Rastlinné mlieko: Všetko o vegánskych alternatívach
Rastlinné mlieko je v súčasnosti v supermarketoch dostupné v širšom sortimente ako živočíšne mlieka. Či už ide o ovsený, špaldový, mandľový, ryžový alebo hrachový nápoj: vegánske alternatívy kravského mlieka dobývajú pulty obchodov. A to z rôznych dôvodov. V nasledujúcich článkoch vám predstavíme naše obľúbené alternatívy mlieka. Vysvetlili sme tiež ich výhody a dôvody, prečo by ste si mali vyrábať vlastné rastlinné nápoje. Naše obľúbené recepty a to, ktoré vegánske mlieko je najlepšie použiť na aký účel, tiež neostane tajomstvom. Takže: Všetko, čo treba vedieť o rastlinnom mlieku, je pre vás zhrnuté práve tu. Ste pripravení? Tak poďme na to!
Obsah: Rastlinné mlieko a všetky jeho tajomstvá
- Čo je rastlinné mlieko a čo o ňom potrebujem vedieť?
- Výhody v porovnaní so živočíšnym mliekom
- Ktoré rastlinné mlieko sa hodí kedy?
- Kúpiť alebo si ho vyrobiť – čo je lepšie?
- Vyrobte si vlastné rastlinné mlieko – takto!
- Naše obľúbené recepty z rastlinného mlieka
Čo je rastlinné mlieko a čo o ňom potrebujem vedieť?
Rastlinné mlieko je hovorový výraz. Označuje všetky nápoje podobné mlieku, ktoré (ako už názov napovedá) nie je živočíšneho, ale rastlinného pôvodu. Oficiálne sa tieto výrobky v niektorých krajinách nesmú nazývať mliekom. Preto sa v supermarketoch častejšie stretávate s pojmom “nápoj”. Takže napríklad ovsený nápoj, mandľový nápoj atď.
Najpôvodnejšim rastlinným mliekom je pravdepodobne sójové mlieko alebo sójový nápoj. V súčasnosti však existujú rastlinné nápoje vyrobené takmer z každého orecha alebo obilniny, na ktorú si spomeniete. Najznámejšie a najobľúbenejšie sú pravdepodobne nápoje na báze:
- Sóje
- Ovsa
- Mandlí
- Ryže
- Hrášku
Výhody v porovnaní so živočíšnym mliekom
Najzjavnejší a najzávažnejší rozdiel medzi rastlinnými nápojmi a mliekom: sú vegánske – a to vždy. Preto sú pre všetkých vegánov základom. Zároveň neobsahujú laktózu, čo pre ľudí s intoleranciou na laktózu skutočne mení pravidlá hry. Neznášanlivosť môžu spôsobiť aj iné zložky živočíšneho mlieka. Napríklad alergia na kazeín a srvátkové bielkoviny. Aj v tomto prípade sú optimálnou alternatívou rastlinné nápoje.
Ďalšia výhoda rastlinného mlieka spočíva v jeho výrobe. Takmer vo všetkých prípadoch sa pri ich výrobe spotrebuje podstatne menej vody, pri výrobe sa produkuje menej skleníkových plynov a v menšej miere znečisťujú vody. Celkovo sú teda dobré pre klímu a, samozrejme, pre dobré životné podmienky zvierat.
Ďalší dôležitý faktor: mnohým ľuďom rastlinné alternatívy kravského mlieka chutia jednoducho viac. Najmä výrobky z mandľového alebo orechového mlieka prinášajú osobitnú arómu a chutia obzvlášť dobre v káve. Po prechode na rastlinné výrobky sa často vôbec nechcete k živočíšnym vrátiť.
Na každú príležitosť existuje vhodné rastlinné mlieko. Zatiaľ čo ešte pred 10 rokmi bolo ťažké nájsť alternatívy mlieka, dnes sa na trhu pravidelne objavujú nové výrobky rastlinného pôvodu. V súčasnosti existujú aj rastlinné nápoje, ktoré sa dajú veľmi dobre napeniť, takže si môžete vychutnať cappuccino a latte macchiato vo vegánskej podobe.
Ktoré rastlinné mlieko sa hodí kedy?
Pozrime sa bližšie na rôzne druhy rastlinného mlieka. Väčšina z nich sa vyrába tak, aby boli univerzálne (rovnako ako kravské mlieko). Napriek tomu sú niektoré odrody jednoducho vhodnejšie na kávu alebo müsli, zatiaľ čo iné sú vhodnejšie na varenie alebo pečenie. Zásadné rozdiely sú aj v penivosti. Tu je dôležitý najmä obsah tuku a bielkovín, aby sa mohla vytvoriť stabilná a jemná pena. Treba však povedať, že všetko je vecou vkusu! Tak to určite vyskúšajte a zistite, ktorý rastlinný nápoj vám najviac chutí a pri akej príležitosti.
Sójové mlieko
Ako už bolo spomenuté, sójové mlieko bolo prvou skutočnou a vegánskou alternatívou kravského mlieka, ktorá bola k dispozícii. Sójové nápoje obsahujú veľa bielkovín a sú vhodné aj pre ľudí alergických na orechy. Pre mnohých sú teda tiež alternatívou k iným rastlinným nápojom. Sójové mlieko je skutočne všestranné. Môžete ho použiť v pomere 1:1 ako náhradu kravského mlieka pri varení a pečení. Obzvlášť dobre sa hodí pri pečení chleba a podobných výrobkov a vďaka zložke lecitín zabezpečuje chrumkavú kôrku. Vďaka svojej neutrálnej chuti sa môže používať aj do čaju, kávy a müsli. Ďalšou výhodou je, že sójové mlieko sa vďaka vysokému obsahu bielkovín ľahko napení.
Ovsené mlieko
Ovsené mlieko je tiež veľmi všestranné. Vďaka svojej základnej zložke sa výborne hodí do každého müsli, ale je obľúbené aj v káve a čaji, vďaka svojej jemnej chuti. Ovsený nápoj sa ťažko pení, alebo sa musí peniť veľmi dlho. Ak sa však chcete tomuto problému vyhnúť, môžete sa spoľahnúť na baristické verzie, ktoré si môžete kúpiť v supermarkete.
Mandľové mlieko
Mnohí používatelia majú radi mierne orieškovú a jemnú chuť mandľového mlieka. Skvele chutí v káve, čaji, müsli alebo dokonca v krémových smoothies. Pena mandľového mlieka je stabilná s drobnými bublinkami. Napriek malému množstvu bielkovín sa dobre napení, a to vďaka dostatočnému množstvu tuku. Ak chcete mať istotu dobrého napenenia, opäť radíme kúpiť si mandľové mlieko v baristickej verzii.
Kešu mlieko
Vegánsku stravu bez kešu orieškov si možno predstaviť len ťažko . Často sa používajú ako náhrada syra a rastlinný nápoj z kešu orechov je tiež skutočným hitom. Z hľadiska chuti prináša so sebou veľmi jemný orechový nádych, ktorý sa ale netlačí do popredia. Vďaka vysokému obsahu bielkovín a tuku sa kešu mlieko výborne hodí na napenenie. Môže sa používať aj na varenie a pečenie bez obmedzení. Na krémové omáčky je vhodný aj trochu hustejší kešu krém. V našom sprievodcovi vegánskymi alternatívami vám prezradíme, ako si ich môžete pripraviť sami!
Ryžové mlieko
Ryžové mlieko má neutrálnu chuť. Preto je vhodný na varenie a pečenie. Obvykle nie je také obľúbené v káve. Taktiež nepení. Môžete ho však veľmi dobre použiť do dezertov a sladkých jedál. Ryžové mlieko je obľúbené aj u alergikov. Pretože neobsahuje orechy ani sóju – takže je veľmi dobre znášané.
Špaldové mlieko
Zatiaľ nie príliš známa, ale naozaj dobrá alternatíva: špaldové mlieko. Rastlinný nápoj z obilnín má jemne karamelovú príchuť a výborne sa hodí do kávy. Okrem toho je pena relatívne stabilná a príjemne vzdušná. Špaldové mlieko je skvelé aj na iné účely. Do müsli, na varenie alebo pečenie – to všetko nie je pre tohto všestranného pomocníka žiadny problém.
Kokosové mlieko
V porovnaní s inými alternatívami mlieka má kokosové mlieko pomerne výraznú osobitú chuť. Mnohí ľudia to v káve nemajú radi. Ale myslíme si, že kokosové mlieko v dobrom cold brew, to je niečo iné! Okrem toho, že sa kokosové mlieko hodí na prípravu kávy, je v ázijskej kuchyni určite nepostrádateľné aj pri varení. Napríklad krémové karí sa nezaobíde bez kokosového mlieka a vďaka nemu je jemne orechové a neporovnateľne krémové. Ak máte radi chuť kokosu, môžete piecť aj s touto alternatívou mlieka. Myslíme si, že je kokosové mlieko skvelé napríklad v tomto mrkvovom koláči:
Lieskovoorieškové mlieko
Pre tých, ktorí majú radi chuť lieskových orieškov, je lieskovoorieškové mlieko skutočným zážitkom. Kakau, mliečnym koktailom a podobne dodáva lahodnú a orechovú chuť. A navyše dodáva káve lahodnú arómu. Ak sa to hodí do receptu, môžete piecť a dokonca aj variť s lieskovoorieškovým mliekom. Penenie funguje celkom dobre, ale je veľmi jemná. Z hľadiska chuti je to podobné ako s mliekom z vlašských orechov, ale to tak dobre nepení.
Samozrejme, existujú aj ďalšie rastlinné nápoje. Tieto sú naše najobľúbenejšie a vymenovať ich všetky by bolo trochu prehnané. Dúfame, že vám tento zoznam umožní nahliadnuť do rozmanitosti rastlinných nápojov a že ich budete chcieť sami vyskúšať.
Kúpiť alebo si ho vyrobiť – čo je lepšie?
Na túto otázku pravdepodobne neexistuje jednoznačná odpoveď. Obe majú svoje výhody aj nevýhody. Ako to už v živote býva.
Kupovať rastlinné nápoje je samozrejme jednoduchšie a rýchlejšie. Vybraný druh rastlinného mlieka máte pripravený a pohodlne zabalený. Takmer všetky uvedené druhy si môžete kúpiť v supermarkete. Len pre neobvyklé druhy, ako je pohánkové mlieko alebo mlieko z byliny zvanej lupina, budete musieť ísť do veľkého a dobre zásobeného supermarketu alebo na bio trh. V opačnom prípade máte slobodnú voľbu.
Výroba vlastného rastlinného mlieka má však aj mnoho výhod, ktoré by sa nemali zanedbávať. Pre lepší prehľad vám ich uvedieme:
- Domáce nápoje sú zvyčajne lacnejšie. Keďže potrebujete len základné ingrediencie (ovsené vločky, sóju atď.) a vodu.
- Presne viete, čo vaše domáce vegánske mlieko obsahuje. Do výrobkov kúpených v obchode sa často pridáva cukor a prísady, ako sú regulátory kyslosti, stabilizátory alebo emulgátory, ktoré v domácom nápoji nie sú.
- Výroba vlastného rastlinného mlieka nie je zložitá ani časovo náročná! Áno, niektoré základné ingrediencie je potrebné vopred namočiť cez noc. Ale potom: Za necelú polhodinu budete mať pripravený dokonalý rastlinný nápoj.
- Vždy len toľko, koľko potrebujete: Môžete si vybrať, koľko rastlinného mlieka potrebujete. Len nejaké lieskovoorieškové mlieko na otestovanie alebo ovsené mlieko do zásoby? Nie je problém, ak si ich vyrobíte sami.
- Domáce rastlinné nápoje znamenajú aj menej odpadu z obalov. Môžete ich plniť do opakovane použiteľných sklenených fliaš.
- Môžete experimentovať a pripraviť, či vylepšiť si alternatívu mlieka tak, aby vám viac chutila.
Ako vidíte, výroba vlastného rastlinného mlieka je skutočnou zmenou. Preto sa v ďalšej kapitole venujeme práve tejto téme!
Vyrobte si vlastné rastlinné mlieko – takto!
Skôr ako prejdeme k podrobnostiam, existujú v podstate dva spôsoby, ako si môžete doma vyrobiť vlastné rastlinné mlieko: S výrobníkom rastlinného mlieka alebo mixérom. V krátkosti vám predstavíme obe metódy.
Vyrobte si vlastné rastlinné mlieko pomocou mixéra
Na výrobu vlastného rastlinného mlieka pomocou mixéra potrebujete základnú surovinu, vodu (a prípadne sladidlo, ako sú datle alebo agávový sirup), výkonný mixér a plátenné alebo vrecko na rastlinné mlieko alebo jemnú kuchynskú utierku.
Orechy, sóju a niektoré ďalšie základné ingrediencie by ste mali pred mixovaním vždy namočiť do veľkého množstva vody. Najmenej štyri hodiny, ale ešte lepšie cez noc. Potom jednoducho vložte všetky prísady do mixéra a mixujte na najvyššom stupni, kým nevznikne homogénna tekutina. Potom všetko vložte napríklad do gázy a tekutinu vyžmýkajte do nádoby. Máte domáce rastlinné mlieko, ktoré vydrží v chladničke dobre uzavreté a vychladené asi 4 dni.
Osobitným prípadom tejto metódy je ovsené mlieko. Tu by ste mali dávať pozor, aby ste nemiešali príliš dlho a aby ste ovsené vločky v plátne nevytlačili až do konca. V opačnom prípade môže mať mlieko vďaka škrobu kašovitú konzistenciu. Ovsené vločky by ste tiež nemali vopred namáčať ani variť.
Výroba rastlinných nápojov s výrobníkom rastlinného mlieka
S naším výrobníkom rastlinného mlieka Marcia je výroba rastlinného nápoja jednoduchšia ako kedykoľvek predtým! Jediným krokom, ktorý nemožno vynechať, je namáčanie orechov a pod. Ale ďalej už je to len o tom, že ingrediencie vložíte do nádoby, zalejete vodou, nastavíte program a o niekoľko minút máte dokonalé rastlinné mlieko, ktoré nie je slizké, neobsahuje žiadne kúsky a ktorého ingrediencie sa od seba neoddeľujú. Skvelé, nie?
Takýto prístroj určite odporúčame každému, kto pravidelne pije rastlinné mlieko a rád experimentuje so zložením. Posunie vaše rastlinné nápoje na novú úroveň!
Naše obľúbené recepty z rastlinného mlieka
Na záver nášho malého sprievodcu rastlinným mliekom vás, samozrejme, nenecháme bez našich obľúbených receptov k tejto téme. V našom časopise Klarstein nájdete množstvo receptov od absolútnej klasiky až po neobvyklé druhy, ktoré určite inšpirujú k experimentovaniu.
Všetky recepty sú prispôsobené nášmu praktickému výrobníku rastlinného mlieka. Ak dávate prednosť práci s mixérom a gázou, môžete použiť rovnaké množstvo ingrediencií a jednoducho postupovať podľa vyššie uvedeného postupu. Veľa zábavy pri skúšaní!