Domáce cesto na pizzu
Super jednoduché
Poctivé domáce cesto na pizzu
Domáce cesto na pizzu sa dá vyrobiť doma z niekoľkých jednoduchých ingrediencií. Máš naozaj chuť na domácu pizzu? Priprav si teda cesto, aby malo dostatok času vykysnúť a bolo krásne vláčne a nadýchané. Náš recept na cesto na pizzu je pomerne jednoduchý a nepotrebuje priveľa času na kysnutie. Približne po 2 hodinách je už pripravené na použitie. Vedel si? Ak ostáva do pizza párty trochu viac času, cesto môžeš nechať kysnúť pomalšie v chladničke. Bude mať dosť času, aby narástlo a aby sa rozvinula jeho aróma. A ak zvýši po hodovaní nejaké cesto, môžeš ho dobre zabalené aj zamraziť a neskôr znovu použiť.
Suroviny
Vyberte počet porcií
500 g múky typ 00 alebo „múka na pizzu“ | |
250 ml vlažnej vody | |
20 g čerstvého droždia | |
1ČL cukru | |
1ČL soli | |
1PL olivového oleja |
pomôcky
kuchynský robot voliteľné |
Nutričné hodnoty
436
Kalórie
90 g
Sacharidy
1 g
Tuky
13 g
Bielkoviny
Postup
1.
Aktivácia kvasníc
Droždie rozpustite s cukrom a vodou a prikryté ho nechajte stáť zhruba 10 minút
Hotovo
2.
Vypracovanie cesta
Múku, zmes s droždím a soľ spracúvajte ručne alebo v kuchynskom robote približne 10 minút na hladké a vláčne cesto. Misku potrite olivovým olejom a položte do nej cesto v tvare gule. Prikryté nechajte kysnúť pri izbovej teplote približne 1 hodinu, kým sa objem nezdvojnásobí.
Hotovo
3.
Porciovanie cesta
Cesto rozdeľte na 4 rovnako veľké časti, vytvarujte z nich guľky a nechajte ich prikryté znovu kysnúť 30 minút.
Hotovo
4.
Formovanie a obloženie cesta
Z cesta vytvarujte pizze s veľkosťou zhruba 30 cm (cesto nevaľkajte) a vrchnú časť obložte podľa chuti.
Hotovo
Poznámky
Nutričné hodnoty sú približné, v skutočnosti sa môžu líšiť.