Sušienkové cesto

Základné sušienkové cesto

Sušienkové cesto je recept, ktorý potrebujeme znova a znova. Väčšinou počas adventu, ale niekedy aj na Veľkú noc. Narodeniny alebo iné krásne príležitosti. Nezáleží na tom, aký tvar chcete, aby vaše sušienky mali – základný recept na jednoduché sušienkové cesto je vždy rovnaký. Pretože naše vykrajovačky na sušienky radšej pečieme podľa princípu 1-2-3. To znamená 1 diel cukru, 2 diely masla a 3 diely múky. Bez ohľadu na to, ako veľa chcete cesto pripraviť, toto pravidlo platí vždy. Otvorte si teda vianočnú pekáreň a začnite hneď s cestom na sušienky. Mimochodom, ten istý recept používame aj na naše super roztomilé veľkonočné zajačiky. Len pre prípad, že by ste si to chceli zapamätať na Veľkú noc.

Ohodnoťte náš recept!
0

Suroviny

Vyberte počet porcií
300 g múky typu 405
200 g masla
100 g cukru
1 vajce
1štipka soli
Pomôcky
Valček
Vykrajovač na sušienky podľa vlastného výberu

Nutričné hodnoty

99 Kalórie
11 g Sacharidy
6 g Tuky
1 g Bielkoviny

Postup

1.

Príprava cesta

Zmiešame pripravený cukor a studené maslo. Pridáme vajce a múku a miešame, kým nevznikne hladké cesto. Vytvarujeme guľu, zabalíme ju do potravinovej fólie a necháme 15 minút chladnúť.
Hotovo
2.

Predhriate rúry

Predhrejeme rúru na horný/spodný ohrev na 175 °C.
Hotovo
3.

Pečenie sušienok

Cesto rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske na hrúbku približne 1,5 cm a povykrajujeme sušienky. Umiestnime ich na plech vystlaný papierom na pečenie s malým odstupom. Sušienky pečieme 10 minút. Po vychladnutí ich môžeme ľubovoľne ozdobiť.
Hotovo

Poznámky

Výživové údaje sú približne vypočítané na základe uvedených zložiek. Odchýlky sú možné.
Z jedného cesta pripravíme približne 30 sušienok. Samozrejme, v závislosti od veľkosti.
 Uložiť ako PDF