Vegánsky jogurtový dip

Vegánsky jogurtový dip: Osviežujúca alternatíva plná chuti

Jogurtový dip je skvelým spoločníkom pri mnohých príležitostiach – či už pri večernom relaxe pri filmu, pri grilovačke alebo na oslavách. A prečo by nemohol byť tento obľúbený doplnok pripravený vo vegánskej verzii? Predstavujeme vám recept, ktorý kombinuje tradičnú chuť jogurtu s etickým prístupom vegánstva.

Prejsť na recept

Vegánstvo získava čoraz väčšiu obľubu z rôznych dôvodov. Okrem tých etických spojených s ochranou zvierat je vegánska strava často spojovaná s pozitívnymi vplyvmi na zdravie a životné prostredie. Vegánske jedlá, vrátane jogurtového dipu, sú vo všeobecnosti bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály. Okrem toho, pri ich výrobe sa spotrebuje menej vody a produkujú sa menšie množstvá skleníkových plynov.

Variácie dipu a odporúčané jedlá

Základ jogurtového dipu je jednoduchý, no skutočná zábava začína, keď ho začnete ozvláštňovať vlastnými prísadami. Čerstvé bylinky, sušené paradajky, olivy či dokonca kúsky ovocia – možností je neúrekom. Tento vegánsky jogurtový dip sa vynikajúco hodí k pečivu, zeleninovým tyčinkám, tortilla chipsom, ale aj ako doplnok k hlavným jedlám, napríklad k vegánskym burgerom. Požiť ho môžete v rámci obedu do práce, vo večernom menu, alebo na grilovačke. Raňajky? Jasne! Aj po prebudení naň budete mať chuť.

Pomôcky a skladovanie

Pri príprave jogurtového dipu oceníte mixér alebo ponorný mixér na dôkladné rozmixovanie prísad. Čo sa týka skladovania, odporúčame použiť sklenené nádoby s uzáverom, ktoré zabezpečia, že dip zostane čerstvý a plný chuti. Uchovávaný v chladničke, tento dip vydrží chutný a svieži 3-5 dní.

Vegánsky jogurtový dip je nielen etickou, ale aj chutnou alternatívou k tradičným omáčkam. Je bohatý na výživné látky, variabilný a skvele sa hodí k mnohým jedlám. Tak neváhajte a skúste tento vynikajúci recept ešte dnes!

V našom archíve receptov nájdete aj mnoho iných vegánskych dobrôt, v receptoch vždy tiež uvádzame ako z receptu spraviť vegánsky. Často totiž stačí vymeniť jednu či dve suroviny.

Ohodnoťte náš recept!
0

Suroviny

Vyberte počet porcií
300 g sójový jogurt alebo iná alternatíva vegánskeho jogurtu
1/2zväzok pažítka
1/2zväzok petržlen
1 strúčik cesnaku
1 limetka
soľ & čierne korenie dochutiť

Nutričné hodnoty

30 Kalórie
2 g Sacharidy
1 g Tuky
2 g Bielkoviny

Postup

1.

Pripravíme si cesnak

Cesnak ošúpeme a nasekáme nadrobno.
Hotovo
2.

Pripravíme si bylinky

Pažítku a petržlenovú vňať umyjeme, osušíme a nasekáme nadrobno. Nastrúhame kôru z limetky a vytlačíme šťavu.
Hotovo
3.

Primiešame jogurtovú omáčku

Všetko zmiešame so sójovým jogurtom. Dochutíme soľou a čiernym korením.
Hotovo

Poznámky

Nutričné hodnoty sú približné, v skutočnosti sa môžu líšiť.
 Uložiť ako PDF