Domáci zeleninový vývar
Super jednoduché
Symbol nedeľného obedu? Domáci zeleninový vývar
Príprava vlastného zeleninového vývaru je skutočne veľmi jednoduchá. Okrem toho ti slúži ako základ mnohých chutných jedál, od polievok a omáčok až po celé slávnostné jedlá s lahodným pečeným mäsom a podobne. Ďalšia výhoda varenia vývaru vlastnými rukami: Môžeš sa vyhnúť plytvaniu potravinami tým, že nasekanú zeleninu jednoducho uvaríš a nemusíš vyhodiť. Chcel by si mať svoj vývar ako prášok ako zo supermarketu? Aj na to máme ten správny recept!
Suroviny
Vyberte počet porcií
4 mrkvy | |
1/2 koreň zeleru | |
1stonka póru | |
3 cibule | |
2 strúčiky cesnaku | |
1zväzok petržlenu | |
1PL rastlinného oleja | |
10 zrnká čierneho korenia | |
2vetvičky tymiánu | |
1 bobkových listov | |
6 borievky | |
soľ na dochutenie |
Potrebné pomôcky
jemné sitko |
Nutričné hodnoty
20
Kalórie
0 g
Sacharidy
3 g
Tuky
0 g
Bielkoviny
Postup
1.
Pripravíme si zeleninu
Mrkvu, zeler, cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame na veľké kúsky. Pór a petržlenovú vňať umyjeme a oboje nasekáme nahrubo.
Hotovo
2.
Orestujeme zeleninu
Vo veľkom hrnci orestujeme cibuľu a cesnak s rastlinným olejom. Pridáme zvyšnú zeleninu a dusíme 5 minút.
Hotovo
3.
Pridáme korenie
Pridáme tymian, bobkový list, zrnká čierneho korenia a borievky a zalejeme 3 litrami vody, dochutíme soľou.
Hotovo
4.
Zeleninový vývar necháme zovrieť
Prikrytý vývar necháme variť aspoň 90 minút na miernom ohni a potom precedíme cez jemné sitko. Použijeme ihneď alebo skladujeme vo vzduchotesných nádobách v chladničke po dobu až 2 týždňov.
Hotovo
Poznámky
Jedna porcia zodpovedá cca 500 ml vývaru. Z receptu získaš cca 2 litre zeleninového vývaru, teda 4 porcie s príslušnými nutričnými hodnotami.
Nutričné informácie sú približné údaje na základe uvedených zložiek. Odchýlky sú možné.