Jablkový koláč s karamelom
Super jednoduché
Jablkový koláč a karamel sú ako spriaznení milenci
Náš jablkový koláč si okamžite pridáte na zoznam vašich obľúbených rýchlych koláčov – sľubujeme! Chrumkavý základ v kombinácii s náplňou z čerstvých jabĺk, krémového sladkého karamelu a niekoľkých chrumkavých mandľových lupienkov robí z tohto koláčika kulinársky vrchol domácej cukrárne. Vynikajúco sa k nemu hodí kopček vanilkovej zmrzliny alebo trochu šľahačky. Pre hostí alebo pre seba samého: dopraj si kúsok lahodného jablkovo-karamelového koláča!
Suroviny
Vyberte počet porcií
250 g múky | |
5PL cukru | |
3 vajcia | |
150 g margarínu | |
1vrecúško prášku do pečiva | |
1 štipka soli |
Na náplň
600 g jabĺk | |
100 g hnedého cukru | |
400 g sladeného kondenzovaného mlieka | |
1PL citrónovej šťavy | |
1 vanilkový struk | |
200 g masla | |
50 g celých mandlí |
Pomôcky
tortová forma |
Nutričné hodnoty
796
Kalórie
84 g
Sacharidy
46 g
Tuky
9 g
Bielkoviny
Postup
1.
Na cesto
Z múky, margarínu, vajec, prášku do pečiva a soli vytvorte krehké cesto a nechajte ho 30 minút chladnúť.
Hotovo
2.
Na náplň
Ošúpte jablká, zbavte ich jadrovníkov a nakrájajte ich na tenké plátky. Vanilkový struk rozrežte pozdĺžne na polovicu a opatrne vyškrabte špičkou noža dužinu.
Hotovo
3.
Príprava náplne
Maslo, hnedý cukor, kondenzované mlieko a vanilkovú dužinu zohrejte a neustále ju miešajte, kým nevznikne zlatohnedá hmota.
Hotovo
4.
Dokončenie náplne
Do karamelu pridajte plátky jabĺk a dobre zmes premiešajte. Dochuťte citrónovou šťavou.
Hotovo
5.
Rozohriatie rúry
Zapnite rúru na teplotu 190 °C pri hornom a spodnom ohreve.
Hotovo
6.
Vloženie koláča do tortovej formy
Vymastite tortovú formu, cesto premieste, vyvaľkajte ho a vložte do tortovej formy. Boky dobre pritlačte. Na cesto dajte plnku a rovnomerne ju rozotrite.
Hotovo
7.
Pečené
Koláč pečte 35 minút.
Hotovo
8.
Praženie mandlí
Mandle opekajte na panvici približne 5 minút na miernom ohni a nahrubo ich nasekajte. Dajte ich na teplý koláč.
Hotovo
Poznámky
Jedna porcia tu zodpovedá jednému kúsku koláča za predpokladu, že celý koláč tvorí 8 kúskov.
Nutričné hodnoty sú približné, v skutočnosti sa môžu líšiť.