Ryžové mlieko

Spravte si doma ryžové mlieko

Ryžové mlieko je skvelou alternatívou kravského mlieka. Má mierne sladkú chuť a hodí sa ku všetkému. Vďaka nášmu receptu sa vyhnete prídavným látkam, ktoré sa zvyčajne nachádzajú v ryžovom mlieku z obchodu. Mlieko je skvelé na vegánske pečenie a varenie, prípravu horúcich nápojov, prípravu hubových polievok alebo horúcich kaší a mnoho ďalšieho.

Ryža je ľahko stráviteľná obilnina, vďaka čomu je vegánska alternatíva mlieka fantastickou voľbou pre ľudí, ktorí bojujú s tráviacimi problémami. Ryža je navyše bezlepková a nealergénna, takže ryžové mlieko je vhodné takmer pre každú diétu. Tento recept môžete pripraviť z hnedej alebo bielej ryže. Ďalšia výhoda: trocha vanilky alebo škorice dodá ryžovému mlieku šmrnc. Vyskúšajte ho!

Ohodnoťte náš recept!
0

Suroviny

Vyberte počet porcií
100 g ryže
1štipka morskej soli
1PL sladidla podľa vlastného výberu, voliteľné
Pomôcky
Výrobník mlieka

Nutričné hodnoty

125 Kalórie
25 g Sacharidy
0 g Tuky
5 g Bielkoviny

Postup

1.

Pripravte ryžu

Ryžu umyte a uvarte ju podľa pokynov na obale.
Hotovo
2.

Príprava výrobníka mlieka

Naplňte nádržku na vodu filtrovanou vodou. Vložte všetky prísady do misky na miešanie.
Hotovo
3.

Nastavenie Výrobník mlieka

Stlačte tlačidlo Štart, tlačidlom Výber vyberte program zrna. Opakovane stláčajte tlačidlo kapacity, kým sa nedosiahne objem 600 ml. Stlačte tlačidlo štart. Po 17 minútach alebo po zaznení zvukového signálu je mlieko pripravené. Mlieko môžete ihneď vypiť. Zvyšok nalejte do tesne uzavretej fľaše a uložte do chladničky.
Hotovo

Poznámky

Jedna porcia zodpovedá približne 200 ml ryžového mlieka. Z tohto receptu sa teda dajú pripraviť 3 porcie.
Keď je mlieko hotové, môžete nádobu vybrať za rukoväť (pozor, je horúca!). Zariadenie sa potom automaticky vyčistí.
Nutričné hodnoty vychádzajú z uvedených surovín a v skutočnosti sa môžu líšiť.
Uvarte si ryžu navyše vopred, zabaľte ju do 100 g porcií v malých potravinových plastových vreckách a uložte do mrazničky, aby ste si z nej neskôr mohli pripraviť ryžové mlieko. Keď budete ryžu potrebovať, stačí ju rozmraziť.
 Uložiť ako PDF