Pečené hovädzie mäso
Super jednoduché
Pečené hovädzie mäso z rúry alá Klarstein
Hovädzie mäso pečené v rúre je jedným z tých klasických receptov, ktoré nikdy nevyjdú z módy. Toto jedlo má bohatú históriu, ktorá siaha do minulých stáročí. Okrem toho, že je obľúbené v mnohých kultúrach po celom svete, má tiež jedinečnú vlastnosť perfektne hrať s rôznymi prílohami. Je to voľba pre rôzne špeciálne príležitosti.
Tradičné pečené hovädzie mäso sa vyvinulo z dlhoročnej tradície pečenia mäsa v peciach alebo rúrach. Jeho korene siahajú až do stredoveku, keď sa mäso často pieklo na otvorenom ohni. Postupom času sa však vyvinula technológia, ktorá umožnila pečenie mäsa v uzavretom priestore, čo viedlo k vzniku rúry, ako ju poznáme dnes. To umožnilo ľuďom variabilitu vo varení a experimentovanie s rôznymi druhmi mäsa a prílohami.
Rôzne druhy hovädzieho mäsa
Pri príprave pečeného hovädzieho mäsa môžete vyberať z rôznych druhov mäsa, čo vám dáva priestor na tvorbu jedinečných a chutných kombinácií. Najčastejšie sa používa hovädzia roštenka, ale môžete sa rozhodnúť aj pre hovädzí pliecko, hovädzí steak alebo iné kúsky mäsa podľa vašich preferencií.
Príležitosti na prípravu pečeného hovädzieho mäsa
Pečené hovädzie mäso je univerzálnym jedlom, ktoré sa hodí pre rôzne príležitosti. Môžete ho pripraviť na večeru so svojou rodinou, pre priateľov, ako romantickú, alebo ho môžete servírovať na slávnostnej večeri. Jeho všestrannosť a elegancia ho robia ideálnou voľbou na rôzne udalosti.
Pečené hovädzie mäso a možnosti príloh
Pri podávaní pečeného hovädzieho mäsa môžete byť kreatívni aj pri výbere príloh. K tomuto skvostnému hlavnému jedlu sa skvelo hodia zemiaky, klasický krémový zemiakový šalát, grilovaná zelenina alebo čerstvý zeleninový šalát. Nezabudnite na omáčky, ktoré môžu ešte viac obohatiť chuť vášho jedla.
Pečené hovädzie mäso z rúry je skutočnou lahôdkou, ktorá si našla cestu do sŕdc mnohých ľudí po celom svete. S jeho bohatou históriou, rôznymi druhmi mäsa, príležitosťami na jeho prípravu a možnosťami príloh, je to jedlo, ktoré nikdy nesklame. Vyskúšajte ho a nechajte sa uniesť jeho jedinečnou chuťou a vôňou.
Hľadáte viac inšpirácie? Potom navštívte náš archív receptov, kde nájdete ako tipy na prílohu k hovädziemu pečenému, ale aj tipy na prípravu iných druhov mäsa, či dokonale bezmäsitých jedál. Nebojte sa experimentovať a recepty upravovať podľa vašich preferencií.
Suroviny
Vyberte počet porcií
2 kg nízkej roštenky v jednom kuse | |
1zväzok zeleniny do polievky | |
3 cibule | |
4 strúčiky cesnaku | |
500 ml hovädzieho vývaru | |
300 ml suchého červeného vína | |
1zväzok rozmarínu | |
1zväzok tymiánu | |
3 bobkové listy | |
1hrsť bobúľ borievky | |
5 zrniek nového korenia | |
1 tyčinka škorice | |
1hrsť celého čierneho korenia | |
2PL paradajkového pretlaku | |
2PL rastlinného oleja | |
2PL hrubo zrnnej morskej soli |
Pomôcky
Veľký pekáč | |
Jemné sitko |