domáci olivový olej

Ako si pripraviť domáci olivový olej?

Môže to znieť bláznivo, no vyrobiť si domáci olivový olej naozaj nie je náročné. Stačí mať kvalitné olivy a dobrý lis. My sme sa naviac pozreli na to, aké benefity táto lahôdka ponúka.

Oleje sa stali súčasťou väčšiny jedál. Slnečnicový, tekvicový, kokosový či olivový sú obľúbené nielen na varenie, ale mnoho z nich má aj iné účinky. Olivový je úspešný v ničení niektorých chorôb ako domáci liek, kokosový je zasa vhodný na pleť či vlasy. Je len na vás, pri čom všetkom ich budete používať.

To najlepšie je domáce

Ako si pripraviť napríklad taký domáci olivový olej? Nie je to také ťažké, ako by ste si mysleli. Potrebujete k tomu však kvalitné olivy. Kvalitné olivové oleje sa totiž vyrábajú iba z jedného druhu olív, ktoré nie sú dozreté. Hoci sa v nich nenachádza toľko oleja, ako pri tých zrelých, obsahujú oveľa viac prospešných látok.

Mohlo by vás zaujímať: Panenský olej: spoznajte výhody a typy rastlinných olejov

Olivy musíte, samozrejme, vykôstkovať a použiť iba samotný plod. Ten sa pomelie a následne pomocou lisu ,,vyšťaví“. Takto jednoducho si môžete pripraviť extra panenský olej, ktorý je výborný najmä pre studenú kuchyňu, napríklad do šalátov. Nezabúdajte však na to, že ak ho budete používať pri varení, nevyprážajte na ňom. Olivový olej sa totiž rýchlo spáli.

Domáci olivový olej má všestranné využitie

Olivový olej nemusíte používať iba pri príprave jedál. Vďaka vysokému obsahu vitamínu D pomáha aj pri imunite a môžete ho teda použiť pri nachladnutí. Je veľmi prospešný aj pre tráviaci systém, na popáleniny, posilňuje zubnú sklovinu, spevňuje kosti a podporuje aj činnosť svalov. Množstvo antioxidantov pomáha aj na prečistenie organizmu a orgánov a rovnako aj pri kardiovaskulárnych problémoch.

Pripraviť si domáci olivový olej nie je veda.

Vyrobte si olej rýchlo a jednoducho

Bez kvalitného lisu by ste sa pri výrobe určite nezaobišli. Lisovanie za studena pomocou lisu Olivia vykúzli čerstvý a chutný olej z orechov, jadier, semien alebo zŕn. Olej a zvyšky z plodov sú od seba oddelené v rôznych nádobách. Dva rôzne závity sú určené pre jemné a malé kúsky alebo pre veľké a tvrdšie. Kapacita tohto lisu je až 700 gramov a práca s ním je mimoriadne jednoduchá a bezpečná.