej fritézy? Opäť skontrolujte, či fritéza nie je zapojená v elektrine a vyberte všetky odnímateľné časti. Ohrevný článok je umiestnený v hornej časti fritézy. Je to tá časť pripomínajúca hadicu stočenú do kruhu.

Pre dôkladné a pohodlné čistenie ohrevného článku otočte fritézu hore nohami, aby ste sa  k nemu ľahšie dostali. Použite čistiaci prostriedok a podľa stavu znečistenia kefku s jemnými, alebo stredne tuhými štetinami. Vyhýbajte sa tvrdým štetinám, najmä však drátenkovým pomôckam. Nesmiete totiž poškodiť povrch ohrevného článku.

Priestor za ohrevným článkom vyčistíte ohybnou kefkou. Nepoužívajte zbytočne veľa vody, resp. vyhnite as tomu, aby voda počas čistenia vo fritéze stála. Ak by zatiekla, môže fritéza skratovať, najmä však môžete však môžete ohroziť svoje zdravie.

Po vyčistení si doprajte “slepé” vyprážanie

Po dôkladnom vyčistení vnútornej časti teplovzdušnej fritézy ju nechajte pár minút v prevádzke bez vloženia potravín. Odparia sa tak prípadné zbytky čistiaceho prostriedku. Naviac, ak boli vo fritéze zvyšky jedla, ktoré ste nevedeli odstrániť, po chvíľke ich jednoducho zotriete z dna panvice.

Niektoré modely teplovzdušných fritéz ponúkajú tiež samočistiaci režim. Ten zväčša funguje tak, že má vlastný režim. V prípade, že vaša fritéza má takýto režim, nasledujte tejto postup.

Do panvice vo fritéze dajte trochu vody s čistiacim prostriedkom a zavrite veko. Vyberte režim samočistenia, alebo zvoľte teplotu 60 °C a časovač nastavte na približne 15 minút. Nečistoty vo fritéze zmäknú a ľahko ich zotriete, napríklad papierovou utierkou. Nezabudnite však pre vytieraním fritézu odpojiť z elektriny a nechať ju vychladnúť.

Zostáva už len fritézu vyutierať do sucha, zložiť a vrhnúť sa na nové chutné a zdravé recepty. Inšpiráciu, samozrejme nájdete na našom magazíne, a tiež sme vybrali zopár obľúbených receptov priamo sem, do článku.  S teplovzdušnou fritézou si môžete pripraviť od mäsa, cez vegásnke dobroty až po dezerty doslova všetko.

Teplovzdušná fritéza má svoj objem, nesnažte sa ho “nafúknuť”

Čo ďalej okrem čistenia predlžuje životnosť teplovzdušnej fritézy? Samozrejme, vhodné zaobchádzanie. Zatvárajte veko primeranou silou, nevystavujte fritézu zbytočným teplotným šokom, a ako inak, netrieskajte po nej.

Rozmery a objemy jednotlivých modelov fritéz sú prispôsobené jej výkonu. Inými slovami to znamená, že by ste mali v jednej dávke vyprážať naozaj len také množstvo potravín, aké sa vojde do panvičky, košíku, či na rošt.

Ak to budete s množstvom jedla preháňať, nebude dostatočne teplotne upravené a takmer vôbec chrumkavé, ak je toto cieľom vašej kulinárskej cesty. Veľa ľudí v takomto prípade opätovne pomocníka zapína, či neprirodzene predlžuje prednastavené programy. Z dlhodobého hľadiska je toto spôsob, ako znížite životnosť vašej fritézy.

Mohlo by vás zaujímať: Vznikla pizza naozaj v Taliansku?

Môže sa stať, že vám počas varenia bude vo fritéze bude kolísať teplota. V takom prípade je vhodné fritézu vypnúť, nechať ju oddýchnuť, teda trochu vychladnúť a následne opäť nastaviť parametre varenia. Ak by sa problém opakoval, určite kontaktujte predajcu alebo servis.

Použiť správne množstvo oleja, je tiež spôsob, ako predĺžiť životnosť vašej mašinky. Ak ho pridávať veľa, jednak akosi používanie teplovzdušnej fritézy stráca zmysel, ale najmä sa pomocník zbytočne zanáša a musíte ho častejšie čistiť.

V modeloch, ktoré sú určené na varenie úplne bez oleja, je jeho použitie istá cesta zničenia pomocníka. Ak si chcete z času na čas dopriať niečo menej zdravé, radšej vyberajte teplovzdušnú fritézu, ktorá na prípravu vyžaduje aspoň nejaký olej.

Pridajte komentár