Domáce čevapčiči

Prineste kúsok Balkánu k sebe domov – čevapčiči

Čevapčiči má svoje korene v balkánskej kuchyni a veľkej popularite sa teší naprieč celou Európou. Slovensko nevynímajúc. Je to jednoduchý, ale výrazný pokrm, ktorý zdôrazňuje chuť čerstvého mäsa, kombinovaného s vôňou lokálneho korenia.

Prejsť na recept

Na prípravu tradičných čevapčiči potrebujete hovädzie, bravčové alebo zriedkavejšie jahňacie mäso, cibuľu, cesnak, soľ a korenie. Existujú však aj inovatívne variácie, ktoré do tohto jedla vnášajú novú, sviežu chuť. Pre svoju jednoduchosť a jedinečnú chuť sa čevapčiči stalo synonymom pre pohostinnosť a tradíciu v mnohých európskych krajinách.

Pre tých, ktorí chcú experimentovať, môžete pridať aj iné koreniny, napríklad koriander, alebo nahradiť mäso kurčaťom. Tradične sa tieto mäsové miniklobásky alebo fašírky servírujú s pita chlebom, dipom z červených paprík – ajvarom, a cibuľou. Na Slovensku sa bežne ako príloha servírujú varené zemiaky, horčica a cibuľa. Tiež je populárna tatárska omáčka ako príloha. Tieto chute spolu hrajú priam symfóniu pre chuťové poháriky.

Našim tipom je pripraviť si mäsovú zmes do chladničky a potom ju vziať na grilovačku. Takto hosťom ugrilujete vždy čerstvé čevapčiči presne podľa ich preferencií, teda veľkosť na mieru. Mäso však odporúčame prepekať, najmä ak ste od mäsiara kúpili už mleté.

Čevapčiči alebo pleskavica?!

Čo by sa stalo, ak by ste čevapčiči pripravili ako placku? Na prvý pohľad by ste pripravili pleskavicu, teda ďalšie tradičné balkánske jedlo. Tá je typická najmä pre Srbsko, no nájdete ju po celom Balkáne. Rozdiel je, ako sme už naznačili, v tvare. Mäso je vytvarované do placky, v podstate ide o balkánsky hamburger.

Rozdiel je však tiež v použitých koreninách a spôsobe servírovania. Pleskavica je tradične v žemle s paradajkou, listovým šalátom a dipom.

Mimochodom, čevapčiči je pre zloženie prísad nutrične vyvážené jedlo. Má množstvo bielkovín, ale aj minerálov. Ak si ako prílohu zvolíte zeleninu a na použijete len minimum oleja, môže sa hodiť aj do diéty.

Neváhajte a vyskúšajte náš recept. Čevpačiči môžete pripraviť na panvici alebo grile. Tiež sme pre vás pripravili inšpiratívny recept, v ktorom budete túto mäsovú pochúťku servírovať s chlebovou plackou a vegánskym cesnakovým dresingom.

Bez hodnotenia

Suroviny

Vyberte počet porcií
500 g miešaného mletého mäsa
1 strúčik cesnaku
1 cibuľa
1/4zväzku petržlenovej vňate
1ČL mletej papriky
1ČL sladkej papriky v prášku
1PL rastlinného oleja
soľ a korenie podľa chuti

Nutričné hodnoty

273 Kalórie
2 g Sacharidy
20 g Tuky
21 g Bielkoviny

Postup

1.

Príprava prísad

Cesnak a cibuľu ošúpte a nakrájajte veľmi nadrobno. Petržlenovú vňať umyte, osušte a veľmi najemno nasekajte.
Hotovo
2.

Formovanie čevapčiči

Všetky prísady spolu dobre premiešajte a zo zmesi vytvarujte približne 12 rovnako veľkých guľôčok, ktoré následne rozvaľkajte do trochu plochého tvaru tak, aby vznikli mäsové guľky s rozmermi približne 3 × 10 cm.
Hotovo
3.

Opekanie čevapčiči

Na panvici rozohrejte rastlinný olej a prudko na ňom opečte čevapčiči. Následne nechajte opekať na miernom ohni.
Hotovo

Poznámky

Jedna porcia tu zodpovedá 3 kusom čevapčiči.
Nutričné hodnoty sú približné, v skutočnosti sa môžu líšiť.
 Uložiť ako PDF

Pridajte komentár