Týchto 5 receptov pripravíte jednoducho aj zo starších potravín

Objavili ste v chladničke či v špajzi zapadnuté staršie potraviny, ktoré to už majú na prvý pohľad spočítané? Nepanikárte, ešte nemusia patriť do koša. Aj zo starších surovín môžete vyčarovať chutný obed alebo večeru. Prinášame vám tipy na 5 typických slovenských jedál, ktoré pohodlne vytvoríte zo starších surovín.

Chlieb vo vajci ala kráľ jedál zo starších potravín

Klasický, so syrom, horčicou, cesnakom, šunkou či dokonca s Nutellou. Fantázii sa medze nekladú, chlieb vo vajci si môžete pripraviť skutočne rôzne. Dôležité však je, že na jeho základnú verziu vám postačí starší chlebík, rozšľahané vajce a štipka soli. Náš tajný tip – ak doma nemáte starší chlieb, vyskúšajte to s rožkom alebo odležanou knedľou. Chuť ostane výborná, pečivo bude navyše vláčnejšie a nadýchanejšie.

Halušky s bryndzou (a iné)

Ak vám ležia v špajzi staršie zemiaky, máte dôvod na radosť. Na obed si totiž môžete vyčarovať jednoduché a chutné zemiakové halušky. Stačí spracovať postrúhané zemiaky s polohrubou múkou, pridať trochu vody a vajce a dať variť. Hotové halušky si zmiešajte s brydzou, prípadne zvoľte variant so syrom, špenátovým pestom či dokonca kapustou.

Žemľovka

Zatúžili ste po niečom sladkom a zároveň jednoduchom? Vaša voľba môže padnúť na klasickú žemľovku. Postačia vám odležané rožky, vajcia, mlieko a cukor. Žemľovku si môžete naplniť jablkami alebo tvarohom, vždy podľa vašich preferencií. V každom prípade ju nezabudnite dochutiť správnym korením, aby bol zážitok z jej jedenia dokonalý.

Žemľová knedľa

Omrzeli vás tradičné prílohy ako ryža či zemiaky? Žiaden problém, dá sa to aj inak. Postačia vám žemle alebo rožky z predošlého dňa. Zmiešajte ich s vajcom, mliekom a soľou, pridať môžete aj petržlenovú vňať na dodanie extra chuti a farby. Vhodne okoreňte a podávajte novinku uvarenú zo starších potravín.

Smažená ryža so zeleninou a hubami

Zvýšila sa vám z predošlého obeda ryža? Nevadí, aj tú dokážete spracovať. Stačí do nej pridať mrazenú či predvarenú zeleninu, prípadne nakrájané šampiňóny, všetko spolu orestovať, vhodne dokoreniť a skvelú teplú večeru budete mať razom na svete. Ani nezistíte, že je zo starších potravín.

Viac o tom, ako sa správať zodpovedne k nášmu životnému prostrediu, sa dozviete na našej stránke Buďme viac zodpovední, buďme viac EKO.