Piškótové cesto

Premyslené základné piškótové cesto

Mali ste niekedy problém s prípravou piškótového cesta? Tak s tým je teraz koniec! Ukážeme vám, ako pripraviť nadýchané piškótové cesto, ktoré sa dá ľahko vybrať z plechu a potom zrolovať na piškótovú roládu. Najdôležitejšia je konzistencia: mala by byť ľahká a nadýchaná. A to sa podarí len vtedy, ak sú bielky naozaj tuhé a vy venujete dostatok času miešaniu ingrediencií. Pozrite si náš návod krok za krokom a presvedčte sa, aké jednoduché to môže byť!

Ohodnoťte náš recept!
0

Suroviny

Vyberte počet porcií
120 g múky
5 vajec
100 g cukru
1lyžička prášku do pečiva
30 g škrobu
1štipka soli
Pomôcky
Kuchynský robot voliteľné
alebo ručný mixér

Nutričné hodnoty

1252 Kalórie
215 g Sacharidy
27 g Tuky
35 g Bielkoviny

Postup

1.

Vyšľahajte bielka

Oddeľte žĺtka a bielka. Bielka so štipkou soli vyšľahajte v kuchynskom robote alebo ručným mixérom do tuha. Uistite sa, že bielky sú napenené a pevné. Najlepšie je urobiť "test nad hlavou". Na tento účel otočte misu otvorom smerom nadol. Ak bielok zostane vnútri, je to perfektné.
Hotovo
2.

Vyšľahajte žĺtky

Žĺtky s cukrom šľahajte približne 5-7 minút v kuchynskom robote alebo ručným mixérom. Zmes je hotová, keď sa farba zmení na svetložltú.
Hotovo
3.

Predhrejte rúru

Rúru predhrejte na 200 °C horný/spodný ohrev.
Hotovo
4.

Dokončite cesto

Opatrne vmiešajte žĺtkovú zmes do bielkovej stierkou. Preosejte múku, prášok do pečiva a škrob a tiež opatrne primiešajte, kým sa všetky prísady dobre nespoja.
Hotovo
5.

Upečte piškótové cesto

Cesto rovnomerne rozotrite na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme 10 minút. Medzitým si pripravte čistú kuchynskú utierku a posypte ju 1 PL cukru.
Hotovo
6.

Vyklopte základ piškótového koláča

Piškótový základ vyberte z rúry a vyklopte ho na kuchynskú utierku. Opatrne a rovnomerne odlepte papier na pečenie a kuchynskou utierkou cesto zrolujte.
Hotovo

Poznámky

Okrem piškótových roliek môžete z piškótového cesta vytvoriť aj mnoho ďalších tvarov. Čo tak miniatúrne koláčiky alebo honosný servis s ovocnými koláčikmi?
Jedna porcia zodpovedá celému piškótovému cestu. Veľkosť porcií sa líši v závislosti od spôsobu následného spracovania.
Nutričné hodnoty vychádzajú z uvedených surovín a v skutočnosti sa môžu líšiť.
 Uložiť ako PDF