zavaraci hrniec

Ako vybrať zavárací hrniec + tipy na zaváranie

Zaváranie je metódou sterilizácie potravín, ktoré si tak môžeme vychutnať aj počas zimy. Uchováte si tak kúsok sladkého šťavnatého ovocia či zdravej zeleniny. Ak ste to ešte neskúšali, nemusíte sa obávať. Poradíme vám ako vybrať zavárací hrniec.

V článku sa dozviete:

Zavárací hrniec je multifunkčný pomocník, s ktorým zavaríte naozaj všetko. Uhorky, feferóny, papriky, marhule, slivky, rôzne druhy lekvárov a dokonca aj mäso. Ak sa rozhodnete pre model s výpustným ventilom, okrem zaváracieho pomocníka získate aj užitočný ohrievač nápojov, ktorý vám ich aj šikovne načapuje.

Fungovanie týchto hrncov je jednoduché. Stačí nastaviť teplotu, čas, naplniť ich vodou a vložiť poháre. Po uplynutí nastaveného času poháre vyberiete a uložíte na miesto, kde budú pomaly chladnú. Pri prudkom ochladení by sa narušila konzistencia potravín, no najmä by mohol prasknúť sklenený pohár.  

Mohlo by vás zaujímať: Vlašské orechy sú plné zdravých tukov

Zaváracie hrnce s ventilom môžu poslúžiť aj na spestrenie vášho nápojového lístka. Môžete v nich uvariť čaj, kávu, punč alebo varené víno. Hrnce dokážu nápoje tiež udržiavať teplé. Vďaka ventilu si nápoj jednoducho načapujete.

Klasický alebo elektrický zavárací hrniec

Základne delenie zaváracích hrncov je na klasické a elektrické. Klasický zavárací hrniec je vlastne obyčajný plechový hrniec a veľkým objemom. Jeho najdôležitejším príslušenstvom je sporák a teplomer. Zväčša nie je vybavený výpustným ventilom. Výhodou je nízka cena.

Elektrický zavárací hrniec je v porovnaní s tým klasickým výrazne sofistikovanejší. Na jeho fungovanie je však nevyhnutná elektrina. Ponúka veľmi jednoduché ovládanie, ktoré je intuitívne a uľahčuje zaváranie aj úplným začiatočníkom. Môže byť vybavený výpustným ventilom, čo z neho robí multifunkčné zariadenie, napríklad na prípravu teplých nápojov.

Aký materiál vybrať?

Základné materiály, z ktorých sa zaváracie hrnce vyrábajú sú smatl a ušľachtilá oceľ. Smaltované hrnce majú výhodu nižšej ceny a dobrej tepelnej vodivosti. Na druhej strane ide o riešenie, ktoré je náchylné na poškriabanie a hrniec musíte prestať používať keď sa tak stane. Čistenie je náročné, nakoľko sa nesmie používať drôtenka ani čistiaci prostriedok.

Ušľachtilá oceľ je výrazne odolnejšia ako smalt a prípadné odreniny vo vnútri hrnca nevadia používaniu. Pri tomto materiáli sa však musíme zmieriť s nižšou tepelnou vodivosťou a vyššou cenou.

Správna veľkosť zaváracieho hrnca

Ujasniť si, aký objem zaváracieho hrnca je pre vás ideálny, je jeden z najdôležitejších faktorov pri výbere. V zásade môžeme rozdeliť zaváracie hrnce na tri veľkosti. Malé, stredné a veľké.

Malé zaváracie hrnce majú objem okolo 9 litrov. Hodia sa skôr pre príležitostné zaváranie, v jednej várke zavaríte 3 poháre s objemom jeden liter. Ak chcete používať hrniec na varenie nápojov, táto kategória správna voľba.

Stredné zaváracie hrnce majú kapacitu okolo 27 litrov. Vhodné sú, ak máte záhradku, z ktorej potrebujete spracovať úrodu. Alebo jednoducho radi zavárate. Pri takýchto objemoch už zvládnete zavariť dostatok dobrôt nie len pre seba, ale aj širšiu rodinu.

Zaváracie hrnce s objemom 60 litrov a viac sú už pre skutočných milovníkov zavárania a často ich nájdete v kongresových miestnostiach ako ohrievače nápojov.

Zohrejte vodu na 100 °C a nastavte dostatočne dlhý čas

Rozsah teploty, na ktorú vie hrniec zohriať vodu vyberajte podľa to, čo budete najčastejšie zavárať. Nízke teploty okolo 20 °C sú určené skôr na zohrievanie a udržiavanie teploty nápojov. Tabuľku s tipmi, na akých teplotách, čo zavárať, nájdete nižšie v článku. Vo všeobecnosti platí, že čím tuhšie potraviny budete zavárať, tým budete potrebovať vodu ohriať na vyššiu teplotu.

Rovnaké pravidlo, čím tuhšia potravina, tým vyššie číslo v nastaveniach zaváracieho hrnca, platí aj pri sledovaní toho, na ako dlho viete nastaviť časovač. Populárnym marhuliam stačí 30 minút, guláš potrebuje 75 minút.  

Pohodlné ovládanie

Ovládanie elektrických hrncov je vďaka otočným ovládacím prvkom a tlačidlám jednoduché. Viete si presne nastaviť teplotu a čas varenia. Ak ste boli navyknutí používať klasický zavárací hrniec, môžete mať pri prvých zavárania pocit mierneho obmedzenia. Ide však len o zvyk.

Mohlo by vás zaujímať: Teplovzdušná fritéza je zdravý a kreatívny pomocník + recepty

Postup zavárania je  jednoduchý. Po tom, čo zaváracie poháre naplníte a zavriete vekom, nalejte do hrnca vodu, vložte poháre a nastavte čas a teplotu zavárania. Pri nalievaní vody myslite na to, že po vložení pohárov vám výrazne stúpne hladina. Radšej vodu prilievajte, než by ste ju mali vypúšťať.

Pre ešte prehľadnejšie ovládanie existujú tiež modely s digitálny LCD displejom, na ktorom vždy vidíte aktuálnu teplotu a zostávajúci čas zavárania. Vďaka digitálnemu displeju v kombinácii s tlačidlami alebo otočnými ovládacími prvkami môžete teplotu a čas zavárania nastaviť detailnejšie.

Zavárací hrniec a jeho funkcie

Všetko, čo zavárací hrniec ponúkne vám zaváranie spríjemní, uľahčí a ušetrí čas. V skratke vám ho zefektívni. Mali by ste mať preto prehľad o tom, čo ktorá funkcia ponúka a čo robí. Aké sú tie najčastejšie a najužitočnejšie?

zavárací hrniec a jeho funkcie
  • LCD displej sme už spomenuli. Prehľadne a rýchlo vám ponúkne všetky aktuálne informácie o zaváraní, rovnako pomôže pri nastavovaní a dá informáciu, koľko času do konca zavárania zostáva.
  • Termostat s reguláciou teploty vám umožňuje nastaviť presne požadovanú teplotu zavárania. Maximálna teplota je pri niektorých modeloch až 110 °C.
  • Časovač sa postará o to, aby sa vaše dobroty zavárali presne tak dlho, ako to máte v recepte. Po uplynutí doby vás hrniec upozorní a vypne sa.
  • Odložený štart je vlastne funkcia plánovania zavárania. Nastavíte si čas, kedy sa má hrniec zapnúť a na ako dlho.
  • Bezpečnostné funkcie vám oslobodia od státia pri zaváracom hrnci. Najčastejšie sú tieto hrnce vybavené ochranou proti prehriatiu. Ďalšou skvelou vychytávkou je výstraha pri nízkej hladine vody, ale aj proti vyvareniu vody, či suchému zapnutiu hrnca.
  • Výpustný ventil je nie len praktický, ale premieňa zavárací hrniec na viacúčelové zariadenie. Hrniec môžete použiť aj ako varič/ohrievač nápojov, ktorého ich môžete priamo čapovať.
  • Zaváracie hrnce ponúkajú aj rôzne ďalšie vychytávky, ktoré sa však líšia model od modelu a sú viac, či menej rozšírené. Napríklad  Biggie Digital zavárací automat sa dá použiť aj ako odšťavovač.

Aký výkon zavárací hrniec potrebuje?

O výkone zaváracieho hrnca vás informuje príkon, ktorý sa udáva vo wattoch (W). Ak si priveľmi nerozumiete s fyzikálnymi veličinami, máme dobrú správu. Rozsah výkonu zaváracích hrncov nie je veľmi podrobný a v postate vám stačí vedieť toto:

  • Príkon 1 000 W je ten najnižší výkon aký zaváracie hrnce ponúkajú a je to bežný výkon tých najmenších hrncov.
  • Príkon 2 000 W je zlatý stred, s ktorým zvládnete takmer všetko.
  • Príkon tých najväčších zaváracích hrncov môže byť aj okolo 3 500 W, no takto výkonný zavárací hrniec je pre hobby používanie už trochu zbytočný. Platí tu pravidlo, že čím je väčší príkon, tým viac elektriny miniete, teda rastie cena prevádzky.

V týchto receptoch využijete zavárané potraviny

Vybrali sme pre vás recepty, v ktorých môžete čerstvé suroviny nahradiť tými zaváranými. Alebo zaváraniny použiť ako prílohu.

Letná sladká pochúťka plná vitamínov

Pri zaváraní ovocia sa teplota pohybuje medzi 80 a 85 stupňov. Keďže ide o mäkšie potraviny, úplne im postačí cca 15 minút. V tomto prípade teda prihliadajte na teplotné a časové rozpätia pri výbere zaváracieho hrnca. Vhodným modelom je napríklad Biggie Eco s objemom až 9 litrov.

Chutné prílohy k jedlám

Kyslé uhorky, kapusta alebo iný druhy zeleniny sú skvelou prílohou k hlavným jedlám. V tomto prípade siahnite po zaváracom hrnci s vyššou teplotou, zelenina sa totiž sterilizuje pri teplote 85 až 100 stupňov. Pri jej zaváraní budete potrebovať aj viac času, približne 15 až 25 minút, keďže ide o tvrdšie potraviny. Siahnite napríklad po hrnci Lady Marmelade

Pripravte si obedy na cesty

Stále obľúbenejším sa stáva zaváranie mäsa, ktoré počas dovolenky alebo na cestách zjednodušuje prípravu obedov a šetrí váš čas. Pri sterilizácii mäsa však budete potrebovať teplotu minimálne 100 stupňov, aby sa zničili všetky baktérie. Tu vám bude nápomocný napríklad hrniec KonfiStar, ktorý si môžete prispôsobiť aj objemom. Vyberajte si spomedzi 40, 50 alebo 60-litrového variantu.

PotravinaTeplota zaváraniaČas zavárania
Červená repa85 °C15 minút
Paradajky80 °C20 minút
Bravčové mäso100 °C150 minút
Čerešne80 °C30 minút
Marhule90 °C30 minút
Slivky90 °C30 minút
Hrušky90 °C30 minút
Kyslé uhorky90 °C30 minút
Karfiol100 °C90 minút
Guláš100 °C75 minút
Kotlety100 °C75 minút
Rybacie pečenáče20 °C95 minút
Višne80 °C15 minút
Broskyne celé85 °C30 minút
Jahody85 °C15 minút
Egreše85 °C20 minút
Čučoriedky85 °C15 minút
Jablká strúhané85 °C25 minút
Klobásy90 °C45 minút