Veľký sprievodca: Kvalitné kuchynské nože
Neexistuje recept, s ktorým by vám nepomohli. Kvalitné kuchynské nože. Vyznáte sa v nich? Používate ten správny? A viete sa o ne postarať tak, aby vydržali čo najdlhšie? Náš veľký sprievodca svetom kuchynských nožov vám zodpovie všetky otázky.
V článku sa dozviete:
- Záleží na tvare a veľkosti noža?
- Čo je to nôž šéfkuchára?
- Môžu sa kuchynské nože umývať v umývačke riadu?
- Ako často brúsiť kuchynské nože?
- Je dôležitá aj rukoväť?
- Ako vybrať kvalitné kuchynské nože?
Výber správneho noža uľahčuje a urýchľuje prácu v kuchyni. Správna veľkosť čepele, typ ostria, či tvar noža sa postarajú o to, či bude krájanie radosť alebo utrpenie. Ostatne, len si spomeňte na krájanie mäkkých syrov, filetovanie rýb, či krájanie niekoľkodňového pečiva.
Ktorý tvar a typ noža vybrať?
Ponuka typov nožov je veľmi široká a môžete sa stretnúť s naozaj špecifickými nožmi určenými len na jeden typ krájania. My sme pripravili zoznam tých najpoužívanejších a nevyhnutných pre vaše pohodlie:
- Kuchársky nôž – ide o najbežnejší typ noža, ktorý, dá sa povedať, pôsobí ako univerzálny pomocník. S jeho pomocou nakrájate takmer všetko a charakterizuje ho široká čepeľ. Najvhodnejší je však na krájanie ovocia, zeleniny či byliniek.
- Filetovací nôž – ďalší univerzálny variant, ktorý sa používa na čokoľvek. Avšak, jeho čepeľ je prispôsobená na krájanie tenučkých kúskov mäsa či rýb.
- Nôž na chlieb – tento typ spoznáte okamžite. Jeho čepeľ je totiž vrúbkovaná a pomáha k hladkému rezu chrumkavou kôrkou.
- Nôž na steak – jeho využitie dostatočne približuje už názov. Je teda vhodný na krájanie mäsa. A to nielen pri jeho samotnej príprave, ale aj konzumovaní. Skvelo krája tuhé mäsové kúsky vďaka malým zúbkom, ktoré sú po celej dĺžke čepele alebo siahajú aspoň do jej polovice. Je úzky a mimoriadne ostrý.
- Cukrársky nôž – v tomto prípade ide o naozaj špecifický variant, ktorý je vhodným pomocníkom pri pečení. Je dlhý a úzky.
Kuchynské nože šéfkuchárov sú posvätné
Kráľom kuchynských nožov je nôž šéfkuchára. Zaslúži si zvláštnu pozornosť aj preto, že sa považuje za univerzálny nôž. Výzorom sa podobá bežným kuchárskym nožom, avšak je mimoriadne ostrý a o niečo dlhší – jeho čepeľ dosahuje 18 až 30 centimetrov. Nakrája bez problémov každý typ potraviny a nájdete ho aj v sade Kitano 8.
Okrem neho tu máte k dispozícii aj nôž na chlieb, mäso, nôž na lúpanie, univerzálny nôž a nožnice. Ich čepele sú vyrobené z nehrdzavejúcej ušľachtilej ocele. Zároveň dostanete aj veľmi praktický drevený stojan, ktorý kuchyňu dizajnovo doplní.
Umývačka riadu a kuchynské nože si veľmi nerozumejú
Vybrať správne nože do kuchyne samozrejme znamená vyberať kvalitné kúsky. Myslite však na to, že kvalitný nôž sa nerovná nezničiteľný nôž. Preto sa o nože treba aj náležite starať. Áno, je to povinnosť naviac, no odmenou vám bude dlho slúžiaci spoľahlivý pomocník.
Základné pravidlo znie: Hoci sú nože považované za riad, nikdy, naozaj nikdy, kvalitné kuchynské nože neumývajte v umývačke riadu. Neprospieva im tlak ani vysoká teplota. Platí to ako pre čepeľ, tak rukoväť. Nože do umývačky riadu jednoducho nepatria.
Mohlo by vás zaujímať: Poriadok v chladničke s našimi tipmi nie je veda
Aj keď umývanie riadu nebaví naozaj nikoho, umyť ručne bežne používané nože nie je časovo až tak náročné. Po tom, čo nože umyjete, ihneď ich tiež vysušte. Hoci sa nože vyrábajú z kvalitnej ocele, ani tá nie je vždy zárukou toho, že vám nezačnú hrdzavieť. Dôležité je, aby bol nôž stále suchý a až potom odložený do puzdra, držiaka alebo zásuvky.
