Hríbové rizoto
Super jednoduché
Krémové a chutné hríbové rizoto
Hríbové rizoto je absolútnou klasikou medzi rizotami. Ľahko sa pripravuje, rýchlo sa dokončuje a v chladnom období nám poskytuje absolútne hrejivý pocit. Poznáte to? Stačí jedno sústo a cítite sa bezpečne? Presne tak to cítime aj my. Ak to chcete znova pocítiť a máte práve teraz veľký hlad, pozrite si náš recept a pripravte si ho. Mimochodom: Môžete použiť akékoľvek hríby, ktoré vám najviac chutia. Varili sme klasicky so šampiónmi, ale pridali sme aj pár kusov hlivy ustricovej. Špeciálnym tipom sú sušené hríby, ktoré necháte namočené v horúcom vývare. Dodávajú rizotu osobitý nádych.
Suroviny
Vyberte počet porcií
300 g ryže aborio alebo iná ryža na rizoto | |
800 ml zeleninového vývaru | |
4 sušené hríby voliteľné | |
120 ml bieleho vína | |
2 šalotky | |
2 strúčiky cesnaku | |
200 g šampiónov alebo iných sezónnych hríbov | |
1/4zväzku petržlenovej vňate | |
120 g parmezánu | |
30 g masla | |
2lyžice olivového oleja | |
soľ a korenie podľa chuti |
Nutričné hodnoty
542
Kalórie
60 g
Sacharidy
20 g
Tuky
24 g
Bielkoviny
Postup
1.
Príprava prísad
Cesnak ošúpeme a nasekáme úplne nadrobno. Huby očistíme a nakrájame na plátky. Nastrúhame parmezán. Petržlenovú vňať umyjeme, osušíme a nasekáme nadrobno.
Hotovo
2.
Ingrediencie orestujte
V hrnci zohrejeme olivový olej a polovicu masla a 3 minúty na tejto panvici restujeme cesnak a šalotku. V samostatnom hrnci zohrejeme zeleninový vývar (prípadne aj s hubami) a udržujeme ho teplý, ale nevaríme ho.
Hotovo
3.
Následne
Pridáme ryžu a restujeme 3 minúty. Zjemníme bielym vínom a zredukujeme na tretinu.
Hotovo
4.
Rizoto nechajte povariť
Pridávame zeleninový vývar a necháme variť, kým ryža nie je pevná na skus, ale nie celkom hotová. Potom vmiešame parmezán a zvyšné maslo. Dochutíme soľou a korením, servírujeme s petržlenovou vňaťou.
Hotovo
Poznámky
Výživové údaje sú približne vypočítané na základe uvedených zložiek. Odchýlky sú možné.