Zero Waste kuchyňa: menej odpadu, viac udržateľnosti
Chceli by ste žiť uvedomelejšie a začať v malom zlepšovať svet? Potom sú nasledujúce tipy určené práve pre vás! Pretože v našom veľkom Sprievodcovi zero waste kuchyňou vám ukážeme jednoduché a zaujímavé triky, ako výrazne znížiť množstvo odpadu a malými zmenami dosiahnuť veľký efekt.
Podľa štatistík každý Európan vyhodí ročne v priemere 170 kg potravín. Priemer sa vypočítal na základe údajov z celého potravinového cyklu. Teda od poľnohospodára k spotrebiteľovi.
Začnite žiť udržateľnejšie už dnes a buďte príkladom pre ostatných. Nie je to ťažké a uvidíte, čo všetko ešte môžete s jedlom urobiť!
Začnime od začiatku: nakupovanie a organizácia
Ak chcete, aby bola vaša kuchyňa udržateľnejšia, začnite s organizáciou. A to ešte pred nákupom. Od správneho skladovania potravín a dôležitých kuchynských pomôcok až po plánované nakupovanie a vyhýbanie sa nástrahám: Teraz začíname s našimi tipmi pre dobrý štart vašej bezodpadovej kuchyne!
Upratovanie, triedenie a organizácia
Začiatok býva vždy najťažší. Preto začíname pomaly. V prvom rade si urobíme prehľad. A potom nasledujú dva nákupy: nové a užitočné pomôcky do kuchyne a prvý nákup s menším množstvom odpadu z obalov.
Pred nákupom si dobre prezrite svoju kuchyňu. Čo je v nej k dispozícii? Čo skutočne potrebujete? A ako to všetko dokázať všetko ustriehnuť? Nemajte obavy, v ďalšej časti vám vysvetlíme, ako to urobiť.
Praktické pomôcky pre zero waste kuchyňu
Najprv by sme chceli povedať jednu vec: Určite nie je udržateľné, ak teraz vyhadzujete všetko, čo je vyrobené z plastu alebo sa dá použiť len raz. Skôr by ste mali čo najlepšie využiť to, čo máte, a postupne pridávať opakovane použiteľné predmety.
Dobrým príkladom sú vrecká do mrazničky, ktoré sú nahradené skladovacími boxmi a nádobami. Jednorazový papier na pečenie môžete vymeniť za podložky na pečenie, ktoré sa dajú ľahko umyť a znovu použiť. Potraviny často zostanú dlhšie čerstvé, ak ich po otvorení preložíte do sklenených alebo iných odolných nádob. Ak používate veľké balenia s náplňami, môžete tiež znížiť množstvo odpadu z obalov. Pomocou roztriedených škatúľ môžete udržiavať v chladničke poriadok. A všetko, čo je vyrobené z plastu, môže byť postupne nahradené kuchynskými pomôckami z dreva alebo nehrdzavejúcej ocele.
Prvý nákup: Pri nakupovaní ušetrite odpad z obalov
Prvým krokom pre dobré nakupovanie je mať so sebou vlastné nákupné tašky alebo krabice. Takto sa vyhnete plastovým taškám. Môžete si však so sebou vziať aj sieťky na ovocie a zeleninu, aby ste sa vyhli igelitovým vrecúškam. Vo všeobecnosti si však najprv urobte nákupný zoznam a naplánujte si, čo chcete jesť počas nasledujúceho týždňa. Takto sa vyhnete príliš veľkému nákupu a budete mať menej potravín na vyhodenie.
Bez odpadov z obalov sa pravdepodobne zaobídete len vtedy, ak nakupujete v tzv. bezobalovom obchode. Sem si môžete jednoducho priniesť vlastné nádoby na cestoviny, zemiaky, múku a mnohé ďalšie potraviny, naplniť ich a odísť domov bez akéhokoľvek odpadu.
Ak nemáte takýto obchod vo svojom okolí, existuje aj mnoho tipov na uvedomelé nakupovanie v tradičných supermarketoch:
- Jablká, či iné ovocie a zeleninu by ste vo všeobecnosti mali nakupovať jednotlivo a nie zabalené v plastových obaloch.
- Namiesto plastového téglika si kúpte puding alebo jogurt v sklenenom pohári (poháre sa potom hodia na dekoráciu alebo skladovanie)
- Kriticky spochybnite akciové ponuky: Naozaj ich potrebujete?
- Dávajte pozor na dátumy spotreby
- Namiesto jednorazových obalov na nápoje si vyberte sklenené alebo zálohované fľaše
- Nakupujte korenie, iné potraviny a každodenné potreby s dlhou životnosťou vo veľkých množstvách/nádobách.
Zero waste Kuchyňa – nastal čas triediť
Po nákupoch je ďalším krokom úprava kuchyne. Predĺžte život potravín správnym skladovaním, napríklad v sklenených nádobách. Samozrejme, aj na to máme v zásobe niekoľko tipov. Ste pripravení?
- Zemiaky, cibuľu a cesnak skladujte jednotlivo na tmavom a chladnom mieste
- Jablká skladujte oddelene alebo v chladničke, ak sa ich nechystáte hneď zjesť. Inak urýchľujú proces dozrievania iného ovocia a zeleniny
- Umiestnite potraviny, ktoré nepodliehajú skaze, do vzduchotesných pohárov. Takto nepreberajú žiadnu inú chuť ani vôňu a nepriťahujú vlhkosť
- Pri dopĺňaní potravín (napríklad ovsených vločiek) nezabudnite najprv odložiť staršie potraviny, potom ich doplniť a pridať späť. Na dne pohárov tak nebudú dlho zostávať žiadne zvyšky
Oblečte si zásteru: Varenie v kuchyni s nulovým odpadom
Organizovanie a triedenie je dobré. Ale teraz sa dostávame k samotnej podstate! Pretože pri varení sami produkujeme pravdepodobne najviac odpadu. Pri nakupovaní ste už ušetrili množstvo plastového a obalového odpadu. Čo však s organickým odpadom, ako sú zemiakové šupky, zvyšky zeleniny a podobne?
Využite jedlo jednoduchým spôsobom
Pri mnohých veciach často ani nevieme, ako dobre sa dajú ešte spracovať. Zo zemiakových šupiek sa dajú vyrobiť čipsy. Zelená vňať z mrkvy je výborným základom pre lahodné pesto a zo zvyškov zeleniny môžete uvariť aromatický zeleninový vývar.
Tu sú naše obľúbené zero waste recepty:
A to aj v prípade, že niektoré potraviny sú už trochu prezreté, zvráskavené alebo jednoducho už nie sú také krásne: Stále ich môžete využiť! Bobule, ovocie a zeleninu môžete sušiť alebo si z nich pomocou odšťavovača pripraviť lahodnú šťavu. Zvyšky (nazývané výlisky) môžete využiť aj na prípravu cesta alebo chutných lievancov či sušienok. Tu prichádza ďalšia inšpirácia na recepty z potravín, ktoré už nie sú také pekné.
Ďalším každodenným pomocníkom, bez ktorého by sme jednoducho nechceli byť, je výrobník orechového mlieka Marcia. Pretože s týmto malým zariadením si môžete v priebehu chvíľky vyrobiť rastlinnú alternatívu mlieka z orechov, semienok a mnohých ďalších surovín. Toto tiež pomáha využiť potraviny, ktoré by inak skončili v odpade, a šetriť obaly. Pýtate sa, ktoré sú naše obľúbené rastlinné nápoje. Tu sú:
Jasná výhoda vlastnej výroby: Presne viete, čo obsahuje.
Už sa vám stalo, že ste uvarili príliš veľa jedla?
Najmä na začiatku sa vám bude častejšie stávať, že ste uvarili príliš veľa chutného jedla. Väčšinou to nie je žiadny problém. Môžete ho uskladniť v nádobách na opakované použitie v chladničke a zjesť na druhý deň. Ak je plán jedál už pripravený, väčšinu zvyškov môžete tiež zamraziť a rozmraziť, kedykoľvek ich budete potrebovať.
Uistite sa, že používate opakovane použiteľné nádoby vhodné aj na mrazenie. Takisto nenechávajte riad v mrazničke naveky. Prečo si zvyšky jedla nenaplánovať do jedálnička na budúci týždeň?
Príprava zero waste jedál
Ak je pre vás ťažké správne si naplánovať jedlo, často cestujete alebo sa vám nechce variť každý deň – máme niečo pre vás: Príprava jedál. Táto forma prípravy jedla vám umožní variť raz a jesť zdravé a rozmanité jedlá niekoľko dní.
Samozrejme, radi vám ukážeme aj niekoľko receptov, ktoré si neskôr určite vychutnáte.
Správne separovanie odpadu a rozumné využívanie organického odpadu
Ak na začiatku vašej cesty k bezodpadovej kuchyni vyprodukujete nejaký odpad, je to úplne normálne. Dbajte však na to, aby ste odpad vždy riadne separovali. Organický odpad, ako sú vaječné škrupiny, kávová usadenina alebo rastlinný odpad, ktorý nemožno recyklovať, tu zohráva osobitnú úlohu. Každý, kto chce tento odpad dobre využiť, by mal uvažovať o kompostéri.
Takýto praktickí pomocníci sú teraz k dispozícii nielen na záhradu, ale aj na balkón alebo do interiéru. Pomocou nich môžete kompostovať zvyšky jedla a výsledok použiť ako hnojivo. S vermikompostérmi sa správate udržateľne a ekologicky. Okrem toho dosiahnete skvelý vzdelávací efekt pre najmladších členov rodiny, ktorí sa už od útleho veku učia, ako sa dajú potraviny rozložiť a opätovne dobre využiť.
Nebojte sa a začnite
Týmto sa dostávame na koniec nášho Sprievodcukuchyňou s nulovým odpadom. Samozrejme, neznamená to, že už nikdy nebudete produkovať odpad, ale znamená to, že robíte veľký krok smerom k udržateľnejšej a uvedomelejšej budúcnosti. Aj mimo domácnosti môžete ušetriť množstvo odpadových obalov pomocou termohrnčekov, jutových vrecúšok a obedových boxov, a tak ich postupne ďalej a ďalej znižovať. Dúfame, že využívanie nových poznatkov v praxi a ich odovzdávanie ďalej bud epre vás zábavou.