Ak ste napríklad krájali niečo slané, je potrebné nôž dôkladne umyť, osušiť a čepeľ na chvíľku potrieť niekoľkými kvapkami oleja. Pozor, vyhýbajte sa však bežným kuchynským olejom. Zaobstarajte si olej určený priamo na kovy či nože.
Kuchynské nože a brúsenie? Nepreháňajte to
Brúsenie nožov nie je žiadnou novinkou a raz za čas to musí urobiť každý. Udržíte tým nôž ostrý a zbavíte sa trhlín na čepeli. Nôž by sa však mal brúsiť maximálne dvakrát za rok, pretože sa pri ňom vytvára akýsi nový povrch a brúsite ním tak aj oceľ. Túto činnosť môžete vykonávať rôzne, brúsnym kameňom či pomocou elektrickej alebo ručnej brúsky.
Možno vás napadlo, že nôž na chlieb sa pre svoje vrúbky nedá nabrúsiť. V skutočnosti dá. Existujú špeciálne kamene a elektrické brúsky určené práve pre tento druh noža.
Ak hľadáte pomocníkov na celý život, oplatí sa poohliadnuť po nožoch z damaškovej ocele. Napríklad súprava Kaito ponúka oceľ zo 67 vrstiev a má klasifikáciu VG10. Okrem toho majú nože rúčku z ružového dreva, čo z nich robí naozaj krásne kúsky.
Rukoväť je rovnako dôležitá ako čepeľ
Pozornosť smerujte aj na rukoväť. Obzvlášť, ak je z dreva. V tomto prípade je potrebné ju občas premazať olejom, aby ste predišli popraskaniu dreva. Pri plastových či iných materiáloch je ich údržba o niečo jednoduchšia. Avšak aj tu pripomenieme, že nože o umývačky riadu jednoducho nepatria.
Aby sa vám s nožom dobre pracovalo mal by mať správnu hmotnosť a musí byť správne vyvážený. Hmotnosť je o osobných preferenciách. Vyváženie noža je však univerzálna podmienka a znamená, že čepeľ a rúčka musia byť rovnako ťažké. Rýchlym testom môže byť položiť plochou stranou nôž na vystretý prst v mieste, kde sa „stretáva“ čepeľ s rúčkou. Ak nôž nespadne je správne vyvážený.
Mohlo by vás zajímať: Vyberáte klimatizáciu? Poradíme vám, ako na to
Mimochodom, dôležitým vodítkom pri výbere noža je tiež kvalitný spoj rukoväte s čepeľou. Okrem toho, že musí byť toto spojenie pevné, nemali by tu byť ani žiadne medzierky. Dôvod je hygiena. Takéto nepresnosti sa ťažko čistia.
Nôž je nielen na krájanie, ale je tiež multifunkčný pomocník pri všemožných činnostiach. Otvárame ním konzervy, zaváraniny, skrutkujeme či zaťahujeme skrutky. Skvelé činnosti na to, aby sa vaše nože znehodnotili a kúpa nových začala klopať neodbytne na dvere. Dbajte teda na to, aby ste nožom naozaj iba krájali potraviny. Pri prerábke domu použite radšej nástroje na to určené.
Ako vybrať kvalitné kuchynské nože?
Vybrať kvalitné kuchynské nože nie je práve jednoduché. Aby sme vám výbez uľahčili, môžete použiť náš zoznam toho, na čo sa pri výbere zamerať.
Materiál čepele: Kvalitné nože sú často vyrobené z nerezovej ocele, tie z vysokouhlíkovej nerezovej ocele majú obvykle vyššiu odolnosť voči agresívnym látkam a sú dlhšie ostré.
Ostrosť: Kvalitný nôž by mal mať ostrú čepeľ, ktorá umožní presné krájanie a minimalizuje riziko úrazov. Nožovú čepeľ je dôležité pravidelne brúsiť.
Konštrukcia čepele: Vyberajte nože s plnou čepeľou, full tang. V tomto prípade čepeľ prechádza cez celú rukoväť, čo zvyšuje stabilitu a trvanlivosť noža.
Ergonómia rukoväte: Rukoväťou zlepšujú manipuláciu a kontrolu nad nožom. Mala by byť dobre tvarovaná a vhodná pre vašu veľkosť ruky.
Váha a stabilita: Kvalitné nože nie sú zbytočne ťažké. Rukoväť s čepeľou sú vyvážené, čo uľahčuje manipuláciu s nožom.
Dizajn a vyhotovenie: Kvalitné nože majú precízne a esteticky príjemné vyhotovenie.
Cena: Kvalitné nože zvyčajne nie sú lacné. Investícia do vyššej kvality však môže byť dlhodobo prospešná, pretože takéto nože budú trvačnejšie a efektívnejšie.