čaj v kanvici

Čaj je zdravý a dopraje pôžitok

Povzbudí, nakopne, má pozitívny vplyv na zdravie, v neposlednom rade je tiež pôžitkom. Čaj je rastlina stará niekoľko tisícročí. Vyznáte sa v ňom a viete ako ho správne pripraviť?

Čaj je tak bežnou súčasťou našich životov, že mu ani nevenujeme veľkú pozornosť. Ak ho aj  nepijete vôbec, minimálne zo školských čias s ním máte skúsenosť. Veľký hrniec plný čaju, cukru, niekedy aj citrónky, býval štandardom školských jedální.

Mohlo by vás zaujímat: Ako na pitný režim školákov?

Sofistikovanejšie pitie je však o niečom inom. Staňte sa majstrom prípravy tohto nápoja a pohostite seba a svojich blízkych zážitkom s lahodnou chuťou aj arómou. Stačí na to poznať základne pravidlá teploty a lúhovania.

Ak pripravíte čaj dôsledne, odmení sa vám skvelým zážitkom.

Samozrejme, všetko záleží aj od typu čaju. Ten síce pochádzajú z čínskeho čajovníka, rozdiel je v tom, kedy sú čajové lístky zbierane, ako sa sušia a upravujú. Servírovanie je už potom vec vkusu. Vyvarujte sa však medeným riadom. Ideálne je sklo či porcelán.

Ako dlho čaj lúhovať?

Čas lúhovania je pri príprave rozhodujúci a líši sa podľa typu čaju. Ak si kúpite vrecúškový čaj, čas je štandardne uvedený na obale. Čo však so sypanými čajmi?

  • Biely: v tomto prípade je čas lúhovania obzvlášť dôležitý. Ak totiž prekročíte dobu troch minút, čaj zhorkne.
  • Čierny: Škála lúhovania čierneho čaju sa odvíja od jeho druhu, pri bežných čajoch sa táto doba pohybuje okolo dvoch minút. Pri silných indických až päť minút.
  • Zelený: Tu je čas v rozmedzí 1 až 3 minút, podľa vašej chuti a požiadaviek. Lístky zeleného čaju dokonca môžete lúhovať opakovane, maximálne však štyrikrát. Doba opakované lúhovania sa však predlžuje.

Sypané čaje pozná každý gurmán, ktorý si tieto horúce nápoje rád vychutnáva aj vo väčšom množstve. Pri ich lúhovaní vám veľa námahy ušetria praktické automaty na čaj, napríklad automat Tealicious. Vykúzlia vám naozaj delikátny čaj, pričom si teplotu aj čas lúhovania jednoducho nastavíte, a ak naň aj zabudnete, váš čaj sa neznehodnotí.

Správna teplota lúhovania?

Každý druh čaju by sa mal lúhovať pri istej teplote. Tá pomôže čaju uvoľniť svoju identickú chuť aj arómu a všetky vitamíny, minerály a iné zdraviu prospešné látky.

Rôzne druhy čajov a ich farba

Pri bielom čaji by mala byť teplota vody 70 stupňov. Ide totiž o čaj s najväčším počtom antioxidantov, ktoré sa najlepšie uvoľňujú práve pri tejto teplote. Čierny čaj zalievajte vodou, ktorá má 100 stupňov. Zelený čaj, v závislosti od jeho druhu, zalievajte vodou 60 – 80-stupňovou.

Buďte in a užite si kvitnúci čaj

Novinkou, s ktorou sa môžete stretnúť, sú kvitnúce čaje. Zväčša ide o guľôčky z čajových lístkov, v ktorých sú zabalené rôzne rastliny. Napríklad jazmín, ibištek alebo ľalia. Ako správne takýto čaj pripraviť sa dozviete z jeho balenia.

Zaujímavosťou je, že kvitnúce čaje sú vhodné aj na prípravu väčších objemov. Napríklad z jedného kvetu môžete vylúhovať až 2,5 litra čaju. Alebo kvet použiť opakovane.