Hríbové rizoto

Super jednoduché

Krémové a chutné hríbové rizoto

Hríbové rizoto je absolútnou klasikou medzi rizotami. Ľahko sa pripravuje, rýchlo sa dokončuje a v chladnom období nám poskytuje absolútne hrejivý pocit. Poznáte to? Stačí jedno sústo a cítite sa bezpečne? Presne tak to cítime aj my. Ak to chcete znova pocítiť a máte práve teraz veľký hlad, pozrite si náš recept a pripravte si ho. Mimochodom: Môžete použiť akékoľvek hríby, ktoré vám najviac chutia. Varili sme klasicky so šampiónmi, ale pridali sme aj pár kusov hlivy ustricovej. Špeciálnym tipom sú sušené hríby, ktoré necháte namočené v horúcom vývare. Dodávajú rizotu osobitý nádych.

Ohodnoťte náš recept!
0

Suroviny

Vyberte počet porcií
300 g ryže aborio alebo iná ryža na rizoto
800 ml zeleninového vývaru
4 sušené hríby voliteľné
120 ml bieleho vína
2 šalotky
2 strúčiky cesnaku
200 g šampiónov alebo iných sezónnych hríbov
1/4zväzku petržlenovej vňate
120 g parmezánu
30 g masla
2lyžice olivového oleja
soľ a korenie podľa chuti

Nutričné hodnoty

542 Kalórie
60 g Sacharidy
20 g Tuky
24 g Bielkoviny

Postup

1.

Príprava prísad

Cesnak ošúpeme a nasekáme úplne nadrobno. Huby očistíme a nakrájame na plátky. Nastrúhame parmezán. Petržlenovú vňať umyjeme, osušíme a nasekáme nadrobno.
Hotovo
2.

Ingrediencie orestujte

V hrnci zohrejeme olivový olej a polovicu masla a 3 minúty na tejto panvici restujeme cesnak a šalotku. V samostatnom hrnci zohrejeme zeleninový vývar (prípadne aj s hubami) a udržujeme ho teplý, ale nevaríme ho.
Hotovo
3.

Následne

Pridáme ryžu a restujeme 3 minúty. Zjemníme bielym vínom a zredukujeme na tretinu.
Hotovo
4.

Rizoto nechajte povariť

Pridávame zeleninový vývar a necháme variť, kým ryža nie je pevná na skus, ale nie celkom hotová. Potom vmiešame parmezán a zvyšné maslo. Dochutíme soľou a korením, servírujeme s petržlenovou vňaťou.
Hotovo

Poznámky

Výživové údaje sú približne vypočítané na základe uvedených zložiek. Odchýlky sú možné.
 Uložiť ako PDF