Originálna francúzska bageta

Francúzska bageta má svoje čaro!

Je originál francúzska bageta výsadou reštaurácie alebo dobrej pekárne? Kdeže! Pátrali sme a získali sme originálny a veľmi podrobný recept tejto ikonickej pochúťky. Chrumkavú a nadýchanú francúzsku bagetu si tak môžete upiecť kedykoľvek doma. Budete potrebovať pár základných surovín, veľa trpezlivosti a chuť „hrať“ sa s cestom. Chcete o bagete vedieť viac? Máme o nej celý článok.

Ohodnoťte náš recept!
0

Suroviny

Vyberte počet porcií
1 kg múky T65 alebo T550
700 ml vody
16 g čerstvého droždia
22 g soli
Pomôcky
Kuchynský robot
čistá utierka

Nutričné hodnoty

567 Kalórie
118 g Sacharidy
2 g Tuky
17 g Bílkoviny

Postup

1.

Pripravte cesto

Do misky kuchynského robota dajte múku, vodu a soľ. Minútu hneťte pri nízkych otáčkach hákom na cesto. Pridajte rozdrobené droždie a pokračujte v hnetení pri nízkych otáčkach ďalších 5 minút, kým sa nevytvorí homogénne, hladké a nelepivé cesto.
Hotovo
2.

Cesto nechajte vykysnúť

Nechajte cesto v miske a prikryte ho vlhkou utierkou. Nechajte kysnúť 30 minút pri izbovej teplote.
Hotovo
3.

Cesto rozpracujete

Dosku na vaľkanie cesta zľahka vysypte múkou a cesto na nej mierne rozvaľkajte. Zložte všetky štyri rohy cesta do jeho stredu a vytvarujte guľu. Vráťte do misy a nechajte zakryté 20 minút oddychovať. Postup zopakujte a nechajte kysnúť ďalšie 2 hodiny. Cesto by malo počas tejto doby zdvojnásobiť svoj objem.
Hotovo
4.

Naporciujte

Cesto rozdeľte na pomúčenej doske na 6 rovnako veľkých častí. Vytvarujte guľky. Prikryte čistou utierkou a nechajte 10 minút odpočívať.
Hotovo
5.

Predhrejte rúru

Predhrejte rúru na 250 °C a na dno rúry položte misku s vodou, ktorá sa bude počas pečenia odparovať.
Hotovo
6.

Vytvarujte bagetu

Každý kúsok cesta vytvarujeme do oválu, preložíme do stredu a rozvaľkáme na pracovnej ploche do tvaru bagety.
Hotovo
7.

Bagety upečte

Každú bagetu dvakrát alebo trikrát pozdĺžne rozrežte. Pečte v rúre na strednej polici 15 minút.
Hotovo

Poznámky

Nutričné hodnoty vychádzajú z použitých surovín a v skutočnosti sa môžu líšiť.
 Uložiť ako PDF