Jahodová drip torta

Drip torta! Nepoznáte?

Jahodová drip torta so sladkým ružovým vzhľadom je perfektná torta na Valentína, Deň matiek alebo keď máte náladu na originálnu tortu. Koláče typu “drip cake” vyzerajú naozaj dobre. Názov pochádza z angličtiny a znamená „stekajúci koláč“. A to ho veľmi dobre vystihuje, pretože stekajúce drip torty získali svoje meno vďaka poleve, ktorá steká po ich stranách. Takže: Príjemnú zábavu pri nanášaní polevy a pečení!

Ohodnoťte náš recept!
0

Suroviny

Vyberte počet porcií
150 g múky
130 g cukru
2 vajcia
100 ml cmaru
2kvapky vanilkového extraktu
1/2ČL prášku do pečiva
1ČL sódy
1štipka soli
20 g masla
Na náplň
500 g jahôd
150 g cukru
500 g jogurtu
150 ml smotany na šľahanie
1zväzok čerstvej mäty
6plátkov želatíny
Na polevu
100 g práškového cukru
100 g masla
120 g dvojitého smotanového syru
Na glazúru
3plátky želatíny
3PL jahodového sirupu
175 g smotany na šľahanie
75 g bielej čokoládovej polevy
2kvapky červeného potravinárskeho farbiva
Pomocníci
kuchynský robot voliteľné
alebo ručný mixér
forma na tortu

Nutričné hodnoty

443 kalórie
51 g sacharidy
23 g tuky
8 g bielkoviny

Postup

1.

Predhrejte rúru

Predhrejte rúru na 170 °C a zapnite ju na spodný/horný ohrev.
Hotovo
2.

Príprava cesta

Vajce, cukor a vanilkový extrakt vyšľahajte do nadýchanej hmoty. Vmiešajte cmar. Pridajte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu, soľ a vypracujte hladké cesto. Tortovú formu vymažte maslom a nalejte cesto. Pečte 30-40 minút. Špajdľou vyskúšajte, ako je torta upečená a nechajte ju úplne vychladnúť.
Hotovo
3.

Predpríprava náplne

Jahody umyte, odstráňte stopku a nakrájajte na malé kúsky. Mätu umyte, vysušte a nadrobno nasekajte, oboje zmiešajte s cukrom a dajte nabok.
Hotovo
4.

Želatína

Želatínu nechajte nabobtnať v studenej vode asi 10 minút. Potom vymačkajte nepotrebnú vodu a za stáleho miešania v hrnci s 4 lyžicami jogurtu mierne zohrejte, kým sa želatína úplne nerozpustí. Zvyšný jogurt zmiešajte s cukrom a vmiešajte želatínovú zmes.
Hotovo
5.

Pripravte náplň

Zvlášť vyšľahajte smotanu a vmiešajte do jogurtového krému. Nakoniec vmiešajte jahody.
Hotovo
6.

Vrstvenie základu

Vychladnutý základ rozdeľte na dve rovnako veľké časti. Na dno naneste náplň a navrch dajte vrchnú vrstvu. Dajte do chladničky.
Hotovo
7.

Príprava polevy

Maslo nechajte ohriať na izbovú teplotu. Preosejte práškový cukor a zľahka vyšľahajte so zmäknutým maslom asi 4 minúty. Vmiešajte smotanový syr, kým nezískate homogénnu hmotu. Celú tortu pokryte polevou. Dajte do chladničky.
Hotovo
8.

Príprava glazúry

Želatínu necháme nabobtnať v studenej vode asi 10 minút. Smotanu a sirup zohrejte na strednom plameni (nevarte). Čokoládu nasekajte a pridajte. Želatínu vytlačte a za stáleho miešania pridajte k zmesi, kým sa úplne nerozpustí.
Hotovo
9.

Dokončenie glazúry

Dajte ju preč zo sporáku a nechajte vychladnúť, kým poleva nebude správne viskózna, ale nenechajte ju úplne stuhnúť.
Hotovo
10.

Zdobíme jahodovú drip tortu

Tortu polejte glazúrou a rozotrite, aby stekala po stranách torty. Ozdobte ovocím a šľahačkou podľa chuti.
Hotovo

Poznámky

Nutričné ​​hodnoty sú odhadované podľa surovín. V skutočnosti sa môžu líšiť.
Jedna porcia sa rovná jednému kúsku koláča, za predpokladu, že koláč má 12 kusov.
 Uložiť ako PDF