Domáce mlieko: špalda
Super jednoduché
Alternatívne rastlinné mlieko? Špalda je možnosť
Výroba vlastného špaldového mlieka je jednoducho geniálna. Špalda – starodávne zrno – je veľmi zdravé a pre mnohých ľudí stráviteľnejšie ako príbuzná, ale veľmi pestovaná pšenica. Špaldové mlieko má zrnitú a orechovú chuť. Vďaka tomu sa hodí najmä do smoothies, müsli, kaší, kávy alebo aj pečiva. Môžete si ho vychutnať na mnoho spôsobov: ako sladkú ovsenú kašu, do chrumkavého chleba alebo ako rastlinné mlieko.
Suroviny
Vyberte počet porcií
50 g sušenej špaldy | |
1lyžička slnečnicového oleja | |
1lyžička javorového sirupu voliteľné | |
1lyžička vanilkového extraktu | |
1/2lyžičky škorice | |
1štipka morskej soli |
Pomôcky
Výrobník mlieka |
Nutričné hodnoty
85
Kalórie
13 g
Sacharidy
2 g
Tuky
2 g
Bielkoviny
Postup
1.
Pripravte špaldu
Špaldové zrná namočte aspoň na 8 hodín (najlepšie cez noc). Potom ich prepláchnite.
Hotovo
2.
Pripravte výrobník mlieka
Naplňte nádrž na vodu filtrovanou vodou. Všetky prísady vložte do misy na miešanie.
Hotovo
3.
Nastavte výrobník mlieka
Stlačte tlačidlo štart, pomocou tlačidla voľby vyberte program pre zrno. Opakovane stláčajte tlačidlo kapacity, kým sa nedosiahne objem 600 ml. Stlačte tlačidlo štart. Po 17 minútach alebo po zaznení zvukového signálu je mlieko pripravené. V prípade potreby nápoj preceďte alebo ho prelejte cez vrecko na orechové mlieko. Zvyšok nalejte do tesne uzavretej fľaše a uložte do chladničky.
Hotovo
Poznámky
Jedna porcia zodpovedá približne 200 ml špaldového mlieka. Z receptu sa teda dajú pripraviť 3 porcie.
Keď je mlieko hotové, môžete nádobu vybrať za rukoväť (pozor, je horúca!). Zariadenie sa potom automaticky vyčistí.
Nutričné hodnoty vychádzajú z uvedených surovín a v skutočnosti sa môžu líšiť.