Grilovaný baklažán

Nie len príloha: Grilovaný baklažán

Baklažán, s jeho hladkou sladkou chuťou a mäsitou textúrou, je jedným z tých skvostov vo svete zeleniny, ktorý by ste určite nemali podceňovať. Okrem toho, že je bohatý na vlákninu a vitamíny, je aj skvelým spôsobom, ako obohatiť vašu stravu o jedinečné chute. V našom recepte na grilovaný baklažán vám predstavíme, ako ho pripraviť na grile za iba 10 minút. A čo je ešte lepšie, baklažán môžete podávať ako samostatné jedlo alebo ho využiť ako výnimočnú prílohu.

Prečo zaradiť baklažán do svojej stravy?

Baklažán je nielen chutný, ale aj zdravý. Obsahuje významné množstvo vlákniny, ktorá podporuje správne fungovanie tráviaceho systému a pomáha udržiavať optimálnu hmotnosť. Navyše, je bohatý na antioxidanty, ktoré chránia naše bunky pred škodlivými voľnými radikálmi.

Ale prečo by ste mali grilovaný baklažán zaradiť do svojej stravy? Pretože je všestranný! Môžete ho konzumovať ako prílohu ku grilovaným mäsám, rybám alebo iným zeleninovým pokrmom. No a čo je skvelé, môžete ho servírovať aj ako hlavný pokrm pre tých, ktorí si želajú menej mäsa v jedálničku. Príprava je jednoduchá a trvá len krátkych 10 minút.

Rýchla príprava na grile

Príprava grilovaného baklažánu nie je len rýchla, ale aj jednoduchá. Stačí nakrájať baklažán na plátky, posoliť ho a nechať odkvapkať pre odstránenie nadbytočnej vlhkosti. Potom ho marinujete v zmesi olivového oleja, citrónovej šťavy a cesnaku, čo mu dodá špeciálnu chuť.

Po hodine marinovania je baklažán pripravený na grilovanie. Grilujeme ho približne 3 minúty z oboch strán, a výsledkom je chrumkavý a aromatický pokrm s krásnymi grilovacími pruhmi. Tento grilovaný baklažán môže byť fantastickou samostatnou pochúťkou, ktorú doplníte jogurtovou omáčkou, semienkami granátového jablka a jadrami vlašských orechov.

Takže, čo hovoríte na to, žeby ste si dnes pripravili grilovaný baklažán? Je to skvelý spôsob, ako si dopriať rýchlu, chutnú a zdravú pochúťku, a navyše, otvára dvere k nekonečným možnostiam pre vašu kulinársku kreativitu. Skúste ho a uvidíte, že grilovaný baklažán môže byť viac než len prílohou – môže byť hrdým centrom vašej ďalšej gurmánskej dobroty. Dobrú chuť!

Hľadáte viac inšpirácie na grilovanie alebo bezmäsité jedla? Náš archív receptov je plný rôznych tipov, ktoré vás istotne inšpirujú.

Ohodnoťte náš recept!
0

Suroviny

Vyberte počet porcií
2 baklažány
50 g semienok granátového jablka
2porcie vegánskej jogurtovej omáčky
2PL olivového oleja
1PL citrónovej šťavy
1 strúčik cesnaku
1PL soli
soľ a korenie podľa chuti
Pomôcky
Grill Tento recept môžete pripraviť na akomkoľvek type grilu.

Nutričné hodnoty

272 Kalórie
18 g Sacharidy
15 g Tuky
9 g Bielkoviny

Postup

1.

Baklažány nechajte odkvapkať

Baklažány umyte a nakrájajte na plátky hrubé približne 1,5 cm. Zmiešajte ich so soľou a nechajte 15 minút odkvapkávať.
Hotovo
2.

Pripravte marinádu

Cesnak ošúpte a nakrájajte nadrobno. Zmiešajte s olivovým olejom a citrónovou šťavou.
Hotovo
3.

Baklažány marinujte

Baklažány opláchnite a osušte. Zmiešajte s marinádou a nechajte v chladničke odstáť aspoň 1 hodinu.
Hotovo
4.

Predhriatie grilu

Gril predhrejte na stredný priamy oheň.
Hotovo
5.

Baklažány ugrilujte

Plátky baklažánu grilujte približne 3 minúty z každej strany. V polovici pečenia otočte o 45-90 °C, aby ste dosiahli pekný grilovací vzor.
Hotovo
6.

Podávajte

Grilované plátky baklažánu ozdobte vegánskou jogurtovou omáčkou, semienkami granátového jablka a jadrami vlašských orechov.
Hotovo

Poznámky

Nutričné hodnoty sú približné, v skutočnosti sa môžu líšiť.
 Uložiť ako PDF