Domáce mlieko: špalda

Alternatívne rastlinné mlieko? Špalda je možnosť

Výroba vlastného špaldového mlieka je jednoducho geniálna. Špalda – starodávne zrno – je veľmi zdravé a pre mnohých ľudí stráviteľnejšie ako príbuzná, ale veľmi pestovaná pšenica. Špaldové mlieko má zrnitú a orechovú chuť. Vďaka tomu sa hodí najmä do smoothies, müsli, kaší, kávy alebo aj pečiva. Môžete si ho vychutnať na mnoho spôsobov: ako sladkú ovsenú kašu, do chrumkavého chleba alebo ako rastlinné mlieko.

Ohodnoťte náš recept!
0

Suroviny

Vyberte počet porcií
50 g sušenej špaldy
1lyžička slnečnicového oleja
1lyžička javorového sirupu voliteľné
1lyžička vanilkového extraktu
1/2lyžičky škorice
1štipka morskej soli
Pomôcky
Výrobník mlieka

Nutričné hodnoty

85 Kalórie
13 g Sacharidy
2 g Tuky
2 g Bielkoviny

Postup

1.

Pripravte špaldu

Špaldové zrná namočte aspoň na 8 hodín (najlepšie cez noc). Potom ich prepláchnite.
Hotovo
2.

Pripravte výrobník mlieka

Naplňte nádrž na vodu filtrovanou vodou. Všetky prísady vložte do misy na miešanie.
Hotovo
3.

Nastavte výrobník mlieka

Stlačte tlačidlo štart, pomocou tlačidla voľby vyberte program pre zrno. Opakovane stláčajte tlačidlo kapacity, kým sa nedosiahne objem 600 ml. Stlačte tlačidlo štart. Po 17 minútach alebo po zaznení zvukového signálu je mlieko pripravené. V prípade potreby nápoj preceďte alebo ho prelejte cez vrecko na orechové mlieko. Zvyšok nalejte do tesne uzavretej fľaše a uložte do chladničky.
Hotovo

Poznámky

Jedna porcia zodpovedá približne 200 ml špaldového mlieka. Z receptu sa teda dajú pripraviť 3 porcie.
Keď je mlieko hotové, môžete nádobu vybrať za rukoväť (pozor, je horúca!). Zariadenie sa potom automaticky vyčistí.
Nutričné hodnoty vychádzajú z uvedených surovín a v skutočnosti sa môžu líšiť.
 Uložiť ako PDF