Huby sú lahôdka, nazbierajte si ich

Strávite príjemný čas na čerstvom vzduchu, zdravo sa prejdete a ešte si domov prinesiete za košík jedinečnej dobroty. Huby majú sezónu od jari, no vrcholí počas jesene.

Hubárčina má svoje pravidlá a zákonitosti, ktoré je dobré poznať. Pohyb na čerstvom vzduchu je super, no predsa len je príjemnejší, ak do košíka nazbierate aj chutné huby. Teda, košík je na konci vášho lesného dobrodružstva plný. Hubárska sezóna je v plnom prúde, ako ju využiť?

Daždivé počasie je predzvesťou kvalitnej hubárskej sezóny, ktorá oficiálne začína na jar. Avšak, je to až jeseň, ktorá je sezónou tých najchutnejších a najlepších kúskov. Vhodné teploty a primeraná vlhkosť sú základom pre rast tejto pochúťky.

Skutočne si musíte privstať?

Koncom leta a na jeseň môžeme v lese, a na jeho okrajoch, nájsť hríby smrekové, šampiňóny, kuriatka alebo bedle. S hubami si môžete dochutiť cestoviny, rizoto a mnoho iného. Bedle sa perfektne hodia ako zdravá náhrada mäsa a dajú sa obaliť a vyprážať ako viedenský rezeň.

Najlepší čas na zber húb je po daždi. Avšak, nie hneď. Počkajte týždeň až tri, aby stihlo vyrásť podhubie. Ak je rozpätie nočných a denných teplôt veľké, skôr nepočítajte s tým, že nájdete veľa kúskov.   

Mohlo by vás zaujímať: Zázvor osvieži a podporí zdravie

Je hubárčenie skutočne o skorom rannom vstávaní? Áno, aj nie. Tento zvyk vychádza zo známeho: „Kto skôr príde, ten skôr melie.“ Huby nerastú zo dna nadeň. Trvá niekoľko dní, kým vyrastú.

Zbieranie je zábava

Pretože huby dokážu veľmi rýchlo nasiaknuť škodlivými látkami, nemali by ste ich zbierať pri cestách. Opatrne huby vykrúťte zo zeme alebo ich odrežte nožom. Koreň, či pätu nožičky, nechajte v zemi. Vďaka takémuto zberu opäť rýchlo vyrastú.

Huby príjemne obohatia vašu kuchyňu.
zdroj: shutterstock.com

Tiež nikdy nevyzbierajte všetky kúsky. Na každom mieste nechajte aspoň nejaké, aby sa v tejto oblasti mohli ďalej prirodzene rozmnožovať.

Zbierajte len tie, ktoré viete jednoznačne identifikovať. Buďte skutočne opatrní – mnohé jedovaté huby sa podobajú na jedlé. Ak si zo sebou beriete do lesa atlas húb, vopred si ho poriadne preštudujte. Lepší pomocník však je skúsený hubár.

Kde hľadať huby?

Kde huby zbierať? Skúsení hubári majú svoje miesta, ktoré si zdieľajú z generácie na generáciu. Nie všetci sú však tajnostkári a preto na internete nájdete viacero fór a stránok, kde nájdete informácie kam sa kedy vybrať. Hľadajte tiež facebookove skupiny a za vyskúšanie stojí aj aplikácia na Android alebo iOs zariadenia Výskyt húb.

Ako sušiť huby?

Užívať si úspešný zber môžete po celý rok. Stačí huby nasušiť. Takto:

  • Huby doma rozložte na biely papier a nechajte oddýchnuť tak dlho, kým z nich nevylezú všetci pôvodní obyvatelia lesa.
  • Potom huby dôkladne očistite a poodkrajujte všetky časti, ktoré nahryzol hmyz.
  • Nakrájajte ich na plátky hrubé 3 – 5 mm. Dôležité je, aby boli všetky plátky rovnako hrubé.
  • Huby sušte na sieťke, novinách alebo plechu na teplom a suchom mieste. Uložte ich tak, aby sa nedotýkali.
  • Ak chcete mať huby rýchlejšie usušené, na sušenie použite sušičku potravín. Huby pripravte rovnako ako pri sušení na sieťke, sušičku nastavte na 50 °C a sušte 8 až 12 hodín.

Správne uskladnené vydržia aj 3 roky

Po vysušení je dôležité ich správne uskladniť. Ideálna je vzduchotesná sklenená nádoba, v ktorej vydržia až do 3 rokov. Priehľadná môže poslúžiť aj ako dekorácia do kuchyne. Veď takto sa pochválite vlastnou šikovnosťou.  

Tieto huby sú top

Ktoré huby skutočne stoja za to? Vybrali sme tie, ktoré sú skutočnou kulinárskou lahôdkou. Pripraviť ich môžete na množstvo spôsobov, ako hlavné jedlo, tak ako prílohu, či použiť na dochutenie.

Kuriatka sa perfektne hodia do omáčok, ale aj do praženice.
zdroj: shutterstock.com

Kuriatka

Kuriatka sú väčšinou prvé lesné huby v sezóny. Nájdete ich od skorého leta až do neskorej jesene. Tieto huby okrovej farby majú nízky obsah kalórií a tukov, pritom sú relatívne bohaté na vlákninu. Kuriatka majú jemnú arómu, ktorú necháte vyniknúť, ak ich skombinujete s jemnými koreninami.

Šampiňóny

Šampiňóny, známe aj ako pečiarky, majú pevnú konzistenciu a veľmi jemnú, lahodnú chuť. V kuchyni sa dajú použiť všestranne: naparovať, grilovať, piecť alebo plniť. Mimochodom, šampiňóny sú jediné huby, ktoré môžete bez problémov jesť surové, napríklad v šaláte.

Šampiňóny sú zrejme najznámejšie a najpoužívanejšie huby.
zdroj: shutterstock.com
Hríb smrekový je vždy parádny úlovok.
zdroj: shutterstock.com

Hríby smrekové

Druhy húb, ktoré patria do radu hríbotvarých, sa nazývajú aj hríby. Hríby sú hubármi veľmi žiadané – veď patria k tým najušľachtilejším jedlým hubám, a preto sú aj veľmi drahé. Hríb smrekový je bohatý na minerály a vitamíny, má bielu, pevnú dužinu, ktorá má orechovú chuť. Sušené hríby smrekové rozvinú svoju chuť ešte silnejšie a môžete nimi dochutiť napríklad omáčky.

Bedle

Bedľa je skutočný obor, doslovne aj v prenesenom zmysle. Jej chuť je obzvlášť jemná, dužina zasa šťavnatá a chutí mierne orieškovo. Čím širší je klobúk huby, tým intenzívnejšia je aj jej chuť. Stonku by ste však nemali jesť, je tvrdá a drevnatá.

Bedla patrí medzi obľúbené huby. Často sa vypráža ako rezeň.
zdroj: shutterstock.com

Ako nazbierané huby pripraviť?

Receptov, ako si pripraviť dobrotu z vášho “úlovku” je nespočet. Huby môžete variť, dusiť, vyprážať, pripraviť ich ako hlavné jedlo, prílohu, použiť do omáčky, či premeniť na nátierku. Fantázii sa medze nekladú. My sme vybrali 3 recepty, ktoré vás môžu inšpirovať.