Baba Ganoush

Orientálny pôžitok

Baba Ganoush pochádza z Libanonu a je to aromatický vegánsky dip. Tato baklažánová nátierka sa skladá najmä z grilovaných alebo pečených baklažánov a tahini (nazývaného aj tahina), sezamovej pasty. V našom recepte vám ukážeme, ako jednoducho sa dá Baba Ganoush pripraviť. Lahodný dip si môžete podľa chuti aj ozdobiť. My sme použili niekoľko semienok granátového jablka a čerstvú petržlenovú vňať. Dobre však vyzerá aj trochu citrónovej šťavy, rôznymi nemletými koreninami alebo inými posýpkami. Vyskúšajte to! Mimochodom: Baba Ganoush je arabský názov a doslova znamená “pokazený otec”. Necháme na vás, aké závery z toho vyvodíte. Osvedčená dvojica je Baba Ganoush a falafel.

Ohodnoťte náš recept!
0

Suroviny

Vyberte počet porcií
2 baklažány
3 strúčiky cesnaku
1ČL rasce
60 g tahini
4lyžice olivového oleja
1 citrón
soľ a korenie podľa chuti
50 g semienok granátového jablka voliteľné, na ozdobenie
Pomôcky
Mixér
alebo ponorný mixér

Nutričné hodnoty

280 Kalórie
9 g Sacharidy
23 g Tuky
7 g Bielkoviny

Postup

1.

Upečte baklažány

Baklažány popichajte po celom obvode vidličkou a pečte na grile, alebo v rúre, približne 30 minút pri teplote 175 °C, nepriamy ohrev. Odstavte a nechajte 15 minút vychladnúť.
Hotovo
2.

Pripravte si suroviny

Cesnak ošúpte a nakrájajte nadrobno. Nastrúhajte kôru z citróna a vytlačte šťavu. Petržlenovú vňať umyte, osušte a nasekajte nadrobno.
Hotovo
3.

Pripravte Baba Ganoush

Baklažány rozpoľte, vyškrabte dužinu a spolu s cesnakom ich dôkladne premiešajte. Pridajte citrónovú šťavu, tahini, olivový olej, soľ a korenie. Podávajte s petržlenovou vňaťou a semienkami granátového jablka.
Hotovo

Poznámky

Nutričné hodnoty vychádzajú z uvedených surovín a v skutočnosti sa môžu líšiť.
 Uložiť ako PDF