Sušienkové cesto
Super jednoduché
Základné sušienkové cesto
Sušienkové cesto je recept, ktorý potrebujeme znova a znova. Väčšinou počas adventu, ale niekedy aj na Veľkú noc. Narodeniny alebo iné krásne príležitosti. Nezáleží na tom, aký tvar chcete, aby vaše sušienky mali – základný recept na jednoduché sušienkové cesto je vždy rovnaký. Pretože naše vykrajovačky na sušienky radšej pečieme podľa princípu 1-2-3. To znamená 1 diel cukru, 2 diely masla a 3 diely múky. Bez ohľadu na to, ako veľa chcete cesto pripraviť, toto pravidlo platí vždy. Otvorte si teda vianočnú pekáreň a začnite hneď s cestom na sušienky. Mimochodom, ten istý recept používame aj na naše super roztomilé veľkonočné zajačiky. Len pre prípad, že by ste si to chceli zapamätať na Veľkú noc.
Suroviny
Vyberte počet porcií
300 g múky typu 405 | |
200 g masla | |
100 g cukru | |
1 vajce | |
1štipka soli |
Pomôcky
Valček | |
Vykrajovač na sušienky podľa vlastného výberu |
Nutričné hodnoty
99
Kalórie
11 g
Sacharidy
6 g
Tuky
1 g
Bielkoviny
Postup
1.
Príprava cesta
Zmiešame pripravený cukor a studené maslo. Pridáme vajce a múku a miešame, kým nevznikne hladké cesto. Vytvarujeme guľu, zabalíme ju do potravinovej fólie a necháme 15 minút chladnúť.
Hotovo
2.
Predhriate rúry
Predhrejeme rúru na horný/spodný ohrev na 175 °C.
Hotovo
3.
Pečenie sušienok
Cesto rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske na hrúbku približne 1,5 cm a povykrajujeme sušienky. Umiestnime ich na plech vystlaný papierom na pečenie s malým odstupom. Sušienky pečieme 10 minút. Po vychladnutí ich môžeme ľubovoľne ozdobiť.
Hotovo
Poznámky
Výživové údaje sú približne vypočítané na základe uvedených zložiek. Odchýlky sú možné.
Z jedného cesta pripravíme približne 30 sušienok. Samozrejme, v závislosti od veľkosti.