Pečená tekvica
Super jednoduché
Jeseň? Pečená tekvica!
Pečená tekvica je pravdepodobne najjednoduchší spôsob prípravy tejto chutnej zeleniny. Pečená tekvica, či už vo forme hranolkov alebo malých kociek, je naozaj skvelou prílohou, ale aj výborným občerstvením. A najkrajšie na tom je, že si tekvicu môžete ochutiť presne tak, ako vám to najviac chutí. Najradšej používame rozmarín alebo tymian, cesnak, olivový olej, soľ a korenie. Tekvicu však môžete dochutiť aj inými bylinkami alebo semienkami, napríklad sezamom. Aby sme zvýraznili sladkosť, použijeme trochu medu.
Suroviny
Vyberte počet porcií
1 stredne veľká tekvica Hokkaido cca 1-1,3 kg | |
2 PL olivového oleja | |
1PL medu | |
1 strúčik cesnaku | |
1 červená cibuľa | |
1/2zväzku rozmarínu | |
soľ a korenie podľa chuti |
Nutričné hodnoty
158
Kalórie
26 g
Sacharidy
4 g
Tuky
3 g
Bielkoviny
Postup
1.
Príprava prísad
Cesnak a cibuľu ošúpte a nakrájajte veľmi nadrobno. Rozpoľte tekvicu, odstráňte semienka a nakrájajte ju na hranolky. Rozmarín umyte, osušte a odtrhnite listy od stoniek.
Hotovo
2.
Predhriatie rúry
Rúru predhrejte na 200 °C horný/spodný ohrev.
Hotovo
3.
Ochutenie tekvice
Plátky tekvice zmiešajte s olivovým olejom, medom, cesnakom, cibuľou, rozmarínom, soľou a korením. Rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie.
Hotovo
4.
Pečenie tekvice
Tekvicu pečte približne 30 minút, kým nie je mäkká.
Hotovo
Poznámky
Ak máte radi syr feta, v posledných minútach ho na tekvicu nadrobte asi 50 g. Túto kombináciu milujeme!
Nutričné hodnoty sú odhadované podľa surovín. V skutočnosti sa môžu líšiť.