Veľkonočný chlieb
Super jednoduché
Kvasnicový veľkonočný chlieb
Veľkonočný chlieb so sultánkami (hrozienkami): Sladký a nadýchaný kvasnicový chlieb, ktorý je ako stvorený na veľkonočné raňajky alebo predĺžený veľkonočný obed. Tento recept môžete ľahko upiecť v chlebovom stroji. Okrem toho vám poskytneme návod, ako pripraviť najlepší veľkonočný chlieb aj bez stroja na chlieb. Stačí, ak do pekárne vložíte všetky prísady a nastavíte program. Na ručné pečenie sú k dispozícii podrobnejšie pokyny. Vyskúšajte to! Tip: Jedna porcia zodpovedá približne jednému krajcu chleba, pričom sa predpokladá, že z chleba je približne 12 krajcov.
Suroviny
Vyberte počet porcií
540 g múky | |
200 g cukru | |
1 balenie sušeného droždia | |
80 g masla | |
1ČL soli | |
2ČL vanilkového extraktu | |
1/2 pomaranča | |
1/2 citróna | |
100 g hrozienok | |
3 vajcia | |
200 ml mlieka |
Pomôcky
1 automatická pekáreň na chlieb voliteľné | |
1 kuchynský robot voliteľné | |
1 forma na chlieb alebo tortu |
Nutričné hodnoty
332
kalórie
55 g
sacharidy
9 g
tuk
7 g
bielkoviny
Postup
1.
Pripravte si ingrediencie:
Nastrúhajte kôru z pomaranča a citróna. Maslo nechajte vychladnúť na izbovú teplotu
Hotovo
2.
Pripravte cesto
Všetky prísady na cesto vymiešajte ručne alebo pomocou kuchynského robota (hák na cesto) do hladka. Vytvarujte guľu, prikryte ju a nechajte 1 hodinu kysnúť na teplom mieste.
Hotovo
3.
Vytvarujte cesto do požadovaného tvaru
Cesto opäť dobre vymiesime, vložíme do požadovanej formy a necháme opäť kysnúť približne 1 hodinu.
Hotovo
4.
Predhrejte rúru
úru predhrejte na 175 °C horný/spodný ohrev.
Hotovo
5.
Pečieme chlieb
Vyšľahajte žĺtok s mliekom a opatrne ním potrite celé cesto. Chlieb pečte približne 45 minút, skúšajte paličkou.
Hotovo
Poznámky
Nutričné informácie sú približným vodítkom na základe uvedených zložiek. Odchýlky sú možné.