Jablkový koláč s karamelom

Jablkový koláč a karamel sú ako spriaznení milenci

Náš jablkový koláč si okamžite pridáte na zoznam vašich obľúbených rýchlych koláčov – sľubujeme! Chrumkavý základ v kombinácii s náplňou z čerstvých jabĺk, krémového sladkého karamelu a niekoľkých chrumkavých mandľových lupienkov robí z tohto koláčika kulinársky vrchol domácej cukrárne. Vynikajúco sa k nemu hodí kopček vanilkovej zmrzliny alebo trochu šľahačky. Pre hostí alebo pre seba samého: dopraj si kúsok lahodného jablkovo-karamelového koláča!

Ohodnoťte náš recept!
0

Suroviny

Vyberte počet porcií
250 g múky
5PL cukru
3 vajcia
150 g margarínu
1vrecúško prášku do pečiva
1 štipka soli
Na náplň
600 g jabĺk
100 g hnedého cukru
400 g sladeného kondenzovaného mlieka
1PL citrónovej šťavy
1 vanilkový struk
200 g masla
50 g celých mandlí
Pomôcky
tortová forma

Nutričné hodnoty

796 Kalórie
84 g Sacharidy
46 g Tuky
9 g Bielkoviny

Postup

1.

Na cesto

Z múky, margarínu, vajec, prášku do pečiva a soli vytvorte krehké cesto a nechajte ho 30 minút chladnúť.
Hotovo
2.

Na náplň

Ošúpte jablká, zbavte ich jadrovníkov a nakrájajte ich na tenké plátky. Vanilkový struk rozrežte pozdĺžne na polovicu a opatrne vyškrabte špičkou noža dužinu.
Hotovo
3.

Príprava náplne

Maslo, hnedý cukor, kondenzované mlieko a vanilkovú dužinu zohrejte a neustále ju miešajte, kým nevznikne zlatohnedá hmota.
Hotovo
4.

Dokončenie náplne

Do karamelu pridajte plátky jabĺk a dobre zmes premiešajte. Dochuťte citrónovou šťavou.
Hotovo
5.

Rozohriatie rúry

Zapnite rúru na teplotu 190 °C pri hornom a spodnom ohreve.
Hotovo
6.

Vloženie koláča do tortovej formy

Vymastite tortovú formu, cesto premieste, vyvaľkajte ho a vložte do tortovej formy. Boky dobre pritlačte. Na cesto dajte plnku a rovnomerne ju rozotrite.
Hotovo
7.

Pečené

Koláč pečte 35 minút.
Hotovo
8.

Praženie mandlí

Mandle opekajte na panvici približne 5 minút na miernom ohni a nahrubo ich nasekajte. Dajte ich na teplý koláč.
Hotovo

Poznámky

Jedna porcia tu zodpovedá jednému kúsku koláča za predpokladu, že celý koláč tvorí 8 kúskov.
Nutričné hodnoty sú približné, v skutočnosti sa môžu líšiť.
 Uložiť ako PDF