Baba Ganoush
Super jednoduché
Orientálny pôžitok
Baba Ganoush pochádza z Libanonu a je to aromatický vegánsky dip. Tato baklažánová nátierka sa skladá najmä z grilovaných alebo pečených baklažánov a tahini (nazývaného aj tahina), sezamovej pasty. V našom recepte vám ukážeme, ako jednoducho sa dá Baba Ganoush pripraviť. Lahodný dip si môžete podľa chuti aj ozdobiť. My sme použili niekoľko semienok granátového jablka a čerstvú petržlenovú vňať. Dobre však vyzerá aj trochu citrónovej šťavy, rôznymi nemletými koreninami alebo inými posýpkami. Vyskúšajte to! Mimochodom: Baba Ganoush je arabský názov a doslova znamená “pokazený otec”. Necháme na vás, aké závery z toho vyvodíte. Osvedčená dvojica je Baba Ganoush a falafel.
Suroviny
Vyberte počet porcií
2 baklažány | |
3 strúčiky cesnaku | |
1ČL rasce | |
60 g tahini | |
4lyžice olivového oleja | |
1 citrón | |
soľ a korenie podľa chuti | |
50 g semienok granátového jablka voliteľné, na ozdobenie |
Pomôcky
Mixér | |
alebo ponorný mixér |
Nutričné hodnoty
280
Kalórie
9 g
Sacharidy
23 g
Tuky
7 g
Bielkoviny
Postup
1.
Upečte baklažány
Baklažány popichajte po celom obvode vidličkou a pečte na grile, alebo v rúre, približne 30 minút pri teplote 175 °C, nepriamy ohrev. Odstavte a nechajte 15 minút vychladnúť.
Hotovo
2.
Pripravte si suroviny
Cesnak ošúpte a nakrájajte nadrobno. Nastrúhajte kôru z citróna a vytlačte šťavu. Petržlenovú vňať umyte, osušte a nasekajte nadrobno.
Hotovo
3.
Pripravte Baba Ganoush
Baklažány rozpoľte, vyškrabte dužinu a spolu s cesnakom ich dôkladne premiešajte. Pridajte citrónovú šťavu, tahini, olivový olej, soľ a korenie. Podávajte s petržlenovou vňaťou a semienkami granátového jablka.
Hotovo
Poznámky
Nutričné hodnoty vychádzajú z uvedených surovín a v skutočnosti sa môžu líšiť.