Sušienky deň a noc

Ako si pripraviť sušienky deň a noc

Sušienky Deň a Noc, známe aj pod názvom Schwarz-Weiß-Kekse, sú neoddeliteľnou súčasťou nemeckej vianočnej tradície. Tieto jedinečné a esteticky príťažlivé sušienky majú svoje korene v bohatej nemeckej cukrárskej kultúre a predstavujú dokonalú harmóniu chutí a farieb. Ich názov symbolizuje kontrast medzi tmavým a svetlým cestom, čím vytvárajú nielen vizuálny, ale aj chuťový zážitok. V tomto recepte vám ukážeme, ako si môžete doma pripraviť túto klasickú vianočnú pochúťku, ktorá oslavuje kontrasty a spája tradíciu s moderným umením pečenia.

Prejsť na recept

Pôvod sušienok Deň a Noc sa viaže k dlhej histórii nemeckého pečenia. Tento recept je ukážkou majstrovstva a precíznosti, charakteristických pre nemeckú cukrársku kultúru. Sušienky sú známe svojou jednoduchosťou prípravy a zároveň umným dizajnom. Dvojfarebné cesto, ktoré v sebe spája klasickú vanilku a bohatú čokoládu, symbolizuje spojenie dňa a noci, svetla a tmy, čím vytvára nielen vizuálny, ale aj chuťový kontrast.

Ako pripraviť sušienky deň a noc

Príprava týchto sušienok je jednoduchá, no vyžaduje si presnosť a trpezlivosť. Výsledkom je cesto, ktoré kombinuje tradičné chute s moderným vzhľadom. Rozdelenie cesta na dve časti a jeho následné farbenie pomocou kakaa vytvára základ pre šachovnicový vzor. Kreatívny postup, ktorý zahŕňa striedavé vrstvenie svetlého a tmavého cesta, zabezpečuje, že každá sušienka je malým umeleckým dielom.

Viac než len chuťový zážitok

Sušienky Deň a Noc sú nielen vizuálne pútavé, ale ponúkajú aj jedinečný chuťový zážitok. Vďaka kombinácii vanilkového cukru, rumovej arómy a kakaa sa každé sústo stáva objavovaním nových vrstiev chutí. Sušienky sú ideálne na zdieľanie s rodinou a priateľmi, alebo ako kreatívny darček, ktorý oživí vianočný stôl. Aby ste si prípravu uľahčili, uistite sa, že máte správnych kuchynských spoločníkov.

Sušienky deň a noc ako sviatočná delikatesa

Pripravte si tieto tradičné nemecké sušienky Deň a Noc a vychutnajte si ich jedinečnú chuť a krásu. Náš recept je dokonalým spôsobom, ako priniesť kúsok nemeckej vianočnej tradície do vášho domova. Vychutnajte si každé sústo týchto umne vytvorených sušienok, ktoré sú nielen vizuálne atraktívne, ale aj neodolateľne chutné. Ich príprava je výzvou, ale výsledok stojí za to.

Deň a Noc sušienky sú dokonalým symbolom vianočnej radosti a pohody, ktoré vnesú do vašej domácnosti slávnostnú atmosféru a spokojnosť. Buďte kreatívni, potešte svojich blízkych a užívajte si krásu vianočných tradícií prostredníctvom týchto nádherných sušienok.

Viac inšpirácie na slávnostne dezerty, ale tie na všedné dni, nájdete v našom archíve receptov.

Ohodnoťte náš recept!
0

Suroviny

Vyberte počet porcií
250 g múky
125 g cukru
1 vajce
1vrecúško vanilkového cukru
1ČL prášku do pečiva
1fľaštička rumovej arómy
125 g masla
20 g kakaa
1PL mlieka

Nutričné hodnoty

78 Kalórie
10 g Sacharidy
3 g Tuky
1 g Bielkoviny

Pomôcka na pečenie Klarstein

Postup

1.

Pripravte si cesto

Všetky ingrediencie okrem kakaového prášku a mlieka miesime, kým nevznikne hladké cesto. Cesto rozdeľte na dve časti. Zmiešajte mlieko a kakao a zapracujte ich do jednej polovice cesta. V prípade potreby primiešajte ešte trochu múky. Obe cestá vytvarujte do rovnako veľkých štvorcov s rozmermi približne 20 x 3 x 3 cm a nechajte ich chladiť v chladničke aspoň 1 hodinu.
Hotovo
2.

Pripravte sušienky

V prípade sušienok v šachovnicovom vzore rozrežte oba štvorce pozdĺžne na tretiny a ukladajte ich striedavo na seba (čierno-bielo-čierne a bielo-čierno-biele). Novovytvorené štvorce opäť pozdĺžne rozrežte na tretiny a opäť ich striedavo položte na seba. Cesto dobre spojte. Kocky ešte raz vychladíme a potom ich priečne nakrájame na približne 1 cm hrubé sušienky
Hotovo
3.

Upečte sušienky

Rúru predhrejte na 180 °C horný/spodný ohrev a sušienky pečte na plechu vystlanom papierom na pečenie približne 10 minút.
Hotovo

Poznámky

Nutričné hodnoty sú odhadované podľa surovín. V skutočnosti sa môžu líšiť.
Jedna porcia zodpovedá jednej sušienke.
 Uložiť ako PDF