Talianska pizza

Vznikla pizza naozaj v Taliansku?

Pizza je doslova základom gastronómie. Pre svoju genialitu, jednoduchosť, no najmä obľúbenosť. Z kade skutočne pochádza a koľko sa jej v reštauráciách upečie?

Len málo jedál má v spoločnosti také jasné postavenie, ako pizza. Keď sa povie pizza, každý si hneď predstaví horúce kamenné pece a slnečné Taliansko. A skutočne, pôvodcom dnešnej pizze je európska „čižma“. Ešte predtým však niesla pizza úplne iné podoby.

Pizza je dielom Grékov a Rimanov

Bolo to už pred šiestimi tisíckami rokov, keď sa Gréci a Rimania rozhodli započať prípravu múčnych jedál. Iste, z dnešného pohľadu išlo spočiatku o primitívne placky. Všetko sa však zmenilo s príchodom plnených „koláčov“. Do placiek sa začali pridávať bylinky, morská soľ či dokonca olivy, syr a cibuľa. Stále však nešlo o takú pizzu, akú ju poznáme dnes.

pizza zbližuje ľudí
zdroj: shutterstock.com

Do takej podoby ju dostali až chudobní neapolskí roľníci, pre ktorých sa stali absolútnym základom pri varení paradajky. No a práve paradajky boli hybnou silou aj pri oživovaní dovtedy nezáživnej a nudnej talianskej placky. Následne nabralo všetko rýchly spád.

Kráľovská Margherita

Prvá pizzeria na svete vznikla v roku 1738 v Neapole a hoci sa jej spočiatku šľachta vyhýbala, netrvalo to dlho. Naopak, kráľovský dvor si nechal postaviť vlastnú pec, aby nebol o túto pochúťku ukrátený.

Mohlo by vás zaujímať: Cesnak nie je len výrazný, najmä je zdravý

Spolu so stúpajúcou chuťou spoznávať nepoznané sa začali v ponuke objavovať stále nové druhy pízz. Za matku všetkých pízz sa pritom považuje Margherita vytvorená v roku 1889. Vznikla ako jedlo pre taliansky kráľovský pár, čo symbolizovala aj talianska trikolóra vytvorená zo zelenej bazalky, bielej mozzarelly a červeného paradajkového základu. Kuchár Esposito si spokojnosť kráľovského páru vážil tak veľmi, že svoj nový objav pomenoval práve po kráľovnej – Margherita.

Pizza sa dostala až do vesmíru

Obľúbenosť pizze si dnes vieme najlepšie opísať číslami. Až 17 % svetových reštaurácií a prevádzok rýchleho občerstvenia totiž zaradilo pizzu do svojich štandardných jedálnych lístkov. Nečudo, že sa každoročne na svete zje až cez 5 miliárd pízz, pričom toto číslo neustále narastá. A nielen na svete, veď v roku 2001 si mohli pizzu Peperoni vychutnať aj na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS).

Domáca pizza? Prečo nie?!

Pripraviť si pizzu ako z talianskej pizzérie aj doma? nemusí to byť až tak náročné! Stačí mať správnu pizza pec a mať poruke ten správny recept. My sme vybrali z našej knižnice receptov tie, ktoré vám pomôžu.