Domáci pšeničný chlieb
Neváhajte vyskúšať pšeničný chlieb
Pečiete si vlastný pšeničný chlieb? Je to naozaj jednoduché! Dnes vám ukážeme náš recept na chrumkavý a rustikálny pšeničný chlieb. Obzvlášť praktické: Vďaka celkovému času pečenia, ktorý je len niečo vyše hodiny, je váš vlastnoručne upečený chlieb rýchlo hotový a môžete si ho vychutnať teplý a čerstvý z pece. Vyskúšajte recept priamo tu!
Suroviny
Vyberte počet porcií
500 g hladkej múky | |
300 ml vlažnej vody | |
1/2kocky čerstvého droždia | |
2ČL soli | |
1 1/2ČL medu | |
2PL slnečnicového oleja |
Nutričné hodnoty
160
kalórie
30 g
sacharidy
2 g
tuk
5 g
bielkoviny
Postup
1.
Aktivujte kvasinky
Zmiešajte múku a soľ. V strede urobte jamku. Med, droždie a vlažnú vodu vymiešajte do hladka a nalejte do jamky. Nechajte stáť 20 minút, aby sa kvasnice aktivovali.
Hotovo
2.
Urobte cesto
Pridajte slnečnicový olej a miešajte, kým cesto nie je hladké a nelepí sa. Prikryte a nechajte 15 minút kysnúť pri izbovej teplote.
Hotovo
3.
Vyformujte cesto
Cesto opäť premiešajte, vytvarujte do požadovanej formy a položte na plech vyložený papierom na pečenie. Prípadne môžete použiť hrniec s pokrievkou vhodný na pečenie v rúre. Nechajte kysnúť ďalších 30 minút.
Hotovo
4.
Predhrejte rúru
Predhrejte rúru na 180 °C.
Hotovo
5.
Pečieme chlieb
Chlieb pečieme v rúre približne 40 minút, pričom na dne rúry je nádoba s vodou. V hrnci odstráňte pokrievku počas posledných 10 minút.
Hotovo
Poznámky
1 porcia zodpovedá jednému krajcu chleba. Predpokladáme, že z jedného bochníka je približne 12 krajcov.
Nutričné hodnoty sú odhadované podľa surovín. V skutočnosti sa môžu líšiť